Sociaal statuut: specifieke gevallen
Welk effect hebben een aantal specifieke gevallen op het sociaal statuut? En hoe kan je uitstel van het betalen van je RSZ-bijdragen krijgen?
Informatie
Wat als je op verkiezingsdag moet werken?
Wat als je op de verkiezingsdag moet werken? Moet je dan gaan stemmen of zetelen als bijzitter? Hoe zit het met je personeel dat moet werken?
Opkomstplicht afgeschaft voor lokale en provinciale verkiezingen
De opkomstplicht werd in het Vlaams Gewest afgeschaft voor de lokale en provinciale verkiezingen. Bij de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen moet je dus niet gaan stemmen en kun je zonder opgave van reden thuis blijven. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de opkomstplicht wel onverkort bestaan.
Voor de verkiezingen van parlementen (Europees parlement, federaal parlement en parlementen van de deelstaten) moet je altijd gaan stemmen. Maar in de praktijk zal je nooit gestraft worden wanneer je niet komt opdagen.
Word je opgeroepen als voorzitter of bijzitter, dan moet je altijd aanwezig zijn. Alleen wanneer je een goede reden hebt en je dit op tijd laat weten, kun je vrijgesteld worden. De kantonvoorzitter beslist zelf of hij jouw reden goed genoeg vindt. Voorzitters en bijzitters die zonder toestemming afwezig blijven worden systematisch beboet.
In de toekomst, zal je een vrijstelling kunnen aanvragen om als bijzitter te zeten wanneer je al 2 keer moest zetelen te rekenen vanaf 2024. Wie opgeroepen wordt als voorzitter die vrijstelling niet krijgen.
Kun je niet gaan stemmen? Dan kun je altijd een volmacht geven aan een andere kiezer, zodat hij in jouw plaats kan stemmen.
Daarvoor bezorg je die andere persoon jouw oproepingsbrief, een attest (soms van de gemeente) en een ingevuld en ondertekend volmachtformulier. Om bij de lokale en provinciale verkiezingen een volmacht te geven, geldt een iets andere procedure voor Vlamingen dan voor Brusselaars:
- Je woont in Vlaanderen: de formulieren en procedure vind je op de website van Vlaanderen kiest.
- Je woont in het Brussels gewest: de formulieren en procedure vind je op de website van het Brusselse gewest.
Wat zijn geldige redenen om afwezig te blijven?
Een verblijf in het buitenland, zeker om beroepsredenen, wordt als een geldige reden aanvaard. De reis moet wel al helemaal geregeld zijn op het moment van de oproeping.
Ook wie onmogelijk afwezig kan blijven van het werk kan vrijgesteld worden. De wet vermeldt daarbij expliciet schippers, marktkramers, foorkramers en hun gezinsleden. Maar ook de uitbating van een winkel die op zondag open is telt als een geldige reden. Puur administratieve redenen zoals het bijwerken van de boekhouding, zijn geen geldige reden.
Natuurlijk kunnen ook andere geldige redenen ingeroepen worden, zoals de examenperiode voor studenten of ernstige gezondheidsproblemen.
Je moet een werknemer die op een zondag werkt in principe toelaten om te gaan stemmen. Alleen wanneer hij buiten de werkuren zou kunnen stemmen of zijn aanwezigheid noodzakelijk is, mag je de toestemming weigeren. Je kunt je werknemer in dat laatste geval een attest geven, zodat hij een andere kiezer een volmacht kan geven.
Moet jouw werknemer zetelen als voorzitter of bijzitter, dan gelden dezelfde regels. Alleen wanneer zijn aanwezigheid noodzakelijk is (bv. omdat er geen vervanging mogelijk is), kun je hem weigeren afwezig te zijn. Je moet hem dan een attest geven, zodat hij een vrijstelling kan aanvragen.
Sta je toe dat een werknemer tijdens de werkuren afwezig is om te gaan stemmen of om te gaan zetelen als voorzitter of bijzitter, dan moet je hem geen loon betalen voor de tijd dat hij afwezig blijft. Wanneer een werknemer afwezig is zonder toestemming, dan blijft hij in principe onwettig afwezig.
