Danny's gedacht - 1 december 2022

In de prijzen

Ik zou het deze week kunnen hebben over het regeringsvoorstel om de lonen in 2023-24 niet boven de index te laten stijgen maar wel een belastingvrije premie toe te staan in bedrijven waar er hoge of uitzonderlijk hoge winst is, zonder echter iets meer te doen voor de meerderheid van kmo’s die er niet in slagen om de index zonder kleerscheuren toe te passen. Ik zou het kunnen hebben over de vakbonden die desalniettemin in december nog maar eens op straat gaan komen om nóg meer loon te eisen. Maar daarover zal ik de komende weken nog genoeg rapporteren. Ik wil het liever over iets leuks hebben. 

Bijvoorbeeld over de “European Entrepreneur Promotion Award”, een Europese prijs die elke jaar projecten in de kijker zet die ondernemerschap in Europa ondersteunen en die wijder verspreid mogen worden. We hebben bij UNIZO niet de gewoonte om mee te doen aan prijzen. De enige echte prijs is het vertrouwen dat we krijgen van onze ondernemers om ons werk verder te zetten. Maar we hebben ons deze keer dan toch eens laten verleiden. Uit alle lidstaten van de EU werden in totaal 200 projecten voorgesteld. Daarvan haalden er 24 de eindronde in Praag en eergisteren werd de Award zowaar uitgereikt aan de UNIZO-freelancerswerking “Love to be free”. En dat niet alleen, ook de prijs van de Grand Jury, uitgereikt door de Europese Commissie zelf, kwam er nog eens bovenop. Collega’s Marijn Ghys en Geert Eggermont hadden de eer de prijzen in ontvangst te mogen nemen.

Wanneer je met je neus op iets bijzonders zit, dan valt het vaak niet meer op. We ontdekken dus nu dat ons freelancersaanbod behoorlijk uniek is in Europa. En dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het is immers al vele jaren zo dat de sterkst stijgende groep startende ondernemers in deze groep zit. Het zijn pur sang ondernemers, zonder personeel, die hoofdzakelijk B2B-diensten verstrekken, en dat in de meeste ruime zin van het woord: hr-professionals, IT-experten, layouters, vertalers & tolken, fotografen, cameralieden, coaches, begeleiders, en zo voort... Het is ook een sterk stijgende groep onder de leden van UNIZO. En dat betekent ook dat we proberen een gericht aanbod uit te werken om deze freelancers te versterken. Concreet gaat het over onze Freelance Fridays, over FreeBizz (het netwerk van freelance ondernemers), over een uurlooncalculator of ruimer over het sociaal statuut van de zelfstandige (en dus ook de freelancer). Jaarlijks brengt UNIZO een Freelance Focus Rapport uit en daaruit leren we dat freelancers bijzonder gelukkig zijn met hun keuze om als zelfstandige dienstverlener door het leven te gaan, maar ook dat de opdrachtgevers even tevreden zijn dat ze gebruik kunnen maken van hun expertise op het moment dat en zolang als het nodig is. Freelancers zijn dus een belangrijke schakel in ons economisch weefsel geworden. En dat is reden genoeg voor UNIZO om er een deftige werking rond op te bouwen. En dat heeft Europa nu dus ook ontdekt. Fijn zo.

Lees ons persbericht.

Danny

Meer over: Freelancers