Beroepskosten
Beroepskosten zijn kosten die je maakt voor jouw onderneming en die je mag inbrengen in je belastingen. Hoe meer beroepskosten, hoe minder belastingen je betaalt. Welke beroepskosten kan je inbrengen?
Informatie
Wanneer is een kost een fiscaal aftrekbare beroepskost?
Niet alle kosten die je als ondernemer maakt, mag je inbrengen voor je belastingen. Dit kan enkel voor “fiscaal aftrekbare beroepskosten”.
In het algemeen geldt de regel dat een kost fiscaal aftrekbaar is, als drie voorwaarden voldaan zijn. Deze voorwaarden gelden zowel in de personenbelasting als in de vennootschapsbelasting.
Fiscaal aftrekbare beroepskost: eerste optie – toetsing van de drie voorwaarden
Om een beroepskost in te brengen voor je belastingen, moeten in principe drie voorwaarden (tegelijk!) voldaan zijn:
Voorwaarde 1: de finaliteitsvoorwaarde
Eerst en vooral moet je de kost gemaakt hebben om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden. Je moet evenwel niet aantonen dat de kost ook effectief tot nieuwe belastbare inkomsten heeft geleid. De mogelijkheid dat je door de kost te maken belastbare inkomsten kan verwerven is voldoende.
Voorbeeld: Een kinesiste koopt een hometrainer die ze in haar praktijk zal gebruiken om haar patiënten te begeleiden. Aangezien die patiënten uiteraard betalen voor de kiné-sessies, is de finaliteitsvoorwaarde in orde. Als zij die hometrainer daarentegen privé koopt om in haar appartement te plaatsen, is deze voorwaarde niet voldaan.
De fiscus mag niet oordelen over de geschiktheid of het nut van een beroepskost. De fiscus kan natuurlijk wel de aftrek van een kost verwerpen, als die kost op onredelijke wijze de beroepsbehoeften overtreft. Bijvoorbeeld wanneer je als freelance fotograaf een Lamborghini wil aftrekken als beroepskost.
Voorwaarde 2: de annualiteitsvoorwaarde
Daarnaast moet je de kost (i) werkelijk gemaakt hebben in het belastbaar tijdperk, of (ii) er moet sprake zijn van een zekere en vaststaande schuld of verlies tijdens het belastbaar tijdperk.
Voorbeelden:
- Materiaal dat je pas gaat aankopen in 2025, kan je niet aftrekken als beroepskost in 2024.
- Een schuld die nog wordt betwist, kan je nog niet aftrekken, omdat die nog niet ‘zeker en vaststaand’ is.
- Een kost gemaakt in 2020 waarvan je tijdens het opruimen in 2024 plots de factuur terugvindt, kan je niet langer aftrekken.
Voorwaarde 3: de realiteitsvoorwaarde
Tot slot moet je de echtheid en het bedrag van de kost bewijzen. Dit kan op verschillende wijzen, zoals via een overeenkomst, een factuur of een ontvangstbewijs.
Fiscaal aftrekbare beroepskost: tweede optie – stempel van de wetgever
De fiscale wetgever bestempelt zelf een heel aantal kosten als fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kan je dus altijd inbrengen voor je belastingen, zonder dat je de drie voorwaarden moet aftoetsen. Hierna vind je enkele voorbeelden, maar de lijst is veel langer.
Voorbeelden:
- De huurprijs en huurlasten van een onroerend goed dat je huurt voor je professionele activiteit. Deze kosten zijn altijd aftrekbaar. Sinds 2024 geldt hiervoor echter een belangrijke voorwaarde: je moet bij je aangifte (in de personenbelasting of vennootschapsbelasting) een bijlage toevoegen met onder meer informatie over de verhuurder en het gehuurde onroerend goed. Voeg je deze bijlage niet toe, dan zal de fiscus de aftrek van de huur als beroepskost weigeren. Meer informatie over deze verplichting vind je hier.
- Bezoldigingen betaald aan je personeelsleden zijn steeds aftrekbaar, als je de verplichting tot het opmaken van een fiche en samenvattend opgave respecteert.