Hoe regel je de vrijstelling om als voorzitter of bijzitter te zetelen praktisch?
Kun je niet als voorzitter of bijzitter zetelen, reageer dan onmiddellijk nadat je de oproepingsbrief ontving. De contactgegevens van de kantonvoorzitter die beslist, vind je op de oproepingsbrief. Bezorg altijd een attest of een ander bewijsstuk van de reden waarom je niet als bijzitter of voorzitter kunt zetelen.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 09/10/2024
Kan ik betalingsuitstel krijgen voor RSZ-bijdragen?
Als werkgever moet je elk kwartaal RSZ-bijdragen betalen. Betaal je de bijdragen te laat, dan worden bijdrage-opslagen en intresten aangerekend. Heb je betalingsmoeilijkheden, dan kun je een afbetalingsplan aanvragen. Een vrijstelling bekomen voor de RSZ-bijdragen zelf is onmogelijk. Alleen tijdens grote crisissen zoals de Coronacrisis, kan soms een betalingsuitstel zonder opslagen en intresten aangevraagd worden. Werden opslagen en intresten aangerekend, dan kun je voor die opslagen en intresten wel een vrijstelling aanvragen.
Wanneer moeten RSZ-bijdragen betaald zijn?
RSZ-bijdragen moeten betaald zijn op laatste dag van de maand volgend op kwartaal waarvoor ze verschuldigd zijn. De bijdragen moeten dus betaald zijn op:
- 1e kwartaal: 30 april.
- 2e kwartaal 31 juli.
- 3e kwartaal 31 oktober.
- 4e kwartaal op 31 januari.
Een afbetalingsplan aanvragen
Betaalde je de RSZ-bijdragen niet op tijd en kun je de schuld niet in één keer betalen, dan kun je een gerechtelijke invordering vermijden door een afbetalingsplan aan te vragen. Op de website van de sociale zekerheid vind je meer informatie en een aanvraagformulier.
Je betaalde te laat, kunnen de intresten kwijtgescholden worden?
Betaal je de RSZ-bijdragen te laat, dan worden bijdrage-opslagen en verwijlintresten aangerekend. Maar onder bepaalde voorwaarden kun je aan de RSZ vragen om de opslagen en intresten kwijt te schelden.
Betaal je normaal op tijd, dan kan de RSZ de opslagen en intresten kwijtschelden op voorwaarde dat je maximum 2 maanden te laat betaalde. Vergeet niet om deze aanvraag bij de RSZ in te dienen, dit kan via contactformulier van de RSZ.
Wil je in andere gevallen een kwijtschelding van de opslagen en intresten aanvragen, dan moet je aantonen dat er bijzondere redenen waren. De redenen waarvoor een kwijtschelding verleend kan worden zijn:
- Overmacht: overmacht wordt zeer streng beoordeeld. Het betekent dat je door een externe gebeurtenis onmogelijk op tijd kon betalen. Je kon die gebeurtenis onmogelijk voorzien en ze moet volledig onafhankelijk geweest zijn van jouw wil. Daarnaast mag je zelf geen enkele fout gemaakt hebben. Kortom, de gebeurtenis was volledig vreemd aan jou, je kon het niet vermijden door je gedrag aan te passen, je kon er geen enkele invloed op uitoefenen en je had er geen enkele impact op.
- Uitzonderlijke omstandigheden: kun je geen overmacht bewijzen, dan kun je misschien wel uitzonderlijke omstandigheden aantonen. In dit geval kan de RSZ de helft van de bijdrage-opslagen en een kwart van de intresten kwijtschelden.
- Billijkheidsredenen of economische redenen: wordt jouw onderneming met economische moeilijkheden geconfronteerd, dan kan je een volledige kwijtschelding van de bijdrage-opslagen aanvragen. Meestal wordt dit gekoppeld aan de vraag of de onderneming verlies maakte in het jaar waarvoor je de volledige vrijstelling van bijdrage-opslagen aanvraagt.
Gedetailleerdere informatie vind je terug in de administratieve instructies van de RSZ. Ook je sociaal secretariaat kan je waarschijnlijk bijkomende informatie bezorgen.
Hoe de kwijtschelding aanvragen?
