Is een vergunning nodig voor gevelreclame of een reclamebord?

Onderstaande tekst betreft regionale materie geldig in het Vlaams Gewest.
Klik hier voor de info van het Brussels Gewest.

Jouw bedrijf verdwijnt tussen de vele andere gebouwen op de steenweg. Om je zaak wat meer te laten opvallen, wil je een reclamebord op de stoep of tegen je gevel. Mag dat zomaar?

Voor elk losstaand reclamebord moet je een omgevingsvergunning hebben. Wil je dat reclamebord daarbovenop nog eens op de stoep en dus op openbaar domein zetten, dan heb je een extra vergunning nodig voor het privégebruik van  openbaar domein. Ligt je bedrijf aan een gemeenteweg, dan moet je bij de dienst stedenbouw of ruimtelijke ordening van je gemeente navragen of je een vergunning nodig hebt voor je reclamebord. Voor gewestwegen kan je bij de provinciale afdeling Wegen en Verkeer van het Vlaamse Gewest terecht. Het plaatsen van publiciteitsmiddelen op het domein van de gewestwegen zal slechts in bepaalde gevallen toegelaten worden en enkel mits het bekomen van een voorafgaande domeinvergunning van het Agentschap Wegen en Verkeer. Deze kan aangevraagd worden via het webportaal van Adviezen en Vergunningen.

Het is niet de bedoeling dat je bijna het hele trottoir opeist en zo voetgangers dwingt op straat te lopen. Hou steeds minstens 1,5 meter stoepruimte vrij voor voetgangers.
Voor een reclamebord aan je gevel is in de meeste gevallen ook een vergunning vereist.
Gaat het over reclame in of aan jouw zaak (een lichtgevende reclame in jouw zaak, een vlag die aan jouw voorgevel hangt, ...) dan spreekt men over 'zaakgebonden' reclame. Gaat het om een reclamepaneel op een andere locatie (bijvoorbeeld een reclamepaneel aan de zijkant van een huis), dan spreekt men over 'niet - zaakgebonden' reclame.

Wat mag dan wel?

Zolang je je beperkt tot een niet-lichtgevend uithangbord, met een maximale totale oppervlakte van vier vierkante meter tegen de gevel van jouw bedrijfsgebouw, dan moet je geen vergunning aanvragen. Tenzij jouw gemeente een strengere regelgeving voorziet. Voor grotere en/of verlichte uithangborden is wel een vergunning nodig.
 

Veel meer info vindt u via Ik wil publiciteit plaatsen. Waarmee moet ik rekening houden? | Wegen en verkeer

 

CONCLUSIE
  • Voor een niet-lichtgevend reclamebord van max. 4 m² tegen de gevel van uw bedrijfsgebouw heb je geen vergunning nodig, tenzij je gemeente dat wel expliciet bepaald heeft.
  • Een vrijstaand reclamepaneel of een groter en/of verlicht bord behoeft wel een vergunning.
  • Hou steeds minimaal 1,5 meter stoepruimte vrij voor voetgangers.
  • Bij twijfel: vraag je wegbeheerder en je gemeente/stad wat kan en wat niet.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/08/2024

Kan je zomaar een (brood)automaat plaatsen waar je wenst?

Onderstaande tekst betreft regionale materie geldig in het het Vlaams Gewest.
Kijk hier voor het Brussels Gewest
 

Voor het plaatsen van een (brood)automaat is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen vereist. Dit geldt zowel op privaat als op openbaar domein.

Bij de beoordeling van de vergunningsaanvraag voor zo'n automaat zal gekeken worden naar de verenigbaarheid met de bestemming en of voldaan is aan de "goede ruimtelijke ordening".  Daarnaast kunnen gemeenten en steden een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening opstellen met regels en voorwaarden waaraan de automaat moet voldoen, wat op sommige plaatsen reeds het geval is.

Tip: Het is dus aan te raden om zich vooraf te informeren bij de stad/gemeente.

Als zo'n automaat wordt geplaatst op het openbaar domein, is er een concessie (met eventueel een jaarlijkse vergoeding) nodig van de eigenaar van het openbaar domein (meestal de gemeente).

Als de automaat geplaatst wordt op het openbaar domein, kan deze slechts vergund worden indien de normen van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening op het voetgangersverkeer gerespecteerd worden.

Informeer je dus goed alvorens zo'n automaat te plaatsen.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/08/2024

Wat zijn de afstandsregels voor de aanplanting van bomen?

Jouw buur heeft jonge bomen aangeplant. Zijn aanplantingen staan op nauwelijks 30 centimeter van de grens met uw eigendom. Die boompjes zullen wellicht uitgroeien tot serieuze bomen die meters hoog kunnen worden. Je vreest dat ze uw kantoor en atelier in de schaduw zullen zetten. Zijn er wettelijke regels inzake te respecteren afstand tot naburige percelen bij het aanplanten van bomen?

Bij de aanplanting van jonge bomen moet uw buur inderdaad rekening houden met wettelijke afstandsregels. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen laag- en hoogstammige bomen. De wet spreekt van ‘hoogstammige bomen’ als die minstens drie meter hoog kunnen worden. In het andere geval gaat het om laagstammige bomen.

  • Hoogstammige bomen moeten volgens het Veldwetboek op minimaal twee meter van de perceelgrens geplant worden, tenzij uw gemeente afwijkende regels vastgelegd heeft en een andere afstand voorschrijft.
  • Laagstammige bomen moeten in principe op minstens een halve meter van de perceelgrens geplant worden.

Blijkt jouw buurman in overtreding en vreest u voor uw toekomstige lichtinval, spreek hem daar dan in eerste instantie vriendelijk over aan, met het verzoek de bomen te verplaatsen volgens de wettelijke afstandsregels. Houdt hij het been stijf, dan kan je het rooien van de bomen eisen, maar daarvoor moet in principe een vergunning aangevraagd worden.  Doe dus niets overhaast. Een minnelijke schikking is een betere oplossing.

Je hebt wettelijk dertig jaar tijd om het rooien van niet-reglementair aangeplante bomen te eisen.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/08/2024

Moet ik laadpalen voorzien op mijn parking?

Sinds maart 2021 geldt een verplichting voor de installatie van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op parkeerterreinen van nieuwbouw of ingrijpende renovaties waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Daarnaast is het vanaf 2025 verplicht om oplaadpunten te installeren op parkeerterreinen van bestaande niet-residentiële gebouwen, ook wanneer er geen nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd wordt. Parkeerterreinen voor personeel of klanten met meer dan 20 parkeerplaatsen moeten dan over minstens 2 oplaadpunten beschikken.

Alle verplichtingen voor laadpalen op parkings

 

 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 28/08/2024

Nuttig voor jou