Nieuwe verpakkingswetgeving in Frankrijk

Laatste aanpassing: 
09/01/2023

Exporteer jij producten naar Frankrijk? Verkoop je die aan de eindconsument? Dan moet je ten vroegste vanaf 9 maart 2023 rekening houden met nieuwe verpakkingsregels. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor jou op rij, zodat je boetes kunt vermijden. Voor uitgebreide info kan je terecht bij de marktstudie van Flanders Investment and Trade.

Hoewel er op Europees niveau al heel wat regelgeving bestaat rond verpakkingen, bestaan er nog steeds grote verschillen tussen de lidstaten over hoe die regelgeving nationaal vorm krijgt. In Frankrijk wordt vooral gebruik gemaakt van het Triman-logo en is er in het kader van de circulaire economie een anti-afvalwet van kracht waardoor producenten van bepaalde productcategorieën verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van hun product. 

Als producent die producten verkoopt in Frankrijk ben je ten eerste verplicht om een unieke identificatiecode aan te vragen. Zo’n code geldt als bewijs dat je als producent bent geregistreerd bij de eco-organisatie die verantwoordelijk is voor het afvalbeheer van uw product en je up-to-date bent met je eco-bijdragen. De unieke identificatiecode of IDU-code is één jaar geldig en moet ieder jaar vernieuwd worden. Wanneer je in het bezit bent van die code, moet je die verplicht vermelden in contractdocumenten en op je website. 

Wanneer je een product op de Franse markt brengt moet je dus ook lid zijn bij één of verschillende eco-organisaties. Elke organisatie is bevoegd voor een specifieke activiteitengroep, zo moet je als textielproducent aangesloten zijn bij de eco-organisatie Re_fashion. Het kan ook zijn dat je door de aard van het product bij het verschillende organisaties aangesloten moet zijn. In principe kan je er als producent ook voor kiezen om een eigen systeem op poten te zetten om je verpakkingen op het einde van de cyclus zelf in te zamelen en te recycleren, maar het is aan te raden om dit via een eco-organisatie te doen. 

De nieuwe regelgeving over verpakkingen moet vooral voor de consument duidelijkere sorteerinstructies verschaffen. Op elke verpakking staat een info-tri, een markering met sorteerinstructies dat duidelijk zichtbaar is op de verpakking. Producten dat enkel B2B verkocht valt dus niet onder deze regel! In Frankrijk gebruikt met het Triman-logo om aan te duiden hoe de consument het product kan sorteren. Op het logo staat een individu afgebeeld met drie pijlen die symbool staan voor de 3 verschillende sorteercategorieën, namelijk niet-recycleerbaar, recycleerbaar en glas. 

All onderstaande productcategorieën vallen onder de producentenverantwoordelijkheid:

 • DIY en tuin (ABJ);
 • Sport en ontspanning (ASL);
 • Sport- of plezierboten (BPS);
 • Medische apparaten voor patiënten met zelfperforatie (DISP_MED);
 • Meubels en toebehoren (EA);
 • Huishoudelijke verpakkingen (EMBM);
 • Elektrische en elektronische apparatuur (3E);
 • Minerale of synthetische, smeer- of industriële oliën (LUB);
 • Speelgoed (JOUET);
 • Niet gebruikte medicijnen (MNU);
 • Grafisch papier (PAP);
 • Batterijen en accu's (PA);
 • Banden (PNEU);
 • Chemicaliën (PECHIM);
 • Tabaksproducten (TABAC);
 • Kledingtextiel, Huishoudlinnen en -schoeisel (TLC);
   

TIP! 

 Ben je nog niet actief in Frankrijk, maar heb je wel interesse? Schrijf je dan in op onze kick-off Frankrijk in het kader van Frankrijk4Explorers. Die missie kan wel het perfecte moment zijn om partners te vinden in Frankrijk. 

Voor bouwondernemers en architecten vindt in maart een infosessie plaats in Lens over de duurzaamheidswetgeving bij openbare aanbestedingen in Frankrijk. Binnenkort meer info! Interesse? Laat het ons weten: internationaal@unizo.be. 

 

Meer info: 

Meer over: Internationaal, Export, Milieu

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!