“Wij bouwen duurzaam met een positieve sociale impact.”

Een woning met een laag energieverbruik. Met toparchitectuur. Rond een park en dicht bij de stad. Wie wil dat niet? Het lijkt wel of Revive, een duurzame projectontwikkelaar, de droom van velen waarmaakt. Hun nieuwbouwprojecten zijn 100% toekomstbestendig. Door oude industriële sites te transformeren naar groene levendige buurten, creëren ze een positieve impact. 

Tekst: Lucas Medaer en Peter D’Herde – Foto: Wim Van de Genachte

ReviveWe ontmoeten Nicolas Bearelle, oprichter en executive chairman van Revive, in Gent. Hun thuisbasis is WATT the Firms aan de Nieuwewandeling, een gerenoveerd pakhuis met verschillende kantoorruimtes. Als gastheer zorgt Revive ervoor dat het geen traditioneel bedrijvencentrum is, maar een inspirerende plek voor groeiende creatieve ondernemingen.

“Hier in WATT The Firms hebben we een shared office met diverse werkplekken”, zegt Nicolas. “We delen de vergaderzalen, de grote tafel, een galerij waar we productlanceringen en events doen en natuurlijk onze rooftop met een fantastisch uitzicht over Gent.”

Living en working together 

“We doen grote reconversies, dus meestal in of dicht bij de stad. De combinatie wonen-werken is typisch voor wat wij doen. Om echte communities te maken heb je echter ook plekken nodig waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In alle wijken voorzien we daarom een community space. De bewoners zijn daar collectief eigenaar van. Ze kunnen er samenkomen en buurtfeesten organiseren. Er zijn ook gedeelde toestellen zoals een ladder of een boormachine. Die hoeven ze dan niet zelf te kopen als ze verhuizen of een klusje willen doen. Ook de buitenruimten en de wagens worden vaak gedeeld. Zo houden we de levenskosten onder controle. In de plaats bieden we maximale leefkwaliteit.”

Duurzaamheid gaat niet alleen over energie, maar ook over mensen en menselijke relaties.

“Onze democratie staat onder druk”, zegt Nicolas. “De polarisatie is - los van het klimaat - één van de grote uitdagingen en risico’s van deze tijd. Als stadsontwikkelaar is onze capaciteit om te interageren en positieve bijdragen te leveren groot. We zijn het dus gewoon verplicht om duurzame wijken te maken en zo de maatschappij weer een stukje op te bouwen. Zorgen dat mensen elkaar leren kennen. Als bewoners praten met elkaar, gaan ze mekaar ook beter verstaan. Daarom is onze baseline ook ‘We build society, not real estate’. We willen toffe wijken bouwen waar mensen elkaar kennen en gelukkig zijn. Als ik in een wijk rondloop die we 5 jaar geleden hebben opgeleverd, wil ik dat de mensen eens zwaaien en zeggen: wij wonen hier graag.” 

Duurzaam en projectontwikkelaar 

Een projectontwikkelaar met een doorgedreven focus op duurzaamheid lijkt atypisch “Tot voor kort was projectontwikkelaar zelfs een scheldwoord”, aldus Nicolas. “Er is gelukkig veel in positieve zin veranderd de laatste jaren. Wij zijn wel altijd pionier en voorloper geweest. Op veel vlakken hebben we het voorbeeld getoond. Geïnnoveerd. Je moet niet alleen kwaliteit brengen, maar ook nadenken over zaken als hernieuwbare energie. En wie nu nog niet mee is, wordt ingehaald door de wetgeving. Binnenkort mag je niet meer met gas werken. Wij doen het al 5 jaar zonder. Onze gebouwen zijn klimaatneutraal in gebruik. Alles draait op hernieuwbare energie met warmtepompen, zonnepanelen en geothermie. Het is perfect mogelijk en we zijn daardoor niet duurder. Het vooroordeel ‘duurzaam is duur’ zijn we ondertussen gepasseerd.” 

Uitdagingen bij de start

Toen Revive 13 jaar geleden begon, was de circulaire economie nog niet zo prevalent als vandaag. Nicolas herinnert zich nog goed de obstakels bij de start. “Wij recycleren en upcyclen grond. Dat wil ook zeggen: saneren waar nodig. En dat kost natuurlijk veel geld. Maar omdat we geen nieuwe ruimte aansnijden, zorgen we als het ware voor een inverse betonstop. Wat al een keer gebruikt is, gaan we toekomstgericht hergebruiken. Dat is ons circulaire concept. Want we hebben maar 1 planeet en grond kunnen we niet bijmaken. Die grond is nodig voor landbouw, voor natuur, voor economie en om te wonen, te werken en te ontspannen. Iedereen vecht voor dezelfde vierkante meter.”

