Het antwoord op jouw energievraag niet gevonden?

Hoe kan ik mijn energieverbruik in realtime monitoren?

Wie een digitale meter heeft, kan deze (laten) uitlezen. Dat kan op twee manieren.

  1. Via de displays: raadpleeg hiervoor de handleidingen voor de digitale meters van Fluvius.
  2. Via de twee lokale gebruikerspoorten P1 en S1.
    • Via de P1-poort lees je je verbruik (in kWh), je actief vermogen (in kW) en enkele kwaliteitsgegevens seconde per seconde af.
    • De S1-poort toont ruwe data aan een bijzonder hoge frequentie.

Beide poorten zijn geschikt om gedetailleerde verbruikersdata op te vragen en om huishoudelijke apparaten ‘slim’ aan te sturen. Je elektrotechnisch installateur kan hierbij helpen.

Er zijn ook voldoende toestellen beschikbaar op de markt die het energieverbruik in realtime kunnen monitoren. Een keuze maken tussen deze toestellen en welke in uw specifieke situatie het meest geschikt is, is niet eenvoudig. Laat je hiervoor bijstaan door uw elektrotechnisch installateur. Wees je er ook van bewust dat je een geruime tijd zal moeten monitoren. De uitdaging bestaat er vervolgens in om de data van de monitoring koppelen aan uw meta data, daar besluiten uit te trekken en de juiste beslissing te nemen. U laat zich hier best bijstaan door een vakman uit de elektro-sector.

De netbeheerder Fluvius ontwikkelde een handige online-toepassing, Mijn Fluvius, waarmee je je energieverbruik kan opvolgen. Deze applicatie werkt zowel voor aardgas als voor elektriciteit. De toepassing geeft uw verbruik weer, niet het bedrag in euro’s. Als je het verbruik in euro’s wil moet je een eenvoudige berekening maken aan de hand van het tarief dat je in die bepaalde periode betaalde voor elektriciteit en/of gas.  Dat tarief vind je terug in je contract.

Productiebedrijven en iets grotere KMO’s die serieus werk willen maken van energiebesparing binnen het bedrijf, kunnen een energie-audit laten uitvoeren door een deskundige. Een energie-audit en CO2-voetafdruk van je bedrijfsprocessen en gebouwen verschaft inzicht in je energieverbruik en klimaatimpact.  Die doorlichting is meestal een startpunt om vervolgens energiebesparende maatregelen te detecteren die haalbaar zijn voor jouw bedrijfsvoering en zich terugverdienen op korte of middellange termijn.

Je kan hiervoor steeds terecht bij de elektrotechnische installateurs van sectorfederatie Nelectra. Zij focussen zich op hernieuwbare energie. Brusselse bedrijven kunnen hier een overzicht vinden, specifiek voor Brussel.

Om een betrouwbare analyse te kunnen maken, heb je wel de (meta)data van de energiehuishouding nodig (bv. via de digitale meter). Zo niet, zal er gedurende geruime tijd gemonitord, gemeten en geanalyseerd moeten worden.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/09/2024

20 tips om energie te besparen

De sterk gestegen energieprijzen vreten aan het bedrijfsresultaat van veel KMO’s. De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat we te afhankelijk zijn van de import van fossiele brandstoffen. Daarom roept de Europese Unie op om onze afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. UNIZO wil bedrijven daarbij helpen en heeft 20 tips opgelijst om energie te besparen.  Deze kunnen ook voor jouw zaak een groot verschil maken.

Download onze checklist en krijg concrete tips om energie te besparen in jouw onderneming.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024

Ik ben van plan om duurzame investeringen te doen. Kom ik in aanmerking voor de ecologiesteun via VLAIO?

Ondernemingen die van plan zijn om te investeren in duurzame technologieën komen in aanmerking voor een zogenaamde ecologiepremie. Er zijn verschillende subsidiemechanismen bij VLAIO:

De Ecologiepremie+

Deze premie is een financiële tegemoetkoming voor ondernemingen die investeren in een technologie die op een limitatieve technologieënlijst staat. De technologieën zijn gecatalogeerd onder verschillende thema’s, o.a. koeling, transport, verlichting, warmte en water. Met dit subsidiemechanisme wil de Vlaamse overheid ondernemingen stimuleren om hun productieproces milieuvriendelijker en energiezuiniger te maken. Voor kmo’s gelden trouwens hogere steunpercentages. De tegemoetkoming bedraagt 15 tot 55% van de ecologische meerkost van de investering.

