Grafisch ontwerper Jonas Verstockt optimaliseert zijn bedrijf Unicorn Graphics

Why work with ponies if you can hire unicorns?  

Tien jaar geleden startte Jonas Verstockt het grafisch ontwerpbureau ‘Unicorn Graphics’ op. Kort nadat Jonas’ vrouw Liesbeth Vanderlinden haar managementbedrijf ‘By James’ opricht, volgt ze de begeleiding bedrijfsoptimalisatie bij UNIZO-ondernemerscoach An Dehoux. Jonas luistert op de achtergrond mee naar de gesprekken en beslist al snel dat hij ook wel zo’n begeleiding wil volgen. 

Tekst: Hester Vanermen 

Jonas: “Liesbeth volgde de begeleiding en zei dat het ook voor mijn bedrijf verrijkend kon zijn. Ik deed wat opzoekwerk en zag dat er heel wat interessants werd aangeboden voor een lage prijs, dus ben ik ervoor gegaan.” An wordt Jonas’ coach en neemt dus ook Unicorn Graphics onder de loep: “Twee ondernemingen onder één dak met een ander aanbod, vragen vanzelfsprekend een andere aanpak.  Het traject bedrijfsoptimalisatie laat dit perfect toe. Het is een individuele coaching waarbij wordt ingezoomd op waar de ondernemer op dat moment nood aan heeft. Loopt hij vast met bepaalde operationele taken (administratie, marketing, time management) dan kan hij met concrete tips, advies en tools aan de slag.  Wil hij graag sparren met een coach om te kijken waar marge tot verbetering is, dan kan dit ook in het traject. Jonas zat in die laatste categorie. “ 

Jonas: “Alles zat goed bij Unicorn Graphics. Ik wou vooral de vinger aan de pols houden. Tijdens het eerste gesprek stelde ik mijn bedrijf voor en legde ik uit hoe ik tewerk ga. Door de diepgaande vragen die An stelt, merk je vanzelf waar er nog ruimte voor verbetering is.” An: “Er waren inderdaad geen specifieke problemen of aandachtspunten. Jonas was meer op zoek naar een klankbord en antwoorden op vragen zoals ‘ben ik goed bezig’, ‘waar kan ik nog aan werken’ of ‘zijn er nog andere opportuniteiten’.”  

De begeleiding bedrijfsoptimalisatie bestaat uit drie gesprekken, die Jonas en An om de maand inplannen. Na elk gesprek krijgt Jonas een opdracht mee. “De frequentie van die gesprekken zat goed, omdat je zo de tijd had om na te denken over de opdracht en al concrete stappen kon zetten. Zo had ik recent een verkoper in dienst genomen, waarmee ik strategische meetings opzette om te bepalen welke richting we uit konden. Daarnaast maakten An en ik een tijdlijn met duidelijke deadlines op. Ik was bijvoorbeeld al even bezig aan een brochure. We hebben samen gezegd: ‘oké, tegen die datum moet dat rond zijn’. Dat is dan ook gelukt.”  

Door de diepgaande vragen die An stelt, merk je vanzelf waar er nog ruimte voor verbetering is. 

An: “Tijdens het traject bedrijfsoptimalisatie nemen we de tijd om stil te staan en te reflecteren over waar de ondernemer NU staat.  Wie zijn de huidige klanten, wat is het aanbod, wie zijn de concurrenten, … om vervolgens een richting te bepalen. Waar wil hij of zij naartoe? In het traject met Jonas zijn we hier verder op ingegaan. We hebben de markt in  kaart gebracht en de daar bijhorende doelgroepen bepaald.” Jonas’ focus ligt bij drie doelgroepen: de vastgoedmarkt, de farmasector en de paardensector. Jonas: “We hebben aan elke doelgroep een specifieke pagina gewijd op mijn website. Per doelgroep ontwierp ik een foldertje voor mijn verkoper. We hebben ook het verhaal van Unicorn Graphics zelf verder gedefinieerd.  Dankzij deze oefeningen kan ik nu veel gerichter adverteren en communiceren.” 

“In dat opzicht sluit de naam ‘bedrijfsoptimalisatie’ naadloos aan bij de inhoud van de begeleiding. Het verhaal rond mijn bedrijf werd verfijnd samen met een aantal processen. Tot slot is het goed dat iemand van buitenaf eens naar je bedrijf kijkt. In tegenstelling tot jezelf of je partner, durft een externe coach je vaak wel ongezouten zeggen waar het op staat.” 

Zelf nood aan een individuele begeleiding op maat? Plan hier in wanneer je gebeld wilt worden door één van onze coaches. 

unicorngraphics.be

Zoek je iemand extern die met een frisse blik naar jouw onderneming kijkt en vernieuwende ideeën, tips & tricks kan geven? Onze UNIZO-coaches staan voor jou klaar. Of je nu een startende ondernemer, eenmanszaak, groeibedrijf of kmo bent: wij hebben voor jou een ruim aanbod individuele begeleidingen op maat. 

unizo.be/begeleidingen

Meer over: Begeleidingen