Beluister de podcast |
---|
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 31/07/2024
Kan ik een fiscaal aftrekbare beroepskost steeds aan 100% inbrengen voor de belastingen?
Je kan helaas niet alle beroepskosten voor de volle 100% aftrekken. Voor verschillende kosten zegt de wet dat je ze maar gedeeltelijk kan aftrekken.
Voorbeelden:
- Autokosten zijn maar gedeeltelijk aftrekbaar, op grond van een formule die rekening houdt met de CO2-uitstoot. Meer informatie hierover vind je hier.
- Receptiekosten en relatiegeschenken zijn maar voor 50% aftrekbaar.
- Beroepsmatige restaurantkosten zijn maar voor 69% aftrekbaar. Etentjes die losstaan van je professionele activiteit, bijvoorbeeld met vrienden tijdens het weekend, zijn uiteraard niet aftrekbaar (want de finaliteitsvoorwaarde is niet voldaan).
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024
Zijn er kosten die niet fiscaal aftrekbaar zijn?
Ja, bepaalde boekhoudkundige kosten kan je nooit inbrengen voor je belastingen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor puur persoonlijke aankopen.
Je maakt deze kosten immers niet om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden. Bijvoorbeeld: de aankoop van shampoo, wasproducten, tickets voor een cinemabezoek met je partner.
Daarnaast bestempelt de fiscale wetgever verschillende kosten als niet fiscaal aftrekbaar. Bijvoorbeeld de betaalde personenbelasting of vennootschapsbelasting, de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid en kosten voor niet-specifieke beroepskledij.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024
Wat met kosten die zowel privé als professioneel zijn?
Wellicht maak je kosten voor zaken die je zowel privé als professioneel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het internetabonnement van jouw woning. Het geleverde internet gebruik je zowel privé als in de kantoorruimte die zich in jouw woning bevindt. Je kan uiteraard deze kosten niet volledig inbrengen voor jouw belastingen. Enkel het gedeelte van de kost dat het professioneel gebruik weerspiegelt, is een fiscaal aftrekbare beroepskost. Om dit gedeelte te berekenen, moet je een verdeelsleutel gebruiken die geloofwaardig is voor jouw situatie.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024
Is het interessant om te kiezen voor de forfaitaire beroepskosten?
Werkelijke beroepskosten versus forfaitaire beroepskosten
De voorgaande toelichting is relevant als je ervoor kiest om je werkelijke beroepskosten in te brengen als fiscaal aftrekbare beroepskosten. Je kan er echter ook voor kiezen om te werken met forfaitaire beroepskosten.
De forfaitaire aftrek van beroepskosten is een absoluut recht van jou als belastingplichtige. De fiscus mag het forfait dus niet verminderen als blijkt dat je werkelijke beroepskosten lager zijn.
Het is interessant om te kiezen voor forfaitaire beroepskosten als je geen kosten hebt gemaakt of de gemaakte kosten niet kan bewijzen (de realiteitsvoorwaarde is dus niet voldaan). Het forfait is ook een verstandige keuze als je werkelijke beroepskosten lager liggen dan het bedrag van de forfaitaire beroepskosten, maar als je werkelijke beroepskosten hoger zijn dan het forfait en je kan deze bewijzen, dan is het forfait geen interessante keuze.
Bedrag van de forfaitaire beroepskosten
Het bedrag van de forfaitaire beroepskosten is afhankelijk van jouw activiteit.
Hieronder vind je de bedragen voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025).
- Ben je zelfstandige? Het forfait bedraagt 30% van het beroepsinkomen, met een maximum van 5.750 EUR.
- Ben je bedrijfsleider? Het forfait bedraagt 3% van het beroepsinkomen, met een maximum van 3.030 EUR.
Opgelet: je kan als zelfstandige niet kiezen voor de forfaitaire beroepskosten als je de forfaitaire belastingregeling voor kleinhandelaars toepast (bijvoorbeeld als café-uitbater, bakker of slager).
