Wil jij dit najaar met 50.000 euro aan de slag?
Oost-Vlaanderen, 06/02/2023 - In samenwerking met VLAIO zoekt UNIZO Oost-Vlaanderen 15 starters met een innovatief idee. Zij kunnen meedingen naar één van de vele premies van 50.000 euro die VLAIO al voor het derde jaar op rij uitreikt.
“In 2022 was de ‘Innovatieve Starterssteun’ een groot succes en daarom herhaalt VLAIO dit initiatief”, verduidelijkt Jos Vermeiren, gedelegeerd bestuurder van Unizo Oost-Vlaanderen. “Met dit programma wil de Vlaamse regering meer starters over de streep trekken om grensverleggend en innovatief te zijn en een sterk groeitraject in te zetten. Specifiek zoeken we samen met VLAIO naar 15 ondernemers met innovatieve ideeën. We zullen hen begeleiden naar een pitch en geven hen zo een grote kans om 50.000 euro binnen te halen.”
“We lanceren vandaag een brede oproep. Enerzijds richten we ons tot start-ups en bedrijven die snel willen én kunnen groeien. Daarnaast kunnen gevestigde ondernemers die op een idee broeden – onder bepaalde voorwaarden – ook voor de premie in aanmerking komen”, licht Jos Vermeiren toe. “Belangrijk is dat de kandidaat-ondernemers een pioniersrol vervullen in hun marktsegment en nog in de start-up-fase zitten. Daarbij staan ze voor een traject waar een aantal belangrijke onzekerheden moeten worden onderzocht, zodat ze in een volgende stap externe financiering en/of eerste betalende klanten kunnen aantrekken.”
De financiële steun is een vast bedrag van 50.000 euro. “Aanzienlijk”, vindt Vermeiren. “Er wordt bovendien geen detail van de kosten gevraagd bij de aanvraag en ook niet bij afrekening. Dat vermindert de administratieve last aanzienlijk. Wij vinden het cruciaal dat Oost-Vlaamse ondernemers een rechtmatig aandeel kunnen binnenhalen. Daarom doen we extra inspanningen om deze innovatiepremie bekend te maken en de ondernemers op weg ernaartoe te begeleiden”, besluit Vermeiren.
Ondernemers uit alle sectoren kunnen zich kandidaat stellen voor de Innovatieve Starterssteun. Wie zich wil aanmelden, moet dat doen via één van de betrokken VLAIO-partners. Iedere partner mag een beperkt aantal starters als kandidaat voorstellen aan VLAIO, voor UNIZO zijn dat er 15. UNIZO begeleidt de kandidatuur en zal ook samen met de kandidaten hun pitch voorbereiden. Gedurende het hele traject vinden de ondernemers een persoonlijk klankbord bij hun UNIZO-adviseur.
Jos Vermeiren: “Wij raden (pré)-starters en jonge ondernemers aan om ons een seintje te geven als ze een idee willen ontwikkelen, met de ontwikkeling bezig zijn of het idee op de markt willen brengen. Op basis van een eerste gesprek kunnen we inschatten of hun idee voor deze premie in aanmerking komt.” Kandidaten kunnen zich melden per mail aan mcovl@unizo.be.
Het verhaal van Oceanbites
Met Oceanbites kweken Sander Steenacker en Hendrik Bekaert zeewier aan land. Met hun start-up willen ze de planeet zo weinig belasten en zeewier een beter imago geven. Dankzij de Innovatieve starterssteun kon hun start-up een versnelling hoger schakelen.
Wat doet Oceanbites?
Hendrik: Wij kweken zeewier aan land en dat heeft belangrijke voordelen. Zo zijn we voor onze oogsten niet afhankelijk van de seizoenen en hebben wij geen last van bijvoorbeeld vervuiling of bacterieën. We kunnen het hele jaar door kwalitatief en gezond zeewier produceren.
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Sander: We zijn met Oceanbites gestart, niet omdat we per se iets met zeewier wilden gaan doen, maar wel omdat we een onderneming wilden beginnen met een positieve impact op mens en planeet.
Hendrik: Zeewier is gezond en we kunnen grote hoeveelheden kweken op een kleine oppervlakte. We gebruiken daarbij geen pesticiden en het water wordt nog eens gefilterd door het zeewier. We maken voedsel voor mensen met een lage impact op de planeet.
Staat er bij iedereen binnenkort zeewier op het menu?
Sander: Er bestaan honderden eetbare soorten zeewier en wij willen inderdaad onderzoeken welke soorten we tot bij de mensen thuis kunnen krijgen. Ons doel – dat we delen met Seaweedchef Donald Deschagt – is dat er naast peper en zout ook zeewierkruiden te vinden zijn in elk huishouden, of dat er in elke koelkast een voedingsproduct zit op basis van zeewier.
UNIZO heeft jullie aanvraag van Innovatieve Starterssteun begeleid. Jullie haalden die subsidie van 50.000 euro ook binnen. Wat hebben jullie met dat geld kunnen doen?
Sander: Vlaanderen zet sterk in op innovatie en dat is broodnodig! ISS van VLAIO is daar een mooi voorbeeld van. De subsidie van 50.000 euro is natuurlijk voor elke start-up een droom. We hebben zelf ook persoonlijke investeringen gedaan, maar de 50.000 euro heeft er voor gezorgd dat we sneller een betere pilootinstallatie hebben kunnen ontwikkelen voor commerciële kweek. Aangezien zeewier een heel innovatief product is, zijn er nog heel wat optimalisaties die we willen testen en ook daar komt ISS natuurlijk van pas. We zijn heel dankbaar voor de hulp van UNIZO die we gekregen hebben om ISS over de streep te trekken. Leuk om te ervaren hoe ook zij starters vooruit helpen! Zo komen we een stap dichter bij ons doel om zeewier te integreren in elk huishouden.