Hoor jij ook een ‘tuuuut’ in je oren als je met je boekhouder rond de tafel zit? Wil jij graag kunnen meepraten met de bank? Eindelijk begrijpen wat al die cijfers zeggen en wéten wat je ermee kan doen? Dan zijn deze sessies voor jou! Ben jij een ondernemer die graag (meer) grip op zijn/haar financiën krijgt en van de financiële administratie een feestje wil maken? Ontdek dan snel de inhoud en details van de sessies hieronder!

Door wie?

Ilse Dieltjens heeft een theoretische achtergrond als handelswetenschapper en deed praktijkervaring op als zaakvoerder van een schrijnwerkerij. Later bekleedde ze verschillende finance- en marketingfuncties in KMO’s. Ilse gaat daardoor zeer praktisch te werk en spot meteen verbeterpunten.

Gunther Ceunen volgde de vorige editie van Talking money, ontdek zijn ervaringen:

Programma

Het traject 'Talking Money voor eenmanszaken en vennootschappen' bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat door in een kleine groep. Je neemt samen met collega-ondernemers deel aan 5 voormiddagsessies. We voorzien een heerlijke en gezellige lunch achteraf. 

  • 09:30 Start sessie
  • 12:00 Lunch
  • 13:00 Einde

Ook KBC zal aanwezig zijn en tips en zichten delen over verschillende financiële onderwerpen: hoe pitch je jouw investeringsvraag, hoe bouw je vanaf de start aan een 'goed' pensioen, kies je best voor leasing of renting, enz...

Na de groepssessies volgen 10 individuele adviesuren met één van onze UNIZO ondernemerscoaches. Ze begeleidden ruim 500 ondernemers met professioneel en onafhankelijk advies. Samen werk je verder met de tools en inzichten die je tijdens de groepssessies meekreeg. Zo kan je specifiek voor jouw zaak bepaalde uitdagingen aanpakken. Je stippelt een financieel traject op maat uit! 

Volg je liever alleen de groepssessies? Of wil je meteen met één van onze ondernemerscoaches aan de slag? Stuur dan een mailtje naar lena.laurent@unizo.be.

Heb je uitsluitend een vestiging in het Waals of Brussels Gewest, dan gelden er aangepaste tarieven. Contacteer lena.laurent@unizo.be.

Op zoek naar een opleiding op een andere locatie? Op een ander tijdstip? Of rond een ander thema?
Check: www.unizo.be/ondernemersforumvbb

Niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten!

Sessie 1: Back to basics - boekhoudkundige begrippen

Tijdens de eerste sessie word je doorheen de noodzakelijke basics van boekhouden geloodst. Termen als activa en passiva, afschrijvingen, kosten vs. uitgaven, gerealiseerde omzet vs gefactureerde omzet, liquidatiereserve, rekening courant, wachtrekening etc. worden helder uitgelegd. Vervolgens bekijk je de btw, sociale bijdragen en de belastbare winst van je bedrijf.

14/02 van 9:30 tot 13:00
Sessie 2: Een administratieve routine inbouwen

Dankzij de basics uit de eerste sessie, verhoog je je financieel inzicht wat bijdraagt aan een betere samenwerking met je boekhouder. De tweede sessie bouwt hierop verder. Je bekijkt hoe je efficient de overstap kan maken van een 'papieren' boekhouding naar een 'digitale' boekhouding. Je stelt samen met Ilse een agendaplan op en leert handige automatisatietools kennen. Je zet administratieve en financiële routines op zodat deze een echte gewoonte worden. Vaarwel uitstelgedrag!

28/02 van 9:30 tot 13:00
Sessie 3: Aanbod en prijszetting

In de derde sessie bekijk je je aanbod en prijszetting. Je lijst je verschillende producten of diensten op en bespreekt deze aan de hand van een prijsladder. Hierna bereken je jouw marges. Zijn deze voldoende concurrentieel? Dekken ze alle kosten? Je leert de money mindset kennen en op basis hiervan beslissingen nemen. De prijs die je vraagt bepaalt je omzet, je winst, je positie op de markt én het heeft invloed op je imago. De moeite waard dus om hier even bij stil te staan.

14/03 van 9:30 tot 13:00
sessie 4: Van financieel plan naar marketingplan

Tijdens deze sessie maak/optimaliseer je samen met Ilse jouw financieel plan. Nadien koppel je dit aan een marketingplan (= winstplan). Want als ondernemer wil je dat je onderneming winstgevend is. Daarom moet er voldoende cashflow zijn, zodat je na het betalen van btw, belastingen en sociale bijdragen voldoende overhoudt om jezelf maandelijks een loon uit te keren. Een cashplanning is dus een onmisbaar element. Tijdens deze sessie komt het belang en de opbouw van een goede cashplanning en verschillende kasstromen aan bod. 

28/03 van 9:30 tot 13:00
Sessie 5: A dream without a plan is just a wish

Tijdens de laatste sessie valt de puzzel in elkaar: van droom naar plan! Door de vorige sessies weet je hoe je winst moet realiseren. Maar welke omzet hoort daar dan bij? Hoeveel zal je hiervoor moeten verkopen? Op welke manier kan je je financiële middelen optimaliseren? Tijdens deze sessie gieten we alles in een plan. Het blijft ook niet bij een plan, je gaat meteen écht aan de slag! Welke acties moet jij ondernemen om je doelen te behalen? Je stelt een 12-weken planning op, benoemt je doelen en gaat op zoek naar een buddy.

04/04 van 9:30 tot 13:00
Facturatiewijze overschrijving
Na inschrijving, deelnameprijs over te schrijven. Een factuur voor voldaan wordt nadien opgestuurd
Extra tegemoetkomingen
De waarde van dit traject bedraagt 2800 euro. Jij betaalt slechts 855 euro, Vlaio betaalt voor jou de resterende 1945 euro. Het gebruik van de KMO portefeuille is hierdoor niet mogelijk.
UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel vzw
BE74 7310 3924 9407
Betaalwijze
Overschrijving
14
februari

Praktische informatie

5 Sessies
14/02 van 9:30 tot 13:00
28/02 van 9:30 tot 13:00
14/03 van 9:30 tot 13:00
28/03 van 9:30 tot 13:00
04/04 van 9:30 tot 13:00
Fosbury & Sons Alfons
Alfons Gossetlaan 40, 1702 Groot-Bijgaarden
1.115 EUR excl. btw Niet-leden
855 EUR excl. btw UNIZO leden
Organisator
Ondernemersforum | UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen voor #sterkondernemen.