Compensatie en Benefits consultant, of beter gezegd specialist in verloning, dat is hoe Soukaina Bouddount zichzelf omschrijft. “Ik adviseer bedrijven hoe ze hun loonbeleid vorm kunnen geven, gaande van personeelskost doen dalen tot werknemers motiveren.” Naast haar freelance consultancy, geeft Soukaina ook les aan de hogeschool en is ze betrokken in het academisch domein. Terwijl ik met Soukaina praat is één ding alvast duidelijk. Ze is enorm gepassioneerd door het onderwerp verloning.

“Vaak komen werkgevers naar mij met de vraag hoe ze hun hoge loonkost kunnen aanpakken”, legt Soukaina uit. Dat is een typische situatie in België. De loonkost hier is hoog, waardoor loon niet gaat over cash, maar over een pakket aan extralegale voordelen. “Maar vaak liggen de dingen die de overheid fiscaal gunstig maakt ver af van wat de werknemer nodig heeft”, legt Soukaina uit. “De overheid bepaalt welke benefits gunstig zijn en welke niet. Zo’n compensatie en benefits pakket moet vanuit de werknemer en werkgever beslist worden, in plaats van vanuit de overheid.”

Maar de misvatting die heerst is dat een goed loonbeleid veel geld kost, volgens Soukaina. “Je kan als bedrijfsleider het verschil maken met het financiële plaatje, maar een groot deel van verloning bestaat uit niet-financiële beloningsvormen. “Als kmo-bedrijfsleider kan je daar zeker het verschil en “winst” maken.” 

In de praktijk willen werkgevers en werknemers flexibiliteit, maar de overheid maakt het niet toegankelijk.

Een compensatie- en benefitspackage moet bottom-up beslist worden in plaats van top-down.

Compensatie, rewards en benefits

Een ander ding dat scheef zit in de Belgische verloningscultuur is het verlonen op basis van anciënniteit of werkervaring, volgens Soukaina. “Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je loon. Maar in onze kenniseconomie geldt dat principe eigenlijk niet meer”, geeft Soukaina aan. “De wereld verandert zo snel, zeker met de komst van nieuwe technologieën dat ondernemingen zichzelf constant moeten heruitvinden en werknemers zich constant moeten bijscholen.” Soukaina vindt verlonen op basis van anciënniteit dus niet relevant, maar ze begrijpt wel dat bedrijven bijvoorbeeld loyaliteit willen belonen: “Dat is iets helemaal anders. Loyaliteit mag en moet beloond worden, maar ik zou liever zien dat mensen beloond worden op basis van competentie. Je moet mensen dus belonen op het feit dat ze willen groeien, willen bijleren en willen investeren in ontwikkeling. Ik vind het een vreemde boodschap als je dat niet zou belonen of waarderen.”

Ook flexibiliteit en vrijheid in het loonpakket vindt Soukaina belangrijk. “Bij een goed loonbeleid zie je dat enkele zaken essentieel zijn: autonomie voor de werknemer, inzetten op verbondenheid (door in te zetten op collectieve bonussen bijvoorbeeld) en werknemers zich competent laten voelen in hun functie (door te investeren in groei en opleiding). Ik ben daarom dus echt enorme fan van regelingen zoals het cafetariaplan omdat de werknemer hier zelf kan kiezen.”  Soukaina geeft wel aan dat minister Dermagne hier in de toekomst misschien een stokje voor wil steken: “Hij wil die regelingen afschaffen en loon terug reduceren tot loon. De inhoud van zo’n cafetariaplan wordt grotendeels bepaald door elementen die fiscaal gunstig zijn. Mijn vrees is dat de minister binnenkort een heel deel benefits fiscaal ongunstig gaat maken, waardoor zo’n cafetariaplannen gaan afgeschaft worden. Dat zou jammer zijn.”

Ben jij benieuwd wat je nog meer van Soukaina kan leren?

Kom dan zeker naar haar keynote luisteren op het UNIZO Topseminar. Op dinsdag 26 november deelt Soukaina, samen met 9 andere topsprekers, haar inzichten en bedrijfstips in de Antwerpse Elisabethzaal. Ook jij kan deel uitmaken van deze unieke formule. 

Schrijf je nu in

Nuttig voor jou