Onderstaande tekst betreft regionale regelgeving en geldt voor het Vlaamse Gewest. Kijk hier voor de info voor het Brussels Gewest.
U plant geen verbouwingen/aanpassingen. Moet u toch een omgevingsvergunning aanvragen?
In principe zal er een omgevingsvergunning nodig zijn als de hoofdfunctie van het gebouw gewijzigd wordt, ook al worden er geen werken uitgevoerd aan het gebouw. Een eerste logische stap is contact te nemen met de gemeentelijke of stedelijke diensten voor Ruimtelijke Ordering. Daar kan men u meegeven of een economische activiteit op de door u gekozen locatie mogelijk is en u dus een vergunning kunt aanvragen. Gaat het om een beschermd gebied waar geen economische activiteiten gepleegd mogen worden, dan heeft het uiteraard geen zin het pand aan te kopen.
Of u een omgevingsvergunning nodig hebt, is ook afhankelijk van de aard van de activiteiten die er plaatsvinden. Zo voorziet de VLAREM-wetgeving dat alle "inrichtingen" die hinderlijk zouden kunnen zijn voor het milieu of de mens een milieuvergunning nodig hebben. De lijst van hinderlijke inrichtingen, de zogenaamde VLAREM-indelingslijst, vindt u terug als bijlage bij de Vlarem-regelgeving. Veel voorkomende ‘hinderlijke inrichtingen’ bij KMO’s zijn het lozen van bedrijfsafvalwater, het gebruik van machines (vanaf een bepaald vermogen), stockage van gevaarlijke stoffen of brandstoffen (brandstoftanks), stockage van gassen, etc…
Iedere gemeente beschikt in principe over een omgevingsambtenaar milieu- of ruimtelijke ordening. Deze persoon zal u snel kunnen zeggen of u een omgevingsvergunning nodig hebt.