De meeste gemeenten hebben het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekend waarbij zij zich
engageren om de CO2-uitstoot significant te verminderen.

Uit de UNIZO-enquête 2023:
Werken aan energiebesparende maatregelen en klimaatacties zijn voor 87% van de ondernemers relevant.
20% van de ondernemers voelt zich hierin daadwerkelijk ondersteund door hun gemeente of stad.

Energietransitie

De energietransitie is in volle gang. Hierbij zal groene energie een steeds grotere plaats innemen binnen de totale energiemix. Tegelijk is energie voor vele ondernemers een belangrijke kostenpost. De goedkoopste en meest duurzame energie is de energie die niet wordt verbruikt. Kostenbesparing door energiebesparing is dan ook een belangrijke drijfveer om de energietransitie in te zetten of verder te zetten. Elke gemeente kan haar lokale ondernemers helpen om energie te besparen en hen ondersteunen in de energietransitie.

Lokaal water- en droogtebeleid

In de strijd tegen waterschaarste en droogte lanceerde de Vlaamse Regering in de zomer van 2020 haar zogenaamde Blue Deal. Daarin is o.a. opgenomen dat elke gemeente een goedgekeurd lokaal hemelwater-  en droogteplan moet hebben tegen december 2024.

Uit cijfers van juli 2023 blijkt dat slechts 27 van de 300 Vlaamse gemeenten zo’n plan hebben. Ontharding is een belangrijk aspect van het waterbeleid. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact bevat de doelstelling om 1 m² per Vlaming te ontharden vanaf 2021 t.e.m. 2030 (= 6,6 miljoen m² ontharding). Ontharding moet dus integraal deel uitmaken van het gemeentelijk klimaatbeleid.

En veel meer dan dat... 

Duurzaam en klimaatrobuust ondernemen gaat ook verder dan de energietransitie. Het is ook werken aan biodiversiteit en circulair ondernemen.

Voorstellen

Energietransitie

  • Moedig ondernemers aan een energiescan te ondergaan. 
  • Ondersteun en sensibiliseer bedrijven en zaken met thermografische foto's van hun gebouwen. 
  • Voorzie voldoende publieke, elektrische (snel)laadpunten. 

Water- en droogtebeleid

  • Overleg met UNIZO en de lokale ondernemers bij het opmaken van een lokaal water- en droogteplan en remediërende maatregelen. Geef zelf het goede voorbeeld door concrete initiatieven, o.a. gedeeltelijke ontharding van voetpaden en gebruik van waterdoorlatende tegels bij (her)aanleg van nieuwe voetpaden, (gedeeltelijke) ontharding van publieke parkings, aangepaste aanleg van lokale landelijke gemeentewegen met groene bermen.
  • Tijdens droogteperiodes kan het water in bufferbekkens ter beschikking gesteld worden aan lokale ondernemers, siertelers en land- en tuinbouwers. Daartoe wordt best een gebruiksvriendelijk aftappunt voorzien.

Klimaatacties faciliteren en ondersteunen

  • Faciliteer ondernemers die een initiatief willen nemen zoals het plaatsen van zonnepanelen en windmolens, die hun parkeerterrein willen ontharden of die op hun bedrijfsterrein initiatieven willen nemen die de biodiversiteit bevorderen. 
  • Zorg ervoor dat bedrijven(terreinen) beter en veilig bereikbaar worden voor voetgangers, fietsers en met het openbaar vervoer. Voorzie hiervoor de nodige infrastructuur (verbindingen, doorgangen, haltes, fietsenstallingen).
  • Faciliteer korte-keten-initiatieven. 

Circulair ondernemen

Bekijk ook of er geen collectieve en private verzamelmethodes kunnen worden ingezet voor bedrijfsafval die het huidige systeem van huis-aan-huisophaling kunnen vervangen. 

Voorzie (stabiele) ruimte voor communities van circulaire ondernemers. Mik hier op winst voor de ondernemers, niet op winst voor het vastgoed. 

Verzamel en verdeel data over resources die gedeeld kunnen worden tussen ondernemers en breng in kaart welke materiaalstromen lokaal gevaloriseerd kunnen worden. Dit zowel op logistiek vlak als door een reststroom te valoriseren als grondstof. 

 

Goede praktijken

Zo doen ze het in Beringen, Brugge, Gent, Mechelen, Herzele en Oostkamp.

Gemeente Oostkamp biedt via de intercommunale WVI een gratis energiescan aan. 

Stad Gent legt geld op tafel voor die ondernemers die milieuvriendelijke investeringen doen. 

Stad Beringen neemt deel aan de Week van de Korte Keten

In Brugge is men gestart met en Circular Hub Brugge

In Mechelen bestaat er dan weer een circulair ondernemersloket

Gemeente Herzele geeft een premie voor het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen die volledig gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente. Ze heeft daarbij recent zelfs haar subsidiereglement aangepast waardoor niet enkel woningen maar ook gebouwen van detailhandelszaken, vrije beroepen, KMO’s, …. in aanmerking komen voor de premie. Eén van de voorwaarden is dat de installatie moet gebeuren door een lokale installateur van Herzele. Het gaat om een subsidie van maximaal 250 euro.

Ook interessant

UNIZO komt op

Ontdek hier wat een ondernemersvriendelijk beleid in steden en gemeenten inhoudt volgens UNIZO.

Download de brochure

Download hier de volledige brochure met goede praktijken voor een ondernemersvriendelijk beleid in steden en gemeenten. 

Lees meer over lokale aankopen bij overheidsopdrachten

Steden en gemeenten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 1/3 van alle overheidsinvesteringen in ons land. Word jij als lokale ondernemer aangemoedigd om mee te dingen bij overheidsopdrachten die jouw stad of gemeente uitschrijft?