- Eerst betaal je de RSZ-bijdragen zelf.
- Er mag geen sprake zijn van fraude.
- En je dient een aanvraag in bij de RSZ. Gebruik daarvoor contactformulier van de RSZ, of de contactgegevens die je terug vindt op de aanmaningsbrief van de RSZ.
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 08/08/2024
Uw werknemer zit voor een opdracht in het buitenland. Valt hij onder de Belgische sociale zekerheid?
Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!
Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.
... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.
Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.
Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.
Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.
Wat is het Groeipakket (gezinsbijslag)?
‘Groeipakket’ is de naam die sinds 1 januari 2019 wordt gebruikt voor het geheel van gezinsbijslagen die de Vlaamse Overheid voorziet voor elk kind.
Het Groeipakket bestaat uit drie delen:
- Een eenmalig startbedrag van 1.214,49 euro bij de geboorte of adoptie van een kind. Je kan het startbedrag ten vroegste vier maanden voor de geschatte geboortedatum en tot vijf jaar na de geboorte aanvragen bij een van de uitbetalers van het Groeipakket.
- Elk kind geboren vanaf 1 januari 2019 ontvangt maandelijks een basisbedrag van 176,66 euro. Kinderen geboren voor 2019 krijgen de basisbedragen van de vroegere kinderbijslag, aangevuld met een leeftijdsbijslag op 6, 12 en 18 jaar.
- In augustus krijgt elk kind dat in juli recht had op het basisbedrag een schoolbonus als duwtje in de rug bij de start van het nieuwe schooljaar.
Via participatietoeslagen stimuleert het Groeipakket dat elk kind deelneemt aan kinderopvang en onderwijs. Als je er recht op hebt, worden deze participatietoeslagen automatisch toegekend.
- Wie gebruik maakt van Nederlandstalige kinderopvang in Vlaanderen of Brussel, waar ouders niet betalen op basis van hun inkomen, kan rekenen op een kinderopvangtoeslag van 3,50 euro per kind, per opvangdag.
- Kleuters van 3 jaar oud die ingeschreven zijn in door Vlaanderen erkend, gesubsidieerd of gefinancierd onderwijs en kleuters van 4 jaar oud die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school, krijgen een kleutertoeslag van 140,72 euro extra per jaar. Deze toeslag wordt jaarlijks uitbetaald in de maand na de derde verjaardag en/of in de maand na de vierde verjaardag als voldaan werd aan de voorwaarden.
- Vanaf drie jaar kunnen kinderen die kleuteronderwijs, lager of secundair onderwijs volgen in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gesubsidieerde of gefinancierde onderwijsinstelling jaarlijks een schooltoeslag krijgen als het gezinsinkomen niet te hoog is en ze voldoen aan de andere voorwaarden (waaronder voldoende aanwezigheid op school).
Tot slot voorziet het Groeipakket ook in een sociale toeslag voor gezinnen die met hun inkomen de opvoedingskost moeilijker kunnen dragen. De toeslag is bedoeld om de draagkracht van minder kapitaalkrachtige gezinnen te vergroten en is afhankelijk van inkomen en gezinsgrootte. Het bedrag wordt automatisch toegekend zodra je er recht op hebt.
JAARINKOMEN |
≤ € 36.325,76 |
€ 36.325,76 tot € 68.329,61 |
---|---|---|
1 of 2 kinderen |
€ 70,50 per kind, per maand |
€ 35,70 per kind, per maand |
Meer dan 2 kinderen |
€ 103,62 per kind, per maand |
€ 81,54 per kind, per maand |
Kinderen geboren vóór 2019 krijgen per maand de bedragen uit de vorige kinderbijslagregeling, op basis van hun basisbedrag.
Voor gezinnen met 1 of 2 kinderen en een gezinsinkomen tussen 36.325,76 en 42.380,06 euro bruto per jaar bedraagt de sociale toeslag ook 35,70 euro per kind
Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 13/09/2024
Tools
Berekening sociale bijdrage
Liantis, de partner in sociale zekerheid van UNIZO, ontwikkelde een module om je sociale bijdragen te simuleren. Twee stappen volstaan om jouw verschuldigde bijdragen te berekenen en zorgen ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.