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024
Concrete voorbeelden van aftrekbare beroepskosten
Wil je graag wat concrete voorbeelden van aftrekbare kosten? In het document hieronder vind je een antwoord op aftrekbaarheid van restaurantkosten, personeelskosten, opleidingskosten, publiciteitskosten, sponsorbijdragen, kosten van een waakhond, kosten van (medische) verzorging of psychologische begeleiding, kosten voor specifieke beroepskledij, boetes en schadevergoedingen, kosten verbonden aan huisvesting, en kosten voor de aanleg van een parking.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024
Ik word binnenkort zelfstandig, kan ik al gemaakte kosten nog inbrengen?
Kosten die je maakt vóór de opstart van je zaak, mag je aftrekken van je belastingen als dezelfde drie voorwaarden voldaan zijn die hierboven werden besproken:
- De finaliteitsvoorwaarde. Je kan enkel opstartkosten inbrengen als zij tot doel hebben om belastbare inkomsten te verkrijgen. Er moet dus een verband zijn met je activiteit als zelfstandige. De kosten voor advies van jouw accountant bij je opstart, bijvoorbeeld, kan je aftrekken. Puur persoonlijke kosten, daarentegen, zijn nooit fiscaal aftrekbaar.
- De annualiteitsvoorwaarde. Deze is cruciaal als starter. Je kan de opstartkosten enkel aftrekken als je deze maakte in het jaar (zijnde het belastbaar tijdperk) waarin je ook effectief de zelfstandige activiteit start. Bijvoorbeeld: je start je zelfstandige activiteit in mei 2024, dan kan je de opstartkosten gemaakt sinds januari 2024 inbrengen. Daarentegen kan je opstartkosten die je maakte in 2023 niet aftrekken van je belastingen, omdat deze betrekking hebben op een ander jaar.
- De realiteitsvoorwaarde. Je moet kunnen bewijzen dat je de kosten ook echt hebt gemaakt. Het is dus belangrijk dat je alle bewijzen (zoals facturen en ontvangstbewijzen) van de gemaakte opstartkosten verzamelt en bewaart. Zonder bewijs kan je de kosten niet aftrekken.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024
Wat met afschrijvingen?
De boekhoudregels verplichten je om de kosten voor bepaalde vaste activa te spreiden via afschrijvingen.
Een actief dat je al bezat en nu gebruikt voor je zelfstandige activiteit, kan je afschrijven. Maar de kans is groot dat de fiscus een deel van de afschrijfbare waarde niet aanvaardt.
Bijvoorbeeld: vanaf 2024 wil je een smartphone afschrijven die je aankocht in 2023. De fiscus zal wellicht 1/3e van de afschrijving (33%) verwerpen, omdat de smartphone al een jaar voor de start van je zelfstandige activiteit werd aangekocht.
TIP: Neem zeker een kijkje op het Startersplatform voor tips en advies bij je start als zelfstandige!
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/07/2024
Kostenforfait in de kinderopvang
Op 13/01/2021 werd het collectief akkoord betreffende de kostenforfait voor de kinderopvang ondertekend en gepubliceerd. Hieronder noteren we de bepalingen in het akkoord voor organisatoren met een vergunning van Kind en Gezin.
De nieuwe bepalingen van dit akkoord zijn de volgende: het nieuw akkoord is geldig voor 3 jaar: van 01/01/2020 (inkomsten 2020, aanslagjaar 2021) tot en met 31/12/2022 ( inkomsten 2022, aanslagjaar 2023)
- het globaal onkostenforfait wordt verhoogd van 17,5 euro naar 19 euro per aanwezig kind per oppasdag
- het beperkt onkostenforfait wordt verhoogd van 7,5 euro naar 8 euro per aanwezig kind per oppasdag
Nieuwe toepassingsvoorwaarden:
Het onkostenforfait kan enkel gevraagd worden door de vergunninghouder. Dit is de organisator met een vergunning van Kind en Gezin. Voor feitelijke verenigingen die vergunninghouder zijn is het evenwel wel mogelijk dat ieder lid het onkostenforfait vraagt tenzij die feitelijke vereniging valt onder de hieronder vermelde uitsluitingsclausules.
