Du Pont is een bekende naam in de wereld van het meubelbeslag. En sinds de verhuis naar een eigen locatie in 2022, koos zaakvoerder Alain Leyssens ook heel bewust voor het pad van de duurzaamheid: “We zijn met een heel ambitieus plan naar Grobbendonk gekomen. We waren al jaren met duurzaamheid bezig, maar pas toen we dit pand kochten, konden we die ideeën omzetten in de praktijk.”

Een concreet langetermijnplan voor duurzaamheid heeft Du Pont niet, maar de firma probeert zo ecologisch mogelijk om te gaan met haar productie en grondstoffen. Du Pont werkt veel met aluminium bijvoorbeeld. “We proberen waar mogelijk om onze materialen te recupereren. Wanneer dat niet meer gaat, kijken we naar recycleermethodes om onze impact op het milieu zo klein mogelijk te houden”, vertelt Alain.

Investeren vanuit winst

“Het is cru om te zeggen, maar uiteindelijk zit je met een luxeprobleem als je bezig kan zijn met je ecologische voetafdruk. Het betekent dat je de financiële middelen hebt om ermee bezig te zijn en dat jouw realiteit meer is dan de dag overleven.” Alain geeft aan dat Du Pont vooral probeert te investeren vanuit haar winst: “In jaren van overvloed, wanneer we meer winst maken, proberen we meer opzij te zetten zodat we grote werken kunnen uitvoeren. Maar we proberen dus effectief een buffer op te bouwen waarmee we ecologische investeringen doen.”

Deze investeringen gaan bijvoorbeeld naar de elektrificatie van het wagenpark. “Dat is een belangrijke stap in ons duurzaamheidsproces, want wij hebben ook een eigen bezorgdienst. We zoeken dus uit hoe we onze routes zo gericht mogelijk kunnen uitstippelen zodat een elektrische bestelwagen deze optimaal kan bedienen, aangezien die vaak met een actieradius zitten van 350 tot 400 km”, legt Alain uit. “Ook de rest van ons wagenpark schakelen we stelselmatig om naar elektrische wagens. Het is niet ecologisch om ineens al je diesel- en benzinewagens op het stort te zwieren en om te schakelen naar een elektrische variant. Dat is greenwashing. Wij opteren er dus voor om dit gefaseerd aan te pakken en zoveel mogelijk dingen te doen.”

Zonnepanelen

“Een van onze eerste beslissingen was zo bijvoorbeeld ook om de daken die niet-geïsoleerd waren opnieuw te laten aanleggen”, gaat Alain verder. “We hebben de daken meteen laten verstevigen, zodat we er zonnepanelen op konden plaatsen. Zo’n investering kan je natuurlijk niet maken als je een pand huurt.” Op dit moment beschikt Du Pont over 540 zonnepanelen, een dak vol.

“Op dit moment verkopen we een deel van deze energie aan het net, maar het is eigenlijk de bedoeling om er iets creatief mee te doen. We zijn bijvoorbeeld in gesprek met een overbuur hier op het bedrijvenpark om aan dak-delen te doen, omdat zijn dak niet genoeg is voor zonnepanelen. Een andere optie is het bouwen van een laadstation. De pistes liggen voorlopig allemaal nog open.”

Verbruik

Om die pistes te bekijken moet je volgens Alain in kaart brengen wat je effectief verbruikt. “Ik denk dat veel ondernemers te weinig beseffen wat ze verbruiken aan gas, elektriciteit en water. Bij Du Pont doen we dat wel en brengen we in kaart wat we kunnen doen om onze afdruk zo klein mogelijk te houden. Door te weten wat we verbruiken kunnen we haalbare en realistische doelstellingen zetten. Die hapklare stappen behalen zorgt er ook voor dat we onze medewerkers gemakkelijker meekrijgen in het verhaal”, vertelt Alain. 

Volgens Alain is het heel belangrijk dat je jouw werknemers betrekt bij het duurzaamheidsproces. “Als je intern tegenwind krijgt, weet je dat jouw plan geen kans heeft op slagen. Het is belangrijk dat iedereen met de neus in de zelfde richting staat”, legt hij uit. “Ik denk dat het vooral van belang is om met je werknemers te praten. Zij kunnen ook met verrassende ideeën komen, maar communicatie is echt heel belangrijk.”

Steun

Niet alleen medewerkers kunnen helpen, maar ook experten: “Als ondernemer heb je veel kennis, maar je kan niet alles weten. Voor energiebesparingen kan je best beroep doen op de expertise van derde partijen. Zij kunnen je aangeven hoe je op kleinschalige en grootschalige manieren dingen kan aanpakken om duurzamer te worden.”

Zo’n expertise kan je ook best inroepen bij het aanmaken van subsidiedossiers. Op subsidies rekent Du Pont momenteel niet meer. “We hebben vaak geprobeerd mee te dingen naar subsidies, maar er loopt altijd iets mis. Als klein bedrijfje maken wij al snel voor de hand liggende interpretatiefouten, waardoor we de subsidie mislopen. Grote bedrijven nemen voor het indienen van zo’n dossiers veel sneller iemand in dienst, waardoor ze wel in aanmerking komen. Het is vaak een obstakel waar je als kmo tegen aanloopt.”

Ook jouw energie in eigen handen nemen?

Een vraag over je energiefactuur, over energiesteun, over het hoe en wat van jouw energietransitie... De UNIZO Energielijn versterkt jou met informatie, tips en advies op alle energiefronten.

Hier vind je de gebundelde info

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Nuttig voor jou