Het is hoog tijd voor actie om België financieel op het goede spoor te krijgen want ons land kampt met stijgende staatsschulden en grote begrotingstekorten.

De Belgische overheidsfinanciën staan onder zware druk. UNIZO beschouwt het herstellen van onze begroting als een absolute prioriteit. Met 55% van ons bbp aan overheidsuitgaven behoort België tot de landen met de hoogste overheidsuitgaven ter wereld. We moeten serieus kijken naar manieren om onze overheidsfinanciën te verbeteren, en dat begint met het efficiëntere en minder lopende overheidsuitgaven, evenals het stimuleren van werkgelegenheid, en niet door het verhogen van belastingen.

Efficiëntie boven belangtingsverhogingen

De kosten van vergrijzing en de matige economische groei zorgen ervoor dat het huidige begrotingssysteem niet voldoende is om stabiliteit te bieden. Zelfs als er geen nieuwe regering is, moeten dringende maatregelen worden genomen om het begrotingstekort te verminderen tot 3% bbp of lager voordat het systeem van voorlopige twaalfden in werking treedt.

Interfederale consensus voor schuldbeheer

Daarnaast moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de federale overheid en de deelstaatregeringen over onze staatsschuld op middellange termijn te beheren. Het huidige systeem waarbij begrotingen alleen worden vastgesteld zonder coördinatie moet veranderen, zoals geadviseerd door de Europese Commissie, het Rekenhof en de Hoge Raad voor Financiën.

Investeren in de toekomst

Het verhogen van overheidsinvesteringen is ook essentieel. Zonder investeringen in digitale infrastructuur, hernieuwbare energie en energiezuinige gebouwen kunnen we de digitale en groene transities niet realiseren. UNIZO stelt voor om minstens 3% van ons bbp jaarlijks te investeren in infrastructuur. Specifieke investeringsprojecten kunnen buiten de uitgavennorm vallen, die in de toekomst door de Europese Commissie zal worden bepaald en consequent moet worden toegepast.

Efficiënte publieke dienstverlening

Duurzame overheidsfinanciën gaan niet alleen over de hoeveelheid uitgaven, maar ook over de kwaliteit van publieke dienstverlening en efficiëntie. Het is essentieel om kritisch te kijken naar de werkingskosten van bestuurlijke niveaus en instanties door spending reviews, en te overwegen om de kosten van ons institutionele landschap te verlagen, bijvoorbeeld door gemeentefusies en samenwerking tussen instanties.

Dit standpunt is een slechts een van de vele ondernemersprioriteiten die UNIZO naar voren schuift. Het UNIZO-memorandum van 2024 KRACHTWERK bundelt al deze prioriteiten en voorstellen.

En wat zijn jouw prioriteiten?

Als lid van UNIZO draag je bij tot onze zeggingskracht bij de overheid. Daarnaast geniet je nog tal van voordelen. Ontdek waarom een UNIZO-lidmaatschap echt iets voor jou is.

Lid worden