GREEN-investeringssteun

Dit is een steunmechanisme voor bedrijven die investeren

  • om de warmtevraag/koudevraag van hun bedrijfsprocessen te vergroenen om zo de transitie te maken van fossiele brandstoffen (bv. stookolie, aardgas) naar een vorm van groene energie,
  • om een proces op aardgas elektrisch maken,
  • om het totale energieverbruik te verminderen. De investering moet wel “de standaardtechnologie overschrijden”.

De totale projectkosten voor de investering moeten minimaal € 50.000 bedragen. Voor kmo’s gelden hogere steunpercentages: 20 à 40% op de ecologische meerkost.

Strategische ecologiesteun

Dit is een vorm van steun voor investeringen die omwille van hun unieke bedrijfsspecifieke karakter niet kunnen gestandaardiseerd worden en daardoor niet voorkomen op de limitatieve technologieënlijst van de Ecologiepremie+. Het moet gaan om grotere ecologische investeringen vanaf 3 miljoen euro. Het steunpercentage bedraagt 20 tot 40%, afhankelijk van de grootte van de onderneming en de technologie.
Meer info over de voorwaarden, de aanvraagprocedures, kan je raadplegen op de website van VLAIO.

Vergroeningsscan met VLAIO-steun

Denkt jouw onderneming eraan om te investeren in een (industriële) warmtepomp, elektrische boiler, geothermie, warmtenet, … maar wil je eerst de technische en economische haalbaarheid van deze investering onderzoeken? Laat dan een vergroeningsscan uitvoeren door één van de 10 adviesbureaus die geselecteerd zijn door het Agentschap VLAIO.  VLAIO voorziet in een tussenkomst van 85% steun met een maximum van € 10.000 (excl. BTW).

Veel meer info lees je op de website van VLAIO.

Andere steunmaatregelen

Naast de bovenstaande maatregelen, zijn er nog tal van andere maatregelen, zoals de verhoogde investeringsaftrek.

Een overzocht van alle Energiesteun voor ondernemingen, vind je op de website van VLAIO.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/09/2024

Welke premies bestaan er voor investeringen in duurzame gebouwen in het Brussels Gewest?

De Brusselse regering bundelt onder de overkoepelende naam RENOLUTION.Brussels de 42 premies om te helpen bij renovaties. De RENOLUTION-premies zijn de overkoepelende naam van de voormalige Energiepremies, de Premie voor de renovatie van het woonmilieu en de Premie voor de verfraaiing van gevels.

Er is steun beschikbaar van de gemeenten, het gewest en de federale overheid. Bovendien zijn de meeste van deze financiële steunmaatregelen cumuleerbaar. Specifieke informatie over de 42 RENOLUTION-premies vind je op de pagina RENOLUTION-premies.

Wie komt in aanmerking voor de RENOLUTION-premies?
Iedereen die met het gebouw te maken heeft, kan RENOLUTION-premies aanvragen: eigenaars-bewoners, verhuurders, huurders, beheerders van gebouwen, enz. Er bestaan echter voorwaarden voor elke premie, want er zijn verschillen tussen premies die toegankelijk zijn voor alle type aanvragers, of enkel voor bepaalde type aanvragers (eigenaars, verhuurders, ...).

Meer info over de werken die in aanmerking komen: De RENOLUTION-premies en subsidies

Welke gebouwen komen in aanmerking ?
De premies gelden enkel voor gebouwen gelegen in het Brussels Hoofdstedelijke Gewest. De voorwaarden en de toegekende bedragen zijn dezelfde, ongeacht het gebied of de wijk waarin het gebouw is gelegen.

De premies zijn er voor alle soorten gebouwen: eengezinswoningen, appartementsgebouwen, kantoren, winkels, scholen, industrieën, enz. De premie-aanvraag kan betrekking hebben op een volledig gebouw of slechts op een gedeelte daarvan.

De premies gelden enkel voor gebouwen ouder dan 10 jaar. De datum waarmee rekening wordt gehouden, is die uit de kadastrale legger.

Wie moet de werken uitvoeren?

Je mag de werken niet zelf uitvoeren. Zelfs als je een factuur opstelt, zal deze ongeldig zijn in het kader van jouw premie-aanvraag. Alle werken die in aanmerking komen voor een premie moeten volledig worden uitgevoerd door een professionele onderneming (of aannemer) waarmee je een ondernemingsovereenkomst hebt gesloten en die geregistreerd is bij de KBO, btw-plichtig is en beschikt over een gereglementeerde toegang tot het beroep.

