Aanvullende pensioenen verder geharmoniseerd en de welvaartenveloppe verdeeld
Wat is het probleem en welke groep ondernemers had er last van?
- Er moesten nieuwe stappen gezet worden in de harmonisering van de aanvullende pensioenen van arbeiders en bedienden.
- En als sociale partners moesten we de welvaartsenveloppe verdelen, een budget dat door de regering ter beschikking wordt gesteld wordt voor de verhoging van sociale uitkeringen.
Wat heeft UNIZO er aan gedaan?
- Bij de verdeling van de welvaartsaanpassingen vroegen we specifieke maatregelen voor zelfstandigen en vroegen we om rekening te houden met de stijgende vergrijzingskosten.
- UNIZO bepleitte een fiscale en parafiscale stilstand voor aanvullende pensioenen om de harmonisering te kunnen realiseren.
Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?
De fiscale en parafiscale stilstand voor aanvullende pensioenen werd door de regering tot 2028 gegarandeerd, dit zowel voor de aanvullende pensioenen van bedrijfsleiders en zelfstandigen als voor aanvullende pensioenen voor werknemers. Daardoor worden zelfstandigen en bedrijfsleiders ook de komende jaren verder aangemoedigd een aanvullend pensioen op te bouwen. Voor de sectoren en de individuele werkgevers biedt het de noodzakelijke rust om verder te werken aan de harmonisering tussen arbeiders en bedienden die in 2030 afgerond moet zijn.
In het kader van de welvaartsaanpassingen stegen de minimumpensioenen met 1,925% boven de index. Specifiek voor zelfstandigen verhoogden we de toekomstige pensioenen voor loopbaanjaren tot en met 2020 met 3%, omdat we vaststelden dat het verschil tussen het minimum- en maximumpensioen voor zelfstandigen te klein is. Tot slot differentieerden we tussen uitkeringen omdat uit enquêtes blijkt dat de uitkeringen bij ziekte, na een faillissement of om een ernstig ziek familielid te verzorgen sterker mogen stijgen (+2%) dan bijvoorbeeld het vaderschapsverlof (+1%).
Moeten er nog verdere stappen genomen worden?
De fiscale en parafiscale stilstand voor aanvullende pensioenen zijn een goede zaak, maar er is op langere termijn nood aan een stabiel kader. Aanvullende pensioenen zijn een belangrijk onderdeel van ons pensioenstelsel en is volop aan het groeien, we mogen die evolutie niet in gevaar laten brengen.
In de sociale zekerheid zijn grondigere hervormingen nodig om onze pensioenen betaalbaar te houden. Hier en daar geld uitdelen volstaat niet. In het UNIZO-memorandum doen we concrete voorstellen.