Ons land telt meer dan 500 000 langdurig zieken, enkel al in de private sector. De regering wil dit terugdringen door een uitgebreid responsabiliseringplan, dat zich richt naar zowel werknemer werkgever maar ook de betrokken artsen, ziekenfondsen en de arbeidsmarktbemiddelaar. Het plan richt zich enerzijds op preventie om gezondheidsproblemen en langdurige uitval te voorkomen en anderzijds snelle re-integratie waarbij mensen met gezondheidsproblemen worden begeleid om zo vlot mogelijk (deeltijds) opnieuw aan het werk te kunnen. Heel belangrijk daarbij is dat werken gezien wordt als een essentieel onderdeel van het genezingsproces. Dat is ook wat UNIZO steeds benadrukt. We moeten focussen op wat iemand wel nog kan in plaats van wat iemand niet meer kan.  De regering zet daarom in op snellere actie, betere opvolging en intensievere begeleiding van langdurig zieke werknemers.  Re-integratie wordt minder vrijblijvend voor alle actoren, langdurig zieke werknemers zullen bijvoorbeeld sneller worden gecontroleerd en er zal ook gekeken worden wat men wél nog kan. Wie weigert mee te werken aan re-integratie riskeert tot 10% van zijn uitkering te verliezen.

De re-integratietrajecten worden hervormd zodat ze ook rekening houden met re-integratie bij andere werkgevers. Dit is een echte UNIZO eis ,bij vele kmo’s zijn de re-integratie mogelijkheden immers vaak erg beperkt.  De VDAB en Actiris krijgen daarbij een meer prominente plaats in het re-integratietraject en ook toegang tot het TRIO platform. Dat is een digitaal communicatieplatform dat de uitwisseling van informatie over re-integratiedossiers vergemakkelijkt. Ook dat is op vraag van UNIZO.  

De wachttijd voor het opstarten van de procedure medische overmacht wordt overigens ingekort van 9 maanden naar 6 maanden, een positieve evolutie!

Responsabiliseringplan voor de heractivering van langdurig zieken is slechts één van de vele UNIZO-vingerafdrukken in het nieuwe federale regeerakkoord.

Ontdek hier onze andere UNIZO-vingerafdrukken