Meer mensen aan de slag: sociale partners sluiten akkoord met de Vlaamse regering
Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?
De krapte op de arbeidsmarkt is een blijvend zorgenkind voor ondernemingen. Het vinden en houden van personeel blijft voor kmo-werkgevers één van de belangrijkste uitdagingen.
Maar bovenal is het aantal werkzoekenden historisch laag. We moeten dus ook andere groepen op beroepsactieve leeftijd warm maken om zich aan te dienen op de arbeidsmarkt.
Wat heeft UNIZO er aan gedaan?
UNIZO nam het voortouw om gezien de krapte op de arbeidsmarkt oplossingen te zoeken zodat vacatures ingevuld geraken. Samen met de andere Vlaamse sociale partners (excl. Vlaams ABVV) sloten we in 2022 een akkoord “Iedereen nodig en iedereen mee” met de Vlaamse regering om uitvoering te geven aan 40 concrete acties die kunnen ondergebracht worden op 4 hoofdlijnen:
- Bouw een resultaatgericht activeringsbeleid uit.
- Ga voor een doorgedreven opleidingsbeleid.
- Zet versterkt in op werkbaar werk.
- Benut de kansen van interregionale mobiliteit en economische migratie.
Wat is uiteindelijk het resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?
Het akkoord omvat 40 concrete voorstellen die oplossingen bieden voor de arbeidsmarkt. Hieronder worden een aantal belangrijke uitgelicht die in 2023 werden uitgewerkt:
- VDAB zal werkzoekenden veel sneller contacteren om hen te begeleiden naar en job. De termijn van het eerste (telefonische) contact gebeurt na 14 dagen werkloosheid. Via dit contact zal de werkzoekende sneller ingeschat worden zodat deze een gepaste activering zal krijgen.
- Er wordt eindelijk werk gemaakt van een samenwerkingsakkoord met VDAB en Forem (Wallonië), opdat meer Waalse werkzoekenden de weg zouden vinden naar Vlaamse vacatures.
- Voor personen die zich lange tijd niet op de arbeidsmarkt hebben begeven én geen uitkering ontvangen, werd een knelpuntenpremie uitgewerkt wanneer deze persoon een erkende en langdurige opleiding voor een knelpuntberoep volgt.
- Omvorming van de aanwervingspremie voor langdurig werkzoekenden naar een RSZ-korting. Deze premie wordt ook uitgebreid naar andere potentiële werknemers die minstens twee jaar niet actief waren op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld langdurig zieken.
Alle voorstellen zijn terug te vinden op de website van de SERV.
Moeten er nog verdere stappen genomen worden?
Een aantal van de voorstellen moet nog geoperationaliseerd worden en andere geëvalueerd om hun effecten te onderzoeken.