Knip in groenestroomcertificaten voor zonnepanelen op bedrijfsdaken afgevoerd
![](/sites/default/files/styles/hero_picture_masked_small/public/beeldbank/headers/pagina/Handicap_ondernemen.png?h=96a96008&itok=r8JcnDJg)
Wat was de probleemsituatie en welke groep ondernemers had er last van?
De Vlaamse Minister van Energie wou de groenestroomcertificatensteun schrappen voor zonnepaneleninstallaties bij bedrijven die dateren van vóór 2013 en die boven de de-minimis-steundrempel uitkomen. De maatregel zou zich enkel richten op 200 grote bedrijven, maar uit een sectoranalyse bleek al snel dat meer dan 2.000 bedrijven rechtstreeks of onrechtstreeks zouden getroffen worden, waaronder heel wat KMO's.
Wat heeft UNIZO eraan gedaan ?
UNIZO verzette zich samen met de sectororganisatie ODE/PV-Vlaanderen tegen deze certificaten-knip. UNIZO riep op om KMO’s niet te straffen door het retroactief terugschroeven van steun voor klimaatvriendelijke investeringen. Bovendien zou dergelijke maatregel het ondernemersvertrouwen in de overheid hypothekeren.
Wat is uiteindelijk resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?
De knip werd herhaaldelijk aangekondigd en stond maar liefst twintig ministerraden geagendeerd op de Vlaamse Regering, maar raakte nooit beslist. Uiteindelijk werd bevestigd dat de knip in de groenestroomcertificaten er niet meer kwam in de Vlaamse legislatuur 2019-2024. Daardoor worden KMO’s, die met goede intenties grote investeringen deden om zonnepanelen op hun daken te leggen, niet de dupe van deze ondoordachte ontwerpregelgeving.
Moeten er nog verdere stappen genomen worden?
UNIZO is tevreden dat de overheid uiteindelijk rekening hield met haar argumentatie en bezorgdheden. Ondernemers kunnen zich nu opnieuw concentreren op hun core-business en verder positief bijdragen aan de zo gewenste energietransitie.