De RENOLUTION-premies zijn formeel toegankelijk via IRISbox, het digitale loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze regeling maakt het mogelijk om premie-aanvragen in te dienen tot 12 maanden na de saldofactuur.

Voor al jouw vragen over renovaties :

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/09/2024

Zijn zonnepanelen interessant voor mij?

Veel ondernemingen investeerden reeds in zonnepanelen, maar toch blijft er nog een groot potentieel onbenut op daken van bedrijfsgebouwen. Zonnepanelen op bedrijfsdaken leveren tal van voordelen op. Er is de besparing op elektriciteitskosten die aanzienlijk is in tijden van hoge elektriciteitsprijzen, het bedrijf wordt minder afhankelijk van externe energieleveranciers, en het creëert een duurzaam en milieubewust imago.

Maar is jouw dak wel goed geplaatst voor zonnepanelen? Heb je een omgevingsvergunning nodig voor zonnepanelen? Kan je een groepsaankoop overwegen, en kan je overtollige stroom verkopen aan buur-kmo's? We hebben de meest gestelde vragen over zonnepanelen gebundeld in onderstaande download: 

 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/09/2024

Is een zonneboiler op mijn dak interessant?

Dit is vooral interessant voor bedrijven met een grote warmwaterbehoefte. Met een zonneboiler kan je een aanzienlijk deel van uw warm water aanmaken. Op het dak van jouw gebouw wordt een zonnecollector geplaatst die de zonnestraling opvangt. De warmte van de collector wordt afgegeven aan het koude leidingwater in de boiler.

Als je een zonneboiler installeert op een niet-woongebouw aangesloten op het net, dan kom je in aanmerking voor een premie van de netbeheerder. Het moet gaan om gebouwen in het Vlaamse Gewest die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet. Is het gebouw na 2014 aangesloten? Dan moet de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden verleend zijn.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/09/2024

Kies de goedkoopste energieleverancier en prijsformule

Kleine ondernemingen kunnen hun energiekosten vaak wat terugschroeven door het louter overschakelen naar een andere energieleverancier of ander energiecontract.  Om na te gaan of er een goedkoper aanbod op de markt is dat ook aan jouw energiebehoefte en wensen voldoet, kan je actuele energieprijzen vergelijken via: 

  • de V-test van de VREG: KMO's met een aansluitvermogen elektriciteit kleiner dan 56 kVA met jaarlijkse meteropname op laagspanning kunnen gebruik maken van deze prijsvergelijkingstool. Dit is een officiële website/prijsvergelijkingstool van de Vlaamse regulator voor elektriciteit en gas waar je energieprijzen van verschillende leveranciers kan vergelijken voor Vlaanderen, verschillende mogelijke contracten kan vergelijken, en waar je een energiecontract kan vinden die bij jouw (bedrijfs)situatie past
  • Mijnenergie.be. Dit is een onafhankelijke prijsvergelijkingsmodule, ook voor ondernemingen. De vergelijkingsmodule laat je toe om de tarieven van de verschillende energieleveranciers te vergelijken vertrekkend van jouw jaarlijks elektriciteits- en/of gasverbruik.  KMO's en bedrijven met jaarlijkse meteropname, maandelijkse meteropname, of automatische meteropname (waarbij de meterstand op afstand gelezen wordt), kunnen deze tool gebruiken.
  • Zelfstandigen en kmo’s die gelokaliseerd zijn in het Brussels Gewest kunnen de simulator van de Brusselse regulator voor energie gebruiken. Via deze prijsvergelijkingsmodule kunnen ook “professionele gebruikers” (zelfstandigen en kmo’s) prijzen en voorwaarden van de energieleveranciers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vergelijken.
Opzegvergoeding als je wisselt van leverancier?

Ondernemingen met een jaarlijks gas- en/of elektriciteitsverbruik tot 100MWh, kunnen hun contract in principe kosteloos opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand

Is het jaarlijks gas- en/of elektriciteitsverbruik > 100MWh? Dan kan je niet zo gemakkelijk veranderen van leverancier. Zelfstandigen en KMO’s met totaal jaarlijks verbruik boven deze grenzen moeten de voorziene einddatum en de opzegtermijn van hun contract respecteren. Voor hen zijn er geen wettelijke bepalingen rond de hoogte van de verbrekingsvergoeding. Dit wordt geregeld via de contractuele voorwaarden.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/09/2024

Nuttig voor jou