Wie zegt dat UNIZO bestuurders saaie pieten zijn, hebben duidelijk nog nooit met het bestuur van Aalst gesproken. Wij wel, we zaten samen met (ondertussen oud-) voorzitter Freek Van Neck en kernbestuur Kevin Gits, Steven De Wolf, Maarten Blommaert, Bart Verbeiren en Pascal Bogaert. Ze stelden onlangs het nieuwe bestuur voor in een filmpje dat je hier kan bekijken.

Freek: “We hebben allemaal een passie voor ondernemen, dat is de belangrijkste connectie.” 

Wat doet jullie bestuur anders dan andere? 

Kevin: “Wij zijn heel serieus en lachen nooit. (sarcastisch)” 

Bart: “Ik weet niet of we daarin anders zijn dan anderen, maar we zijn een heel hechte groep. We gaan vaak samen met een busje naar evenementen van UNIZO en we weten wat we aan elkaar hebben.” 

Pascal: “Daarom zijn er ook zelden discussies. We staan open voor elkaars standpunt en luisteren ook effectief naar elkaar.” 

Maarten: “De laatste discussie die we hadden en die ik mij kan herinneren ging over het circulatieplan.” 

We hebben allemaal een passie voor ondernemen

Oud-voorzitter Freek Van Neck

Het beruchte circulatieplan in Aalst, en alle andere steden en gemeenten. Is dat het grootste ondernemersprobleem in jullie stad? 

Kevin: “Daar hebben we toch fel over gediscussieerd. Maar we proberen bij zulke problemen en situaties vooral een bondgenoot voor de ondernemer te zijn.” 

Freek: “Het circulatieplan op zich is misschien niet echt een probleem, maar de hinder die de ondernemers ervan ondervonden en -vinden is wel ons probleem.” 

Pascal: “Wat wel soms een uitdaging is, is om Aalst als groter geheel te zien en niet alleen de stad Aalst. We proberen de deelgemeenten ook telkens te vertegenwoordigen.” 

Hoe is de band met de politiek in jullie stad? 

Steven: “Best goed, we organiseren activiteiten samen, zoals onze uitverkochte workshop rond Canva. De stad stelt een paar dingen ter beschikking en maakt mee reclame.” 

Staan er nog andere activiteiten op het programma? 

Bart: “We organiseren naar aanleiding van Dag van de Ondernemer jaarlijks een Hoogmis van de Aalsterse Ondernemer en dit jaar is zeker geen uitzondering. De opbrengst van het event gaat naar een organisatie die de toegankelijkheid voor mindervaliden in winkels verbetert, de vzw Team Freekje.” 

Het bestuur van UNIZO Aalst

Waarom moet elke gemeente een UNIZO-werking hebben volgens jullie? 

Freek: “Eenheid. Een groep heeft meer effect en behaalt meer resultaat dan een persoon alleen. Als individu heb je vaak minder slagkracht naar het beleid, maar als je meerdere ondernemers groepeert, wordt je automatisch serieuzer genomen.” 

Steven: “Dat is het deel belangenbehartiging, daarnaast informeren we ondernemers ook met actuasessies over verschillende actuele onderwerpen.” 

Maarten: “We zijn er uiteraard ook om de lokale handelaars te steunen en hun belangen te behartigen. Tijdens de coronaperiode hebben we grote stickers met slogans van bekende Aalstenaars ontworpen en uitgedeeld aan de winkeliers. Zo konden ze aangeven hoe ver je van de persoon voor je mocht staan om anderhalve meter te behouden.” 

Een uitsmijter: “Je bent van Aalst als je…” 

“Voesj doet uiteraard!” 

“Onze Aalsterse slogan kon zeker niet ontbreken in dit interview. Want het is ook hoe Aalstenaars zijn: we doen altijd verder en ondersteunen elkaar waar mogelijk.” 

Nuttig voor jou