Danny's gedacht - 22 december 2022

Van bomen en mensen

We hebben een zeer oude traditie bij ons thuis: vanaf 16 december zetten we onze kerstboom. Niet vroeger en liefst ook niet veel later. Dus afgelopen weekend was het zover om met blije kinderen naar het tuincentrum te rijden. Groot was onze verrassing toen we aankwamen op een lege vlakte. Waar waren de kerstbomen gebleven? Moesten ze nog komen? Problemen met de levering? Nee, er was zelfs al behoorlijk bijbesteld en beleverd maar: bijna alles was weg. 

Goed zaken gedaan dus! We zijn geen kieskeurige mensen, en schikten ons met wat er nog was. Tijdens een praatje met de zaakvoerder bij het afrekenen, kwam een andere realiteit naar boven. De kweekserre die gebruikt wordt staat garant voor een gasfactuur van nog altijd 38.000 euro per maand. Te betalen met de verkoop van groene planten, die pas volgend jaar tot wasdom komen. Op tien minuten tijd zagen we twee tegenstrijdige dingen. Voor wie een gemiddeld loon verdient is door de automatische loonindexering en diverse steunmaatregelen de koopkracht duidelijk niet echt aangetast. Alleen in België is de gemiddelde koopkracht van de mensen niet gedaald, maar zelfs over twee jaren heen gestegen. Bewijs daarvan was de geplunderde kerstbomenvlakte en de kerstdrukte in de winkel. Maar aan de andere kant – de tweede realiteit – blijven er de gigantische kosten voor de ondernemer: grondstoffen, energie, het betalen van die lonen, … Het geeft aan dat de lasten op dit moment in de samenleving niet eerlijk verdeeld worden. 

Het beleid wil alles compenseren voor “de mensen”: op kosten van de overheid of op kosten van de ondernemers. Onhoudbaar. Dat moet echt anders en daar zal UNIZO voor blijven pleiten, in 2023 zoals in 2022.

Ik hoop alvast dat er ook bij u thuis een gezellige kerstboom is gekomen. Voor wie het kan, wens ik u een mooi en rustig eindejaar. Voor wie het jaarlijkse topseizoen voor de deur staat, wens ik veel werk en veel blije gezichten.  

Tot volgend jaar!

Danny