Een rem op ontspoorde loonkosten
Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?
Werkgevers zullen van 2023 zeker de sterke stijging van de loonkost met ongeveer 11% onthouden, ten gevolge van de hoge inflatie en de automatische loonindexering. Heel wat kmo’s moesten die indexering vanaf januari 2023 toepassen.
Wat deed UNIZO?
UNIZO is blijven aandringen op dialoog (met de regeringen maar ook met vakbonden) en beleidsmaatregelen om maximaal tegemoet te komen aan de negatieve impact van de loonkostenstijging op de competitiviteit van Belgische ondernemingen.
Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?
In het eerste en tweede kwartaal van 2023 werd het verschuldigde bedrag aan netto-RSZ-werkgeversbijdragen uitzonderlijk verlaagd met 7,07%. De nettowerkgeversbijdrage waarop deze RSZ-vermindering van 7,07% wordt berekend, komt overeen met de basiswerkgeversbijdragen verminderd met de structurele vermindering en de doelgroepvermindering van de RSZ. Oorspronkelijk werd door de regering enkel een uitstel van de patronale bijdragen voorgesteld, maar dat was voor UNIZO onvoldoende. Wel volgde op de twee kwartalen van kwijtschelding (kwartaal 1 en 2 dus) nog de mogelijkheid tot uitstel voor de laatste 2 kwartalen van 2023 (kwartaal 3 en 4). Ook dit uitstel is ten belope van telkens 7,07%.
Daarnaast is UNIZO blijven aandringen op de strikte toepassing van de loonnorm, en die werd uiteindelijk vastgelegd op 0% voor de periode 2023-2024. Wel besliste de regering om opnieuw de mogelijkheid van een koopkrachtpremie te voorzien. Op aandringen van UNIZO kon dit – in tegenstelling tot de coronapremie – enkel bij ondernemingen met een hoge of uitzonderlijk hoge winst in 2022. In die sectoren waar UNIZO mee aan tafel zit, werd dit strikt toegepast, waarbij PC200 opnieuw een voorbeeldfunctie vervulde.
Moeten er nog verdere stappen genomen worden?
UNIZO blijft lobbyen voor de afschaffing van de automatische loonindexatie. Enkel dan kan er ook discussie zijn over het nut van de loonnorm (de reële stijging van de lonen bovenop de index).