Overheidssubsidies voor innovatie
Kunnen jouw innovatieve toekomstplannen gesubsidieerd worden? Hieronder vind je een overzicht van steunmogelijkheden volgens de verschillende overheidsniveaus. Opgelet, deze lijst is niet-exhaustief. Het volledige overzicht vind je telkens terug op de websites van VLAIO en Innoviris.
Vlaamse subsidies via VLAIO
Ontwikkelingsproject: subsidie voor innovatie
Ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid en activiteiten in het Vlaams gewest kunnen steun krijgen voor vernieuwende ideeën – een nieuw of verbeterd product, proces of dienst – die de onderneming kunnen veranderen en versterken op korte termijn. Het gevraagde bedrag moet minstens 25.000 euro bedragen. Lees meer op de website van VLAIO.
Meer info
Onderzoeksproject: subsidie voor innovatie
Ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid en activiteiten in het Vlaams gewest kunnen steun krijgen voor projecten waarbij op een systematische manier nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden worden opgebouwd en die op lange termijn de basis vormt voor veranderingen binnen de onderneming. Het gevraagde bedrag moet minstens 100.000 euro bedragen.
Kmo-groeisubsidie
De kmo-groeisubsidie ondersteunt kmo’s (geen vzw's) bij het verkrijgen van strategische kennis om hun groeiplannen te realiseren. Deze groeiplannen sluiten aan bij een van volgende thema’s: innovatie, internationalisering, digitale transformatie of duurzaam en circulair ondernemen. De subsidie kan worden gebruikt voor het inkopen van advies bij externe dienstverleners en/of het aannemen van strategisch personeel. De kmo-groeisubsidie wordt toegewezen via een competitieve aanvraagprocedure per thema en bedraagt maximaal 25.000 euro voor advies en/of 25.000 euro voor personeelskosten.
Innovatieve starterssteun
VLAIO ondersteunt kleine ondernemingen met rechtspersoonlijkheid, jonger dan 2 jaar die een innovatief project uitwerken een daarbij een pioniersrol opnemen binnen een markt of sector. De steun bestaat uit een financiële subsidie van 50.000 euro in combinatie met externe expertbegeleiding en businesscase-advies vanuit VLAIO en haar partners. De aanvraag voor deze steun loopt via één van de VLAIO-partners (waaronder UNIZO).
O&O haalbaarheidsstudie
Kmo’s en grote bedrijven in het Vlaams gewest kunnen een subsidie krijgen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie. Deze subsidie kan 40% tot 50% van de kosten van de studie dekken. De studie is bedoeld om de voorbereiding van een innovatief project te ondersteunen en moet gedetailleerde inzichten verschaffen over de mogelijkheden en haalbaarheid van de innovatie. Het beoogde resultaat van het innovatieve project moet waarde toevoegen in Vlaanderen.
Baekeland- en Innovatiemandaten
Bedrijven, inclusief vzw's, kunnen subsidie krijgen als ze samenwerken met een onderzoeker die een doctoraat (Baekelandmandaat) of postdoctoraal onderzoek (Innovatiemandaat) uitvoert. De focus ligt op het opbouwen van kennis. De onderzoeker kan al dan niet in dienst zijn bij het bedrijf.
Brusselse subsidies via Innoviris
Financiële steun voor proof of business
Heb je nood aan een technische en economische controle van jouw innovatief project? Via Innoviris kan je een subsidie bekomen die 50 tot 70% van de kosten van jouw proof of business of jouw proof of concept dekt, ongeacht de sector waarin je actief bent. Bovendien krijg je de gelegenheid om je werkhypothesen af te toetsen met specialisten op het terrein en doorgewinterde CEO’s.
Financiële steun voor R&D projects
Financiële steun voor de ontwikkeling, afwerking of implementatie van een innovatief product, proces of dienst.
Innovatievouchers
Kmo’s actief in het Brussels gewest kunnen jaarlijks beroep doen op innovatievouchers ter waarde van maximaal 10.000 euro. Deze vouchers zijn bedoeld om de samenwerking met een Brussels expertisecentrum te financieren voor tests, berekeningen, validatie, de uitvoering van een proof of concept, de analyse van de mogelijkheid tot patentering of de ontwikkeling van een basisprototype voor demonstratie.
Federale steun
Ook op federaal niveau bestaan er instrumenten die innovatie ondersteunen zoals
- de innovatiepremie voor werknemers
- de vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers
- de innovatieaftrek
- belastingkrediet voor onderzoek en ontwikkeling.
Voor meer informatie verwijzen we door naar de website van de FOD Economie. Ook via de subsidiedatabank VLAIO is er meer informatie beschikbaar over de federale innovatie-instrumenten.
Provinciale steun
Ook op provinciaal niveau zijn er specifieke maatregelen om innovatie te stimuleren en innoverende projecten te ondersteunen. VLAIO somt ze voor je op haar website.