“Wij ontwikkelen bier op maat”
Wat ooit begon als een hobbyproject in de keuken van zijn moeder, is nu een internationaal project. Met Belgian Contract Brewery brouwen Wouter Vermeersch en zijn vrouw Barbara nu meer dan 600 recepten voor klanten in 18 landen. “We ontwikkelen en produceren bieren en alcoholvrije dranken voor andere bedrijven, van kleine lokale ondernemingen tot grote internationale spelers”, legt Wouter uit.
Belgian Contract Brewery of BCB is een brouwerij die op kleine schaal bier ontwikkelt en produceert voor B2B-klanten van over heel de wereld. “We ontwikkelen bier op maat”, vertelt Wouter. “Dat kan gaan van een klein lokaal initiatief tot grote internationale spelers die bij ons komen aankloppen. Wij maken een recept dat volledig is afgestemd op de wensen van de klant, of ze nu een traditioneel bier willen of een alcoholvrij recept.”
BCB doet aan maatwerk. Dit betekent dat het voor sommige klanten een volledig recept uitwerkt naar smaak van de klant, terwijl andere klanten enkel bij hen aankloppen voor de productie en verpakking van het bier. “Sommige klanten komen bij ons met een volledig uitgewerkt recept en concept, terwijl anderen slechts een vaag idee hebben”, begint Wouter. “Wij begeleiden onze klanten van begin tot eind.”
Het proces begint allemaal bij een gedetailleerde bespreking van wat de klant wil, van smaakprofiel tot presentatie. Vervolgens ontwikkelt het team van BCB het recept en test het in kleine batches. Na de goedkeuring van het recept neemt BCB de volledige productie in handen. “Van het malen van het graan tot etiketteren en verpakken, alles gebeurt in onze brouwerij in België. Wat we niet voor onze rekening nemen is logistiek en distributie, dat laten we aan de klant over.”
Export
Met klanten in 18 landen, waaronder Frankrijk, Zwitserland en China, haalt BCB meer dan 70% van haar omzet uit het buitenland. “Die internationale klanten zijn enorm belangrijk voor ons”, legt Wouter uit. Maar import en export in de bierindustrie is complex en werken over de grenzen heen brengt dus heel wat uitdagingen met zich mee. “De regelgeving rond accijnzen is erg complex. Binnen Europa verschillen accijnstarieven van land tot land. In België kan je bijvoorbeeld geen accijns betalen op goederen die naar Frankrijk moeten, want die moeten in Frankrijk betaald worden. Dit leidt tot administratieve rompslomp.”
Om in regel te zijn, werkt BCB met een accijnsentrepot: “De goederen die daar staan, daar is nog geen accijns op betaald, omdat we vaak nog niet weten waar ze naartoe gaan. Zodra ze naar een ander land worden geëxporteerd, moeten we zorgen dat de accijnzen correct, volgens het land van bestemming, worden afgehandeld.”
Export naar landen buiten de EU brengt nóg extra papierwerk met zich mee. “Zo moeten we specifieke documenten opstellen, zoals een EXA-document (of uitvoeraangifte), en ervoor zorgen dat alles correct wordt afgehandeld om problemen met douane te vermijden.” BCB heeft door die hele papierwinkel al wel eens voor problemen gestaan. “Een fout in het EXA-document kan leiden tot vertragingen of problemen bij de douane. Als er iets verkeerd is ingevuld, dan moeten de goederen soms fysiek terugkeren naar België om die fout te corrigeren. Dat is pure waanzin.”
FIT
Voor export buiten Europa heb je nog andere certificaten nodig. “Voor China, bijvoorbeeld, heb je gezondheidscertificaten én certificaten van oorsprong nodig. In India verschilt het per regio welke certificaten je moet meeleveren”, legt Wouter uit. “Het proces is enorm ingewikkeld. Gelukkig kan je aankloppen bij organisaties zoals Flanders Investment & Trade. Zij hebben kantoren in verschillende landen en helpen je graag verder met een overzicht van de documenten die je nodig hebt.”
“Het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat douaneformaliteiten correct worden afgehandeld, zelfs als een klant dat niet doet”, begint Wouter. “Sluit een klant in Frankrijk bijvoorbeeld zijn accijnsdocument niet af, dan komt de douane hier kloppen.” BCB probeert alles zo goed mogelijk te managen door samen te werken met gespecialiseerde transporteurs en douane-experts. Maar zelfs dan is het bijna onmogelijk om fouten volledig uit te sluiten. Wouter voegt nog toe: “Elke fout kost geld. Opslagkosten, boetes, extra administratieve lasten… Het zijn onnodige kosten die snel kunnen oplopen als het papierwerk niet perfect is.”
Bij UNIZO Internationaal staan we klaar om je praktische adviezen en inzichten te verschaffen, zodat jij jouw internationale ambities (verder) kan ontwikkelen. Wij bouwen samen met jou het ideale begeleidingstraject voor je uit.