Voorbereiding samenwerkmoment Ondernemingsplan
Hallo kandidaat-starter!
Welkom aan boord van ons UNIZO-traject Starten en proficiat dat je de stap naar het ondernemerschap (mogelijks) wil zetten!
Zoals tijdens het intakegesprek aangegeven, gaan we de komende weken/maanden samen de haalbaarheid van jouw idee onderzoeken. De bedoeling hierbij is dat je aan de slag gaat met het uitwerken van je onderneming aan de hand van een ondernemingsplan. In dit plan werk je namelijk je onderneming uit in al zijn facetten, zowel inhoudelijk als financieel.
In deze fase van het traject ga je het inhoudelijk luik van je plan vorm geven. Opdat we tijdens dit samenwerkmoment zo praktisch mogelijk aan de slag kunnen met het verder uitwerken van jouw plannen, vragen we jou je hierop voor te bereiden. Sowieso zal de coach waar nodig de theorie voldoende belichten tijdens de workshop zelf. Maar je hebt zeker een streepje voor indien je je met onderstaande thema’s en begrippen alvast bekendmaakt. Dit zal jou extra ruimte bieden om tijdens de workshop concreet aan jouw ondernemingsplan te kunnen werken. Zo haal je er meteen ook het maximum uit.
Aan de slag
- Maak een account aan op ons Startersplatform mocht dit nog niet gebeurd zijn. Dit platform bevat 3 luiken: Ondernemingsplan, Video's en Toolkit. Via het luik Ondernemingsplan werk je je plan stap per stap uit en dit volledig digitaal. Bovendien krijg je bij elke stap handige tips & tricks mee in de tool zelf. De luiken Video's en Toolkit bieden je een online academie waar je inspirerend en ondersteunend materiaal terugvindt.
- Maak alvast een ondernemingsplan aan en deel het met je coach (via icoon rechtsboven) door zijn/haar naam en e-mailadres in te vullen. Zo kan je coach de voortgang van je plan meevolgen en rechtstreeks via de tool feedback geven op jouw plan. Hou er wel rekening mee steeds tijdig feedback te vragen zodat de coach de tijd heeft dit in te plannen en grondig kan doornemen.
- Neem het inhoudelijk deel van het Ondernemingsplan onder de loep: Idee, Missie-Visie-Strategie, Marktanalyse, Organisatieplan en Marketing. Het financiële gedeelte komt aan bod in de tweede workshop.
- Als aftrap van de workshop breng je, net zoals alle andere deelnemers, jouw pitch. Een goede elevator pitch zorgt ervoor dat je jezelf (of je onderneming) binnen een hele korte tijd (één minuut), kort en krachtig presenteert. Het doel is vooral om anderen enthousiast en nieuwsgierig te maken rond jou & je onderneming.
Voorbeeld: “Ik ben X, ik begeleid als loopbaancoach hoogopgeleiden met het bereiken van hun droomjob of droombedrijf (WAT). Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen professioneel gelukkiger te maken, zodat ze ook op professioneel vlak hiervan de vruchten plukken. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te laten ontdekken wat ze in hun mars hebben (WAAROM). Met loopbaancoaching brengen we je talenten en waarden in kaart, wat je wil ontwikkelen, welke job bij jou past en we helpen je om je droomjob te bereiken.(HOE).”
Gouden tips:
- Hou je pitch eenvoudig, vermijd vakjargon en oefen hem in! Leer hier de kneepjes van het vak.
- Begin met het waarom: waarom bestaat jouw onderneming en waarom doet het er toe voor anderen? Bekijk het filmpje The Golden Circle van Simon Sinek.
- Breng je concurrenten al eens in kaart. Doe dit via onderstaande matrix of rechtstreeks in het Ondernemingsplan (cf. Marktanalyse - Concurrenten). Noteer wat volgens jou hun sterktes en zwaktes zijn (bekijk hun websites, folders etc.). En welke meerwaarde jouw onderneming/product/dienst biedt. Deze oefening zal je helpen te bepalen wat jou uniek maakt, wat je vervolgens kan uitspelen naar je (potentiële) klanten toe.

- Ga ook al eens na met welke leveranciers en structurele partners je zou willen/kunnen gaan samenwerken.
- Laat je inspireren door handige tools, video’s & blogs, maak je onderneming futureproof en zet in op nieuwe trends in het ondernemerslandschap:
Welke factoren hebben een invloed?
Spelregels
- Dubbelcheck of je de ondertekende versie van het inschrijvingscontract n.a.v. jouw deelname aan het traject, goed bezorgd hebt aan jouw coach.
- Afhankelijk of de workshop fysiek of digitaal doorgaat, kan de duur ervan variëren (2 tot 3 uur). Hou hier rekening mee in je agenda.
- Kom voorbereid naar het samenwerkmoment Ondernemingsplan. Zo haal je er voor jezelf het maximum uit.
- Hou er rekening mee dat we je deelname aan het traject uiterlijk 6 maanden na je eerste gesprek moeten kunnen afronden. We verwachten je plan dan ook tijdig voor analyse. Anders komen we in de problemen met de subsidie die je krijgt voor het traject.
- Onze (digitale) infosessie 'Starten als zelfstandige' nog niet meegepikt? Vind een sessie
Een vraag?
Contacteer jouw coach per mail.
Veel succes en een verrijkende workshop gewenst!