“Onze groei is het resultaat van investeren in menselijk zorgkapitaal”




Vandaag runt Yolanda Hustings de bloeiende groepspraktijk MijnTHUISverpleging.today, met twintig zelfstandige verpleegkundigen die zorg bieden aan meer dan 190 patiënten in Diepenbeek, Bilzen en Hoeselt. Geen bandwerk, maar betrokken, excellente zorg, op maat van de patiënt, dat is waar MijnTHUISverpleging.today voor staat. Maar hoe realiseer je dit in een sector die kampt met uitputting? Yolanda deelt haar aanpak.
Hoe start je als beginnende onderneemster in de zorgsector? Yolanda baseerde zich voor de oprichting van haar praktijk op haar eigen ervaringen: “Aan het begin van mijn carrière zag ik vooral hoe het niet moest. In de groepspraktijk waar ik toen werkte, was er vooral onderlinge concurrentie en mijn inkomen was heel onzeker. Dat wilde ik vermijden voor de zelfstandige verpleegkundigen van mijn eigen groepspraktijk. Daarom zorg ik er dus voor dat nieuwe zelfstandigen binnen onze praktijk meteen voldoende werk hebben, stabiliteit ervaren en rust vinden. Ik wil niet dat ze na een enkele maanden afhaken door onduidelijke verwachtingen en uitputting.”
De praktijk van Yolanda begon met één patiënt via haar schoonzus en groeide uit tot een succesvolle groepspraktijk met twintig gespecialiseerde verpleegkundigen: “Onze expertise is breed: wondzorg, diabeteszorg, dementie, familiebegeleiding, 25 jaar deskundigheid opgebouwd in palliatieve thuiszorg en zelfs verbindende communicatie met zorgvragers en zorgdragers. Zo kunnen we een brede groep patiënten en hun omgeving optimaal ondersteunen.”
Zorg op maat
“Als thuisverpleegkundigen stemmen wij continu af met de wensen en gewoonten van de patiënt. Wij leveren excellente zorg, dat betekent dat wij toegewijd zijn, waken over wat de patiënt nog wel kan, oog hebben voor het mentaal welbevinden en vriendelijkheid met respect voor elke thuissituatie garanderen.
Een uniek aspect van MijnTHUISverpleging.today is dat patiënten altijd door twee vaste verpleegkundigen worden verzorgd. Yolanda geeft aan dat haar praktijk zich focust op die privé zorg: “Dit zorgt voor vertrouwen en continuïteit. De verpleegkundigen kennen dan niet alleen de medische voorgeschiedenis en de medicatie van hun patiënten, maar ook de familieleden en huisarts. Dat verhoogt de kwaliteit van de zorg.”

Balans tussen werk en leven
Een belangrijke kernwaarde binnen de praktijk is de werk-privébalans: “Wanneer ze een weekend vrij zijn, krijgen ze drie aaneengesloten dagen rust: vrijdag, zaterdag en zondag. Die ontspanning vertaalt zich in betere zorg.”
“Onze verpleegkundigen worden volledig ontzorgd op administratief vlak”, legt Yolanda haar werking uit. “Veel zorgverleners zijn eerder zorgzaam en empathisch ingesteld en vinden administratie en cijferwerk minder prettig. Ze kunnen vaak niet goed om met tijdsdruk en gaan zich dan tegenkanten. Door hen daarin te ondersteunen, kunnen ze zich volledig op hun patiënten richten. De groepspraktijk regelt de administratie, facturatie en regelgeving, terwijl zij zich concentreren op het medische aspect.”
Jobstudenten als ondersteuning
Om extra werkdruk bij de verpleegkundigen te voorkomen, heeft Yolanda in 2024 ook voor het eerst een jobstudent aangeworven: “Die tip kwam van UNIZO. Samen met Liantis hebben zij mij begeleid in dat proces. We werken normaal met zelfstandige verpleegkundigen, dus een student in loondienst aannemen was totaal nieuw voor mij. Dankzij de ondersteuning lukte het en we hopen in de toekomst vaker jobstudenten in te kunnen zetten, bijvoorbeeld bij zwangerschapsverlof.”
“Onze eerste jobstudent liep eerder al vier maanden stage bij ons, daardoor kende ze de patiënten en de verpleegrondes al.” Yolanda benadrukt dat je als organisatie moet investeren in de opleiding en begeleiding van je jobstudent: “Zij moeten vertrouwen krijgen in het werkveld, maar ook geloof in hun potentieel van de werkgever.”
Visie voor de toekomst
De zorgsector staat voor grote uitdagingen. “Verpleegkundigen snakken naar bewustwording en betekenis, maar vallen massaal uit door tijdsdruk en uitputting. Meer verpleegkundigen opleiden is slechts een deel van de oplossing. We moeten ook zorgen dat ze niet afhaken door overbelasting.” Volgens Yolanda ligt de sleutel in het goed onderhouden van het menselijk zorgkapitaal. “Je moet jouw team de aandacht geven die het verdient, jouw verpleegkundigen naar waarde compenseren, niet alleen financieel maar ook emotioneel. Helaas zie ik dat veel zorgorganisaties hiermee worstelen.” Yolanda heeft de ambitie om haar systeem verder uit te dragen en wil haar blauwdruk graag delen met andere groepspraktijken en organisaties: “Zodat zij ook beter voor hun zorgverleners kunnen zorgen en samen kunnen evolueren van uitgebluste zorg naar betekenisvolle zorg.”
Ook vergrijzing vraagt een doordachte aanpak: “Veel mensen willen niet naar een rusthuis en kiezen ervoor om thuis oud te worden. De thuiszorgsector moet hier dringend op inspelen. Wij zijn toegewijd om de beste zorg te bieden in onze regio, zodat ouderen zo lang mogelijk thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.”