Dit wil zeggen dat indien de organisator een vennootschap is die werkt met zelfstandige opvangpersonen die hun kosten doorfactureren of hun dienstverlening (prestaties kinderopvang) factureren aan deze rechtspersoon, er geen gebruik kan worden gemaakt van de forfait. De desbetreffende zelfstandige opvangpersonen kunnen dan ook geen gebruik maken van het kostenforfait en ook de rechtspersoon is uitgesloten.
Het onkostenforfait kan enkel voor de kinderopvang die:
- geen subsidies krijgen (trap 0)
- enkel de basissubsidie krijgen (trap 1)
- eveneens een subsidie inkomenstarief ontvangt (trap 2b), maar enkel voor organisatoren met een vergunning van maximum 28 plaatsen. Deze limiet wordt gezien per vergunninghouder: dus zelfstandigen of feitelijke verenigingen die in trap 2B zitten mogen in het totaal niet meer dan 28 kinderen opvangen. Let wel, deze limiet van 28 kinderen geldt slechts met ingang van 01/01/2022 (en dus vanaf het aanslagjaar 2023).
De overige bepalingen van het vroegere akkoord blijven ongewijzigd. Het kostenforfait kan enkel gebruikt worden door natuurlijke personen die als zelfstandige werken (met inbegrip van natuurlijke personen actief binnen een feitelijke verenigingen).
Vennootschappen en verenigingen (waaronder ook feitelijke verenigen op zichzelf) kunnen nooit gebruik maken van de forfait. Het kostenforfait is ook niet van toepassing voor de opvanggezinnen aangesloten bij een erkende dienst, waarvan de vergoedingen als niet belastbaar worden beschouwd.
De forfait is enkel van toepassing op opvang voor baby's en peuters, niet voor organisatoren met louter buitenschoolse opvang. De forfait kan niet opgesplitst worden over verschillende opvangpersonen.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/06/2024
Relatiegeschenken: zijn ze fiscaal aftrekbaar?
De eindejaarsperiode is vaak het uitgelezen moment om cadeaus of attenties uit te delen aan klanten of zakenrelaties. Een flesje wijn bijvoorbeeld of een kalender. Welke geschenken zijn fiscaal aftrekbaar?
Als principe geldt dat relatiegeschenken voor 50% aftrekbaar zijn.
Koop je echter een relatiegeschenk voor handelaars, industriëlen, landbouwers of vrije beroepers, dan is dit potentieel voor 100% aftrekbaar.
- Ben je onderworpen aan de personenbelasting? Dan moet je een fiscale fiche opmaken op naam van de ontvanger, als de waarde van het geschenk minstens 250 euro is. Het geschenk is voor jou dan 100% aftrekbaar (maar wordt belast als voordeel alle aard bij de ontvanger). Als echter geen fiche wordt opgemaakt omdat de waarde van het geschenk lager is dan 250 euro, dan is de aftrek beperkt tot 50%. Er is geen aftrek als geen fiche wordt opgemaakt en de waarde van het geschenk hoger is dan 250 euro.
- Ben je onderworpen aan de vennootschapsbelasting? Ook in dit geval maak je een fiscale fiche op. Zonder fiche blijft de uitgave voor de geschenken volledig aftrekbaar, maar wordt op de waarde van het gegeven voordeel een bijzondere aanslag (belasting op geheime commissielonen) geheven van 100% of 50% (als de verkrijger een rechtspersoon is). Deze bijzondere aanslag mag je wel als beroepskost aftrekken.
Als je de btw integraal wil recupereren, moet het geschenk per stuk en dus per relatie minder dan 50 EUR (excl. btw) bedragen. Kost het 50 EUR of meer, dan is de btw niet aftrekbaar. Deze btw komt dan wel in aanmerking voor aftrek van jouw kosten. De btw is (ongeacht het bedrag) nooit aftrekbaar als het om rookwaren of sterke drank gaat. Voor btw komt ook slechts één geschenk per relatie per kalenderjaar in aanmerking voor de aftrek.
Beluister de podcast |
---|
Neem dan zeker een kijkje op deze pagina:
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/10/2024