Wanneer moet je betalen voor het afspelen van muziek?

Zodra je muziek afspeelt in openbare plaatsen zoals in een winkel, horecazaak, dienstverlenende zaak, showroom, wachtkamer… heb je een Unisono-licentie nodig. Hoeveel je moet betalen, hangt af van de soort en grootte van je zaak. Voor een overzicht van alle tarieven en voor het aanvragen van een licentie, ga je best naar de website van Unisono.

UNISONO-Licentie

De UNISONO-licentie voor het afspelen van muziek bestaat uit twee posten:

  1. SABAM is een vergoeding bestemd voor de tekstschrijvers en componisten van muziek ter vergoeding van hun auteursrechten.
  2. Billijke vergoeding is een vergoeding bestemd voor de uitvoerende kunstenaars (de artiesten) en de producenten.

Beide kostenposten zitten dus vervat in de Unisono-licentie waarvoor je ook slechts één factuur ontvangt (Unisono-factuur).

Daarnaast heb je ook een licentie nodig voor het afspelen van muziek op de werkvloer zoals in kantoren, werkruimtes, ateliers, bedrijfskantines of voor personeelsfeestjes.

Tot slot, bestaan er ook nog enkele bijzondere regelingen indien je al een licentie hebt voor het afspelen van muziek in het publiek toegankelijke deel, maar daarnaast nog muziek afspeelt in een niet-publiek toegankelijke ruimte, of als je actief bent in de transport-of taxisector of wanneer een deel van je personeel onmogelijk muziek kan beluisteren.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Muziek via streamingdiensten afspelen in jouw zaak: mag dat?

Het afspelen van muziek via bv. Youtube, Google Play of streamingdiensten zoals Spotify of Deezer is niet toegelaten voor commercieel gebruik. Dat is uitdrukkelijk voorzien in de algemene voorwaarden van deze diensten, die alleen bedoeld zijn voor strikt privégebruik.

Een lijst met welke diensten wel zijn toegelaten, vind je op de website van UNISONO

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Moet je ook SABAM betalen als je (enkel) een TV opzet in jouw zaak?

Zodra er in jouw zaak ook een TV staat/hangt, heb je ook hiervoor een licentie nodig. Men gaat er namelijk vanuit dat er in alle uitzendingen wel gebruik wordt gemaakt van muziek. Ook als je ‘eenmalig’ een sportwedstrijd afspeelt op een groot scherm, moet je daar een Unisono-licentie voor aanvragen.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Wat met muziek die ik afspeel in mijn wachtruimte?

Ook hiervoor is een vergoeding verschuldigd, zij het iets beperkter als je voldoet aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat je een vrij beroep beoefent. In dat geval moet je enkel SABAM betalen voor het afspelen van muziek in de wachtruimte, maar geen billijke vergoeding. 

Verkoop je goederen? Dan is er geen vrijstelling. Apothekers, opticiens ea. betalen dus wel de normale vergoeding voor het afspelen van muziek.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Wachtmuziekje aan de telefoon

Ook als je een wachtmuziekje gebruikt aan de telefoon, moet je een licentie nemen (tenzij je de muziek zelf ontworpen zou hebben). 

Meer info op de website van UNISONO

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024

Is er ook rechtenvrije of gratis muziek waarvoor ik geen vergoeding moet betalen?

Rechtenvrije muziek is eigenlijk een misleidende term. Hoewel er afstand kan worden gedaan door auteurs van muziek van hun auteursrechten en waarvoor dus geen vergoeding verschuldigd is, zal je wel nog altijd een Billijke Vergoeding moeten betalen (hier kan door artiesten en producenten geen afstand van worden gedaan). Kortom, de vergoeding zal veel lager liggen, maar zal nooit nul zijn (tenzij de muziekopname ouder is dan 70 jaar).

Er bestaan verschillende zogenaamde rechtenvrije catalogi, zoals PremiumBeat, Bensound, Free Music Archive of de Youtube Audio Library. Kijk wel de licentievoorwaarden goed na. Sommige platforms bieden gratis opties aan, maar vereisen bijvoorbeeld naamsvermelding of hebben beperkingen op het gebruik.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 21/08/2024