Wat is een ondernemingsnummer?

Als startende zelfstandige moet je je onderneming gaan inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Hiervoor kan je terecht bij het ondernemingsloket, Liantis Ondernemingsloket. Je krijgt dan een uniek ondernemingsnummer. waarmee de overheid, maar ook jouw klanten en leveranciers jou kunnen identificeren.

De overheid gebruikt het unieke ondernemingsnummer in alle communicatie naar jou toe en jij moet jouw ondernemingsnummer bijvoorbeeld vermelden op officiële stukken van jouw onderneming zoals facturen, brieven, aktes. 

Benieuwd naar welke formaliteiten je als starter nog moet vervullen? 

10 formaliteiten bij het starten van je eigen zaak

het nieuwe UNIZO Startersplatform

Wil je graag meer hulp bij de opstart van je eigen zaak?

Bij UNIZO kan je terecht voor begeleiding, advies en individuele trajecten.

Check zeker ook ons UNIZO Startersplatform, waarmee je je ondernemingsplan van A tot Z kan uitwerken. 

UNIZO Startersplatform

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/08/2024

Wanneer is de vermelding van het ondernemingsnummer verplicht?

Na inschrijving in de KBO ontvang je een uniek ondernemingsnummer. Dit nummer bestaat uit 10 cijfers en vormt ook de basis voor jouw btw-nummer (dat eigenlijk niets meer is dan het ondernemingsnummer, voorafgegaan door de letters 'BE'). Dit is het enige nummer dat door administraties of overheden gebruikt mag worden in contacten met de zelfstandige ondernemer.

Je bent verplicht dit nummer te vermelden op alle handelsdocumenten zoals akten, facturen, brieven, offertes, bestelbonnen,  … en op je website. Je dient het nummer ook aan te brengen op het uitstalraam en marktkramen. In sommige gevallen moet je het ook op bedrijfsvoertuigen vermelden (voertuigen van ambulante handel, of van werkgevers die actief zijn in de bouwsector of in het reinigen van interieur van gebouwen) 

Heb je nog andere startersvragen?

Stel ze aan de UNIZO Starterslijn!

Andere vermeldingen

Jouw ondernemingsnummer is niet de enige verplichte vermelding! 

Ontdek hier welke zaken je nog verplicht moet vermelden op jouw bedrijfsdocumenten

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 31/07/2024

Ondernemingsnummer vermelden op jouw winkel?

Tot 2018 moest je inderdaad jouw ondernemingsnummer vermelden op alle gebouwen die voor 'handelsdoeleinden' worden gebruikt. Dus ook op jouw winkel. Die bepaling is in 2018 evenwel afgeschaft. 

Jouw ondernemingsnummer moet wel nog verplicht op heel wat andere plaatsen terug te vinden zijn. Zo moet je je ondernemingsnummer vermelden op:

  • Alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken (e-mail, kassaticket, folders, advertenties, …) die uitgaan van jouw onderneming. Deze stukken dienen trouwens ook steeds, naast het ondernemingsnummer, uw bankrekeningnummer te vermelden.
  • Op voertuigen van ambulante handel, of van werkgevers die actief zijn in de bouwsector of in het reinigen van interieur van gebouwen
  • Op jouw website.

Jouw website moet ook een aantal andere verplichte vermeldingen bevatten. Lees er hier alles over: 

Sanctie bij overtreding

Als je jouw ondernemingsnummer niet meedeelt op de vermeldde stukken, dan riskeer je een sanctie van €156 tot €30.000.

heb je een vennootschap en vermeld je jouw ondernemingsnummer niet op jouw documenten, dan kan je bovendien hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de verbintenissen uit dat document!

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 31/07/2024

Tools

Ondernemingsnummer opzoeken

Verifieer hier gratis een ondernemingsnummer naar wens. Je kan zoeken op naam, adres of op het nummer zelf. Met de hulp van partner GraydonCreditsafe.

Ga naar de tool

Nuttig voor jou