CBAM: Carbon Border Adjustment Mechanisme
Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?
De Europese Unie heeft de laatste jaren heel wat klimaatbeleid ingevoerd dat een impact heeft industrie (productie) in de Europese Unie. Klimaatvereisten opleggen is nodig, maar het mag niet als gevolg hebben dat productie in de Europese Unie niet meer concurrentieel is terwijl tegelijkertijd goedkope en onder vervuilendere omstandigheden geproduceerde producten geïmporteerd worden uit derde landen.
Wat heeft UNIZO er aan gedaan?
UNIZO heeft mee gevraagd om een zogenaamd carbon border adjustment mechanisme (CBAM). CBAM is een mechanisme dat ervoor zorgt dat wanneer producten uit bepaalde categorieën (aluminimum, meststoffen, …) geïmporteerd worden, een koolstofheffing moeten betalen wanneer ze de EU binnenkomen. Hiermee waarborgen we de competitiviteit van Europese productiebedrijven, althans op de interne markt.
Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?
CBAM is er ondertussen, de eerste rapporteringsperiode is gestart op 1 oktober 2023. Europese productiebedrijven zullen dus concurrentieel kunnen blijven op de Europese interne markt en niet weggeconcurreerd worden door import uit derde landen.
Moeten er nog verdere stappen genomen worden?
Er is duidelijke opvolging van CBAM nodig in de komende jaren. Hoe goed werkt het nu echt om de competitiviteit te waarborgen? Wegen de administratieve lasten niet te zwaar door en kunnen die nog naar beneden gehaald worden? Maar ook: Kan op een manier ook de competitiviteit van EU productie voor verkoop in derde landen gewaarborgd worden door het mechanisme uit te breiden?