ReviveBij Revive zien ze verschillende manieren om het ruimtelijk rendement te optimaliseren. “Dat kan door hoog te bouwen, beter te bouwen of via functieverweving. Dat wil niet zeggen dat we overal torens moeten bouwen. Maar laat ons tenminste kijken naar hoe we dat stuk grond optimaal kunnen benutten. Zo leveren we meerwaarde voor iedereen. Al zal elke wijk sowieso een bepaald type mensen aantrekken. ‘Birds of a feather flock together’ luidt het Engelse spreekwoord. In Molenbeek hebben we een project met 180 units. Daarvan is een deel sociaal en een stuk vrije markt. We hebben dus gezorgd voor een mix van sociale doelgroepen, maar je kan dat niet in het extreme doorduwen. De maatschappij is wat ze is.”

Prijzen door het dak

Alles wordt duurder en dat heeft ook implicaties voor de projecten van Revive. “Het is echt extreem wat er momenteel gebeurt”, bevestigt Nicolas. “Sowieso was de grond al duur en die zal niet goedkoper worden. Maar de bouwkosten en de prijs van de materialen gaan door het dak. Het is een enorme uitdaging om nog betaalbare huisvesting te realiseren. Wat we dan proberen is om op hetzelfde stuk grond meer bouwlagen te plaatsen. In dat extra volume kunnen dan sociale woningen komen of een crèche, een bibliotheek, een school. Dus meer densiteit uit hetzelfde stuk grond halen waardoor de grondcomponent per vierkante meter die je bouwt kleiner wordt.” 

Door de hoge energieprijzen wordt investeren in hernieuwbare energie steeds relevanter. “Daardoor zijn nieuwbouwwoningen meer in trek momenteel”, weet Nicolas.

De grote uitdaging zit in renovatie, want oudere gebouwen zijn momenteel de grootste vervuiler op de huizenmarkt.

"Momenteel is de vraag naar energievriendelijke huisvesting veel groter dan het aanbod. Er zijn dus grote investeringen in de ecologische renovatie nodig. De doelstelling van de Vlaamse overheid is om tegen 2050 alle woningen energiezuinig te maken. Maar die ambitie lijkt op dit moment echt onhaalbaar. Aan het huidige tempo gaan we daar nooit geraken.”

Toekomstgericht

Hoe ziet de toekomst van Revive eruit? “We willen uiteraard groeien”, zegt Nicolas. “Enerzijds via geografische expansie. We zijn nu al in België, Polen en Portugal actief. Met onze strategie van ‘urban regeneration’ willen we uitbreiden naar andere Europese landen. Door de volatiele economische situatie kijken we in eerste instantie naar de gevestigde economieën als Nederland, Duitsland en Frankrijk. Het is een zeer grote markt, maar we zijn nog redelijk uniek met ons model. Het upcyclen van grond, de duurzaam geïntegreerde wijken, biodiversiteit, sociale cohesie, volledig hernieuwbare energie... Er zijn nog niet veel bedrijven die al die facetten samenbrengen in één strategisch model. En dat zorgt voor opportuniteiten.”

“Anderzijds worden onze wijken altijd maar gesofisticeerder qua technologie. En omdat we in een zeer trage business zitten, moeten we altijd vijf jaar vooruit denken. We moeten nu voorzien wat de mensen in de toekomst nodig zullen hebben. Eén van de zaken die we onderzoeken is de mogelijkheid om de toegang tot eigenaarschap te faciliteren, bijvoorbeeld met blockchain technologie. Mensen kunnen dan elke dag een stukje meer eigenaar worden van hun woning.” 

Ondernemerschap stimuleren

De traditionele kijk is die van de ondernemer tegen de overheid. Dat wil Revive doorbreken. “Ik denk dat we veel slimmer moeten samenwerken”, zegt Nicolas. “Dat is nodig, want we zitten met een markt die kreunt en een sector die het moeilijk heeft. We moeten dus meer samenwerken zodat één plus één drie wordt.”

Zo’n Dag van de Ondernemer is belangrijk om aan de maatschappij te laten zien dat er ondernemingen zijn die niet enkel aan winst maken denken, maar ook added value zoeken.

"Bij Revive hechten we veel belang aan social profit en social cohesion. Niet alleen in de plekken die we ontwikkelen, maar ook binnen ons bedrijf. Het werk dat mensen hier doen, moet inhoudelijk interessant zijn. Veel interne processen zijn geautomatiseerd. Zo geven we onze mensen zinvol werk met kansen én verantwoordelijkheden. Elke ondernemer is op zoek naar werknemers die betrokken zijn. Op dat vlak hebben we geluk. We hebben weinig verloop en bijna elke dag krijgen we spontane sollicitaties binnen van top-profielen. Eigenlijk zouden we die allemaal willen aanwerven, maar daarvoor groeien we nog niet snel genoeg.” (lacht)

www.revive.be 

Nuttig voor jou