Actie tegen de automatische belastingverhogingen
Wat is het probleem en welke groep ondernemers had er last van?
Ondernemers die in hun belastingaangifte een fout maken of uitzonderlijk hun belastingaangifte te laat indienen, krijgen bijna systematisch een belastingverhoging van minstens 10%.
De wet stelt dat de fiscus van een verhoging van 10% kan afzien bij afwezigheid van kwade trouw, maar in de praktijk legt zij deze boete steeds op. Het is dan aan de ondernemer om deze aan te vechten en zijn goede trouw aan te tonen, maar dat vergt tijd en administratief gedoe.
Wat heeft UNIZO er aan gedaan?
Samen met UCM en ITAA lanceerde UNIZO een actie in de pers en op sociale media en zette dit op de politieke agenda.
In die actie werd opgeroepen om de wet eindelijk toe te passen zoals deze werd geschreven. Een belastingverhoging mag enkel worden opgelegd aan wie te kwader trouw is of dezelfde fout meermaals maakt.
UNIZO en ITAA bieden ook aan hun leden aan sjabloon aan, waarmee je een toegepaste belastingverhoging kan betwisten (Betwisting van de belastingverhoging van 10% | UNIZO).
Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?
De actie werd breed opgepikt. Daarnaast werden aan minister van Financiën verschillende parlementaire vragen gesteld over de automatische belastingverhogingen.
In zijn antwoord erkende deze problematiek en verwees hij ook naar een uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Daarin benadrukt het Hof dat de fiscus bij een eerste vergissing die te goeder trouw werd gemaakt, geen belastingverhoging van 10% kan opleggen. De minister bevestigde dat de fiscus dit principe moet respecteren.
Moeten er nog verdere stappen genomen worden?
UNIZO zal deze actie verderzetten, zolang er geen omslag zichtbaar is in de praktische toepassing van de wet door de fiscus. Daarnaast blijft UNIZO pleiten voor een nieuw fiscaal charter om terug een evenwicht te vinden tussen de positie van de fiscus enerzijds en deze van ondernemers anderzijds.