Taksen en belastingen ten laste van huurder

Voor een goed begrip wordt er in deze materie steeds een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de taksen verbonden aan het goed en anderzijds de taksen die slaan op het genot van het gehuurde goed of op de persoon.

Taksen die verbonden zijn aan het pand zelf

De taksen die verbonden zijn aan de eigendom van het gehuurde goed zijn ten laste van de eigenaar. Het staat de partijen echter vrij om hiervan in de handelshuurovereenkomst af te wijken en de onroerende voorheffing (of een deel ervan) ten laste te leggen van de huurder. Deze mogelijkheid staat in tegenstelling tot de woninghuurwetgeving waar dergelijke clausule niet kan en bijgevolg de onroerende voorheffing nooit ten laste van de huurder kan worden gelegd.

Taksen die verbonden zijn aan het gebruik en genot van het pand

De taksen die rechtstreeks op het gebruik of het genot van het gehuurde goed slaan, of betrekking hebben op de persoon of handeling van de huurder zelf, zijn ten laste van de huurder. Het gaat onder meer over volgende taksen:

  • taks op lichtreclame
  • taks op drijfkracht

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/11/2024

Voor wie zijn de herstellingen bij huur?

Het vaststellen van wie verantwoordelijk is voor onderhoud en herstellingen aan een gehuurd onroerend goed kan soms ingewikkeld zijn. Zowel de huurder als de verhuurder hebben specifieke verplichtingen volgens de toepasselijke huurwetgeving. Hieronder vind je een overzicht van de verantwoordelijkheden volgens het gemeen huurrecht, handelshuur en woninghuur.

Onderscheid naargelang de situatie

GEMEEN HUURRECHT

Indien er geen specifieke regeling, zoals handelshuur of woninghuur, van toepassing is, gelden de regels van het gemeen huurrecht. Dit geldt bijvoorbeeld voor de huur van een opslagruimte of kantoorruimte.

In het algemeen is de huurder verantwoordelijk voor het kleine onderhoud van het gehuurde goed, dat nodig is door het gebruik ervan. De huurder moet ook instaan voor schade die door zijn toedoen is ontstaan en voor kleine herstellingen. Deze kleine herstellingen betreffen beperkte schade waarvan vermoed wordt dat deze het gevolg is van een fout of nalatigheid van de huurder, bijvoorbeeld als hij het gehuurde goed onjuist heeft gebruikt of niet goed heeft onderhouden.

De verhuurder is verplicht het gehuurde goed in goede staat van onderhoud te leveren en te behouden, zodat het geschikt blijft voor het overeengekomen gebruik. Tijdens de huurperiode moet de verhuurder alle noodzakelijke herstellingen uitvoeren, behalve die waarvoor de huurder verantwoordelijk is. De verhuurder is bovendien verantwoordelijk voor herstellingen als gevolg van ouderdom, slijtage of overmacht.

Bij een gemeenrechtelijke huur is het mogelijk om van deze verdeling af te wijken in het voordeel van de verhuurder.

HANDELSHUUR

De huurder heeft het recht om het gehuurde goed geschikt te maken voor zijn onderneming. Hij mag hiervoor de nuttige werken uitvoeren. Meer informatie vind je hier.

De handelshuurwet vermeldt geen specifieke regels over wie welke herstellingen betaalt tijdens de huurperiode. Verhuurder en huurder kunnen dus in het contract zelf preciseren wie welke soort herstellingen ten laste zal nemen, zolang dat maar op een ondubbelzinnige manier gebeurt, en de overeengekomen verdeling redelijk en evenwichtig is.

Staat er toch niets in het contract of zijn de bepalingen daarover onduidelijk, dan val je terug op de regels van het gemeen recht die gelden voor huur (zie hierboven).

WONINGHUUR

Als de huurder zijn hoofdverblijfplaats in het pand heeft, is de woninghuurwet van toepassing. Voor woninghuurovereenkomsten gesloten na 1 januari 2019 is het Vlaams Woninghuurdecreet van toepassing. Hierbij vind je de belangrijkste principes voor onderhoud en herstelling bij woninghuur:

  1. Normale slijtage of overmacht: De verhuurder is verantwoordelijk voor slijtage door ouderdom of schade door onvoorziene omstandigheden (zoals storm of brand).
  2. Kleine herstellingen: De huurder is verantwoordelijk voor kleine herstellingen. Een niet-limitatieve opsomming van kleine herstellingen kan je vinden in de brochure van de Vlaamse Overheid over het Vlaams Woninghuurdecreet.
  3. Foutief gebruik: Beschadigingen door onzorgvuldig gebruik of verwaarlozing zijn voor de huurder.
  4. Onderhoud en reiniging: Het dagelijks onderhoud en de schoonmaak van de woning zijn de verantwoordelijkheid van de huurder.
  5. Onderhoud van technische installaties: De huurder moet technische installaties onderhouden volgens de instructies van de fabrikant, verstrekt door de verhuurder. Dit kan gaan over ventilatie, zonneboilers, warmtepompen, …
  6. Meldingsplicht voor de huurder: De huurder moet de verhuurder tijdig op de hoogte brengen van noodzakelijke herstellingen. Bij nalatigheid moet de huurder zelf instaan voor de herstellingen en eventuele gevolgschade.
  7. Vakkundige herstellingen: De huurder mag alleen zelf kleine herstellingen uitvoeren als hij hiervoor bekwaam is. Onvakkundige herstellingen zijn de verantwoordelijkheid van de huurder.
  8. Afwijkingen ten gunste van de huurder: Afspraken in het huurcontract kunnen altijd in het voordeel van de huurder afwijken van deze algemene regels.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024

Kan u bij woninghuur de onroerende voorheffing doorrekenen aan de huurder?

De onroerende voorheffing voor een gehuurde woning mag nooit ten laste van de huurder zijn (inzake woninghuur). Het is de eigenaar van de woning die deze belasting moet betalen. Deze bepaling is verplichtend. Een contractuele clausule waarin de huurder verplicht wordt de onroerende voorheffing te betalen is dus niet geldig.

Het staat de partijen natuurlijk steeds vrij om een hogere huur te bedingen waarin deze voorheffingskost de facto toch ten laste zou komen van de huurder. Deze ‘kunstgreep’ betreft eigenlijk niets anders dan het overeenkomen van een hogere huurprijs.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/11/2024

Jouw verhuurder doet niet de gevraagde herstellingen aan het gehuurd pand. Wat nu?

Als huurder heb je de verplichting om herstellingen die door de verhuurder moeten gebeuren aan hem te melden (desnoods via een aangetekend schrijven). Indien je echter als huurder geconfronteerd wordt met een verhuurder die niet (tijdig) de nodige herstellingen doet, kan je in bepaalde gevallen en onder strikte voorwaarden beroepen op de “exceptie van niet-uitvoering” van de overeenkomst.

Deze exceptie wil zeggen dat je als huurder, zonder dat je daarvoor naar de rechter moet stappen,  de uitvoering van jouw eigen verbintenissen kan opschorten. Concreet wil dat zeggen dat je kan beslissen om de huurprijs niet langer (volledig) te betalen.

Let wel, deze exceptie is aan strikte voorwaarden verbonden die moeten worden nageleefd.

  1. Het huurcontract heeft de mogelijkheid om beroep te doen op de exceptie van niet-uitvoering niet uitgesloten.
  2. Er moet voldoende samenhang zijn tussen de verplichting van de huurder tot het betalen van de huurprijs en de verplichting van de verhuurder tot het uitvoeren van bepaalde herstellingen. Bij huurcontracten, welke wederkerige overeenkomsten zijn, zijn de verbintenissen uit hun aard wederzijds afhankelijk.
  3. De verhuurder begaat een wanprestatie die aan haar toerekenbaar is. In geval van overmacht kan je de exceptie niet toepassen.
  4. Goede trouw en proportionaliteit. De huurder moet te goeder trouw zijn en het inhouden van de huurgelden moet ook proportioneel zijn aan de wanprestatie die de verhuurder begaat. Bijvoorbeeld, als de verhuurder een kleine en onbelangrijke reparatie nalaat, kan het disproportioneel zijn om de volledige huurbetalingen op te schorten. In plaats daarvan kan de huurder een gedeeltelijke opschorting overwegen.

Hoewel een ingebrekestelling van de verhuurder in principe niet verplicht is, is het sterk aan te raden dit toch te doen. Dit kan minimaal in de vorm van een aangetekend schrijven, zodat je een bewijs hebt voor een eventueel geschil voor de rechtbank. Het is voor huurders die de ENAC willen inroepen, en dus de huur geheel of gedeeltelijk willen opschorten, verstandig om de verhuurder hiervan vooraf op de hoogte te stellen. Dit kan door middel van een brief waarin duidelijk wordt omschreven welke verplichtingen de verhuurder niet nakomt. Het verzenden van een ingebrekestelling wordt vaak beschouwd als een vereiste om te goeder trouw de ENAC te kunnen inroepen.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 11/09/2024

Aangifte huurprijs en huurlasten

Als je het winkelpand huurt voor professioneel gebruik, kan je in principe de betaalde huurprijs aftrekken als beroepskost. Maar sinds aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) geldt in bepaalde gevallen een aangifteplicht.

  • Werk je via een eenmanszaak? Dan geldt de aangifteplicht enkel als je jouw werkelijke beroepskosten aftrekt. Als je kiest voor het kostenforfait, geldt de verplichting niet.
  • Werk je via een vennootschap? Dan geldt de aangifteplicht.

De aangifteplicht houdt in dat je via een bijlage bij je belastingaangifte extra informatie over de huur doorgeeft. Je moet onder meer informatie over de verhuurder, het adres van het winkelpand en de betaalde huur vermelden.

Het volledige overzicht van alle informatie, en het model van aangifte vind je bij onze downloads

Uitzonderingen

Er gelden twee uitzonderingen op de aangifteplicht:

  • De betaalde huur betreft de levering van een goed of dienst waarvoor een factuur volgens de BTW-regels werd opgemaakt.
  • De huur (met name pacht) betaald voor onroerende goederen die volgens de pachtwetgeving worden verhuurd en gebruikt voor land- en tuinbouw. 
Opgelet!
  • Als je de bijlage niet invult, zal de fiscus de aftrek van de huurprijs als beroepskost weigeren.
  • Als de huurovereenkomst gratis werd geregistreerd, kan je de huur nooit aftrekken. Door de registratie geef je namelijk aan dat het gehuurde goed uitsluitend als woning wordt gebruikt.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 25/11/2024

Tools

Huurcalculator

De huurcalculator kan gebruikt worden voor alle huurcontracten (woninghuurovereenkomsten, handelshuurovereenkomsten en andere huurcontracten volgens het artikel 1728bis van het Burgerlijk wetboek) waarbij de gezondheidsindex van toepassing is en er geen andere specifieke bepalingen staan in het huurcontract.

Ga naar de tool

Nuttig voor jou