Hoeveel mag ik verdienen vooraleer ik me moet inschrijven als zelfstandige?

Het zou gemakkelijk zijn moesten we hier een concreet bedrag op kunnen kleven. Maar helaas is de vraag hoeveel je verdient aan jouw zelfstandige activiteiten niet relevant. Wat wel relevant is, is hoe regelmatig je inkomsten verwerft uit een zelfstandige activiteit.

De vraag of je je moet inschrijven als zelfstandige hangt niet zozeer af van hoeveel je verdient met jouw zelfstandige activiteit, maar wel hoe regelmatig je daar inkomsten uit krijgt. Je moet het onderscheid maken tussen een winstgevende bezigheid met beroepskarakter en een occasionele of toevallige verrichting zonder beroepskarakter. Voor een occasionele activiteit zonder beroepskarakter moet je niet starten als zelfstandige. 

Dit onderscheid is niet altijd eenduidig te bepalen en is in de praktijk vaak voor discussie vatbaar. Het is vooral de fiscus (en de RSVZ) die dit gaat beoordelen aan de hand van een aantal criteria. Deze zijn:

  • de frequentie van de verrichtingen wanneer deze zich over verscheidene jaren uitstrekken;
  • het aantal gestelde handelingen;
  • de onderlinge verbondenheid;
  • de aard en de snelle opeenvolging van de gedane verrichtingen;
  • het belang van de verrichtingen en de organisatie die ze impliceren;
  • de omstandigheid dat ertoe is overgegaan met behulp van ontleende gelden;
  • een samenwerking tussen twee of meer personen en het feit dat een nevenactiviteit nauw verband houdt met de hoofdactiviteit van de betrokken belastingplichtige of in het verlengde van diens beroepsactiviteit ligt.

Hoe meer van deze elementen aanwezig zijn, hoe groter de kans op het bestaan van een beroepsactiviteit in fiscale zin. In de praktijk zijn vooral de criteria regelmaat, frequentie en aantal handelingen belangrijk.

Wanneer de inkomsten in de beginperiode enkel sporadisch voorkomen zou je ze eventueel kunnen aangeven via de rubriek ‘diverse inkomsten’ van jouw personenbelasting. Dit houdt echter een aantal risico’s in. Wanneer de inkomsten elk jaar terugkomen en stijgen dan kan men dit op een bepaald moment gaan herkwalificeren naar beroepsinkomsten als zelfstandige met terugwerkende kracht en met de bijhorende sociale bijdragen voor al deze jaren.  

Je kan in zo’n geval contact opnemen met jouw lokaal belastingkantoor om de situatie aan hen voor te leggen. Op die manier kan je duidelijk vastleggen welke inkomsten toegelaten worden als diverse inkomsten en vanaf wanneer een ondernemingsnummer noodzakelijk is.  

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om meteen een onderneming op te richten waarmee je deze inkomsten kan ontvangen. Indien je een andere (minstens halftijdse) job hebt, dan kan je zelfstandige worden in bijberoep. Voor een kleinschalig bijberoep met lage inkomsten zijn de kosten zeer beperkt. Je zal sociale bijdragen moeten betalen op de inkomsten die je als zelfstandige verwerft. Blijven deze inkomsten (na aftrek van kosten) op jaarbasis lager dan ongeveer €1.500 dan ben je vrijgesteld van sociale bijdragen. Liggen de inkomsten hoger dan moet je ongeveer 21% aan sociale bijdragen betalen. Bij beperkte inkomsten uit Google Adsense zal je dus vermoedelijk vrijgesteld blijven van sociale bijdragen waardoor de kosten van de onderneming tot een minimum worden beperkt.  

Heb je geen andere job dan word je zelfstandige in hoofdberoep worden en dan bestaat er geen vrijstelling van sociale bijdragen. Per kwartaal zal je dan de minimumbijdragen (circa €750) moeten betalen, ook al zijn jouw inkomsten beperkt.

BTW

Bedraagt je omzet maximum 25.000 EUR excl. btw, dan kan je gebruik maken van de vrijstellingsregel en moet je geen btw aangeven. Je moet geen btw aanrekenen, maar kan zelf ook geen btw aftrekken. Je moet ook in dat geval je btw-status laten activeren.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 11/09/2024

Wie komt niet in aanmerking voor een aansluiting in bijberoep?

Opgelet, op basis van de volgende uitkeringen kan je nooit in bijberoep aangesloten worden:

  • Individuele Beroepsopleiding (IBO) zonder uitkering van de RVA, zelfs indien de Vlaamse overheid een toelage uitbetaalt.
  • Tegemoetkomingen (inkomenstegemoetkoming, integratietegemoetkoming, …) die buiten de gewone ziekteverzekering vallen.
  • Uitkering arbeidsongeschiktheid of invaliditeit uit het stelsel der zelfstandigen.
  • Vergoeding voor arbeidsongevallen.
  • Leefloon.
  • Studietoelage.
  • Uitkeringen uit aanvullende verzekeringen.
  • Wanneer uitkeringen teruggevorderd worden (zie ook werkloosheidsuitkeringen).

Dit zijn uitkeringen, bijstandsuitkeringen, vergoedingen en tegemoetkomingen die geen pensioenrechten opleveren. Je moet in een ander statuut voldoende pensioenrechten opbouwen om in bijberoep te kunnen aansluiten.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 14/08/2024

Tools

Starters in je buurt

In samenwerking met GraydonCreditsafe krijg je snel en gratis inzage in de starters in je buurt.

Nuttig voor jou