Maak het verschil dankzij duurzame mobiliteit
Duurzame mobiliteit is al langer een hot topic en tegenwoordig niet meer weg te denken binnen hr. De corona- en energiecrisis zorgen ervoor dat we steeds meer nadenken over groene en duurzame mobiliteit. En als werkgever kan dit wel eens dé doorslaggevende factor zijn om het onderscheid te maken op de tegenwoordig erg krappe arbeidsmarkt.
Duurzaamheid én flexibiliteit
De jaarlijks stijgende levensduurte en integratie van het telewerken zorgen ervoor dat we meer en meer de wagen aan de kant zetten. De bedrijfswagen wordt steeds meer ingeruild voor een duurzamer alternatief zoals de elektrische fiets. Zowel werkgevers als medewerkers denken bewust na over energiezuinige en duurzame mobiliteitsmiddelen. We schenken steeds meer aandacht aan het klimaat en willen ons op een ecologisch verantwoorde manier verplaatsen. Maar niet alleen die bewustwording zet duurzame mobiliteit in het daglicht. Zowel medewerkers als werkgevers willen flexibel kunnen kiezen binnen een mobiliteitspakket. En daarnaast zet ook de regering sterk in op de overstap naar milieuvriendelijke alternatieven.
Troef voor zowel werkgever als medewerker
Door ervoor te kiezen om een mobiliteitsbudget in te voeren, ontwikkel je als werkgever een verloningsbeleid op maat van je medewerkers. Zo krijgen ze een zekere autonomie om verschillende keuzes te maken over hoe ze zich naar het werk willen verplaatsen én die het meest geschikt zijn binnen de eigen privé- en werksituatie. Dat kan gaan over een bedrijfsfiets, bedrijfswagen of alternatieve vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer, een step, te voet… Een ecologisch verantwoord werkbeleid opzetten zorgt ervoor dat je er als werkgever uit springt in de nog steeds krappe arbeidsmarkt waarin flexibiliteit en loonoptimalisatie grote troeven zijn. Het mobiliteitsbudget is dus enorm interessant, zowel voor de werkgever, de medewerker als voor het milieu.
Op maat van je organisatie en medewerkers
“Wanneer je als werkgever je mobiliteitsplan niet aanpast aan de noden van je medewerkers, kan het wel eens moeilijk worden om die medewerkers aan het werk te houden in je onderneming,” zegt Stéphanie Parrein, juridisch adviseur bij Liantis. “Een duurzaam en flexibel mobiliteitsplan is niet meer weg te denken uit een hr-beleid. De stijgende loonkost zet werkgevers aan om in te zetten op loonoptimalisatie. Naast meer flexibiliteit in de keuze voor duurzame mobiliteitsmiddelen, spelen ook fiscale en sociale voordelen een rol. Alternatieve milieuvriendelijke vervoersmiddelen zijn namelijk volledig vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen.”
Maar in de praktijk blijkt dat dit niet altijd evident is en heel wat werkgevers dit als een heuse uitdaging beschouwen. De complexe en soms onvolledige regelgeving zorgt ervoor dat werkgevers vaak het bos door de bomen niet meer zien. Maar ook budgettaire redenen spelen een rol. Voor bijvoorbeeld de elektrificatie van een wagenpark zijn er grotere budgetten nodig. Budgetten die een pak hoger liggen dan voor bedrijfswagens met fossiele brandstoffen.
Liantis helpt het onderscheid te maken
Naast opleidingen waarin Liantis werkgevers wegwijs maakt in de verschillende mobiliteitsoplossingen, kan je als werkgever eenvoudig duurzame mobiliteit implementeren in je hr-beleid via een handige mobiliteitstoolkit.
Ontdek de toolkit en wat Liantis kan betekenen op info.liantis.be/mobiliteit-toolkit