Ons gedacht: Gebakken perenmonarchie

Stel dat je in Somalië, Syrië of Yemen de bevolking zou bevragen naar het vertrouwen in hun politieke leiders. Dan mag je verwachten dat de lokale potentaten zwaar buizen, over de hele lijn. Verrassender wordt het als je zo’n bevraging bij ons organiseert. UNIZO Limburg deed dat recent i.s.m. VKW Limburg bij ondernemers.
 
Resultaat: onze politici, zowel de Federale als Vlaamse, halen scores die je eerder zou verwachten in voormelde ‘ren voor je leven’-landen. Met uitzondering van de crisismaatregelen, met 5 op 10 nog net met de hakken over de sloot, wordt het beleid afgestraft met de ene buis na de andere. Gemiddelde score: 3,1 op 10. Het slechtste resultaat ooit. In mijn tijd was ik een aantal keren het blokje omgegaan met zo’n rapport.
 
Toch moeten deze extreem lage cijfers ons verbazen. Want je kan ons land, nog altijd één van de meest welvarende in de wereld, moeilijk gelijkstellen met een apenland. Is deze generatie politici dan incompetent? Of erger nog, zelfs dom? We kunnen u geruststellen. De meesten waar wij dagelijks mee te maken hebben, zijn behoorlijk intelligent. En doorgaans ook competent, een uitzondering niet te na gesproken.
 
Wat is er dan wel aan de hand? Als welvarend land moeten we op verschillende domeinen (o.a. onderwijs, competitiviteit, overheidsefficiëntie) steeds meer terrein prijsgeven. Terwijl we op het vlak van lasten wel koploper blijven. Bovendien blijven noodzakelijke structurele hervormingen door gebrek aan samenwerking, een lange termijnvisie en daadkracht uit.
 
Jij als ondernemer draagt daar de gevolgen van. De extreem lage scores zijn daarom een stevig signaal naar de politiek. Je hebt ze het eens goed laten voelen. En gelijk heb je. We zijn geen ‘bananenrepubliek’. Verre van. Maar met het huidig politiek theater evolueren we naar een ‘gebakken perenmonarchie’. We kunnen beter. Veel beter…
 
Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer