Onze voedselproductie moet duurzamer. Met Kriket tonen Anneleen en Michiel Van Meervenne hoe dat kan. Zo zijn hun producten op basis van krekelpoeder niet enkel duurzaam, maar ook gezond. En lekker. 

Vergroot je ondernemerskracht met UNIZO.

Ondernemen doe je niet alleen. En toch denken veel ondernemers nog steeds van wel. Maar ‘zelfstandig’ betekent niet ‘alleen’. Want met een sterk netwerk om je heen groei je sneller én verder. In deze reeks getuigen ondernemers hoe zij via netwerkevents, begeleidingen en lobbywerk van UNIZO hun ondernemerskracht hebben vergroot. 

“Wij zijn gestart in 2018”, begint Anneleen. “Kort voordien had Michiel, toen nog journalist, een bezoek gebracht aan Little Food, een stadskrekelkwekerij in Brussel. Daar heeft hij de krekel als voedingsproduct leren kennen en raakte hij overtuigd van het potentieel. Krekels bieden namelijk alle voordelen van vlees, zonder de negatieve klimaatimpact. Het is een hoogkwalitatief dierlijk eiwit dat veel extra vitaminen en mineralen bevat, zoals B12, ijzer en zink. Dat zijn dingen die je niet in plantaardige eiwitten vindt.” 

Vinden jullie makkelijk de weg naar de klant? Sommigen staan misschien wat weigerachtig tegen het eten van insecten? 

“We hebben gemerkt dat mensen ons product altijd eerst moeten kunnen proeven”, gaat Anneleen verder. “We hebben dus op heel veel marktjes gestaan om mensen onze repen te leren kennen. En eens ze over die psychologische drempel geraken, dan vindt 99 procent van hen het lekker. Maar inderdaad, je moet mensen overtuigen. Dat geldt niet alleen voor ons maar voor de hele voedingssector. Uit marktonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de verpakking van je product heel belangrijk is. Mensen willen de krekel niet zien. Zo gaat het ook bij vleesproducten: de consument wil geen koe of varken op de verpakking zien staan. Da’s net iets te confronterend. Bovendien gebruiken wij enkel het krekelpoeder, niet de volledige krekel. Dus als je het niet weet, ga je het ook niet proeven.” 

Wat is jullie grootste uitdaging als ondernemers? 

“De grootste uitdaging als starter is je missie combineren met een leefbaar businessmodel”, legt Michiel uit. “De winstmarges in de voedingssector liggen relatief laag, dus je moet heel veel van je product verkopen om al je kosten te kunnen dekken. Dat lukt natuurlijk niet vanaf dag één. Je moet je toekomstige winst, wanneer je pakweg 20.000 repen per maand verkoopt, gebruiken om de kosten uit de beginperiode, waarin je amper iets verkoopt, te dekken. Dus die opstartperiode mag niet te lang duren, want dan wordt het steeds moeilijker om die met je toekomstige winst te overbruggen. Maar je moet wel je merk opbouwen en een cliënteel aantrekken. En dat heeft tijd nodig.” 

“Daar komt ook nog eens bij dat je moet opboksen tegen voedingsgiganten als Mondelez en Unilever, die uiteraard veel grotere budgetten hebben en ook beter bestand zijn tegen de politieke en economische crisissen zoals we die de voorbije jaren beleefd hebben. Bovendien plooien mensen zich in crisistijd veelal terug op dat wat ze al kennen en staan ze veel minder open voor innovatie. En net dat is waar wij het van moeten hebben. Wij blijven dus een klein papieren bootje dat moet navigeren op een wilde macro-economische rivier vol gigantische tankers. Die concurrentie is bikkelhard.” 

Op een netwerkevent van UNIZO kan je je problemen voorleggen aan andere bedrijven. Dat is een enorme meerwaarde.

Hoe helpt UNIZO om jullie koers te behouden? 

“Tijdens de eerste twee jaar van onze onderneming heb ik veel sparringsessies gehad met een coach van UNIZO”, legt Michiel uit. Dat was bijzonder nuttig, want ik ben ervan overtuigd dat één van de grootste risico's voor starters is dat ze overweldigd raken door de vele taken en uitdagingen die in snel tempo op hen afkomen. Een coach helpt je om afstand te nemen en kritisch te kijken naar wat je doet en waarom. Zo’n perspectief van buitenaf is dus van onschatbare waarde, want het helpt je om aan je eigen tunnelvisie te ontsnappen.” 

“Ook het netwerk waar je dankzij UNIZO beroep op kan doen, is een belangrijke factor voor ons. Als wij naar voedingsbeurzen trekken, is dat in de hoop om nieuwe klanten aan te trekken, maar ook om te leren van andere bedrijven. Volgens mij is het voor ondernemers heel belangrijk dat je aan probleemuitwisseling kan doen en elkaar kunt helpen met tips en advies. Dat is voor ons de enorme meerwaarde van UNIZO.” 

Anneleen van Kriket

Welke tip hebben jullie voor startende ondernemers? 

Michiel: “We hebben meer dan ooit duurzame ondernemers nodig. Wees dus vooral niet bang om de sprong te wagen. Duurzaam ondernemerschap heeft soms de naam een moeilijke branche te zijn, maar dat hoeft absoluut niet te kloppen. Dus bij deze een warme oproep aan andere ondernemers om met z'n allen ons steentje bij te dragen aan een positieve, duurzame evolutie. Ik denk dat dat hoognodig is.” 

Nuttig voor jou