Ondernemers worden geconfronteerd met verschillende belastingen op federaal, gewestelijk en lokaal niveau, waarbij de optelsom van al deze belastingen een aanzienlijke zorg vormt. Niet alleen de hoge tarieven, maar ook de complexiteit en diversiteit van de heffingen, vooral op lokaal niveau, zorgen voor problemen.

UNIZO Limburg onderzocht in 2018 een eerste keer welke lokale belastingen zelfstandigen en KMO's moesten betalen in een aantal Limburgse steden. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 wordt het onderzoek opnieuw geactualiseerd, dit keer met een volledige kaart van alle Limburgse steden en gemeenten, en met aandacht voor de diensten die gemeenten in ruil voor de belastingen aanbieden.

Het doel van de studie is om het debat over lokale belastingen te stimuleren, zonder specifieke steden in een negatief daglicht te plaatsen. Uiteraard heeft niet elke stad dezelfde kostenstructuur of hetzelfde ambtelijk apparaat voor de eigen inwoners en bedrijven, en kunnen specifieke belastingreglementen een verantwoording vinden in de eigen stedelijke werking.

De analyse richt zich op vier typeondernemingen – een consultant, een horecazaak, een supermarkt en een natuursteenbedrijf – om zo een indicatie te geven van de belastingdruk. Het onderzoek maakt gebruik van publiek beschikbare informatie en vergelijkt de belastingreglementen van 42 Limburgse steden en gemeenten, met als doel verbeterpunten te identificeren en de gemeentelijke fiscaliteit als beleidsinstrument te versterken om ondernemerschap te bevorderen.

Stagiaire Tessa Ramaekers met Bart Lodewyckx en Patrick Buteneers van UNIZO Limburg

Yves Houben
Yves Houben
Belangenbehartiging: adviseur