Op 2 april kondigde de Amerikaanse president Trump aan dat zijn land invoertarieven zal heffen op alle goederen die in de VS geïmporteerd worden. Als onderdeel van zijn "America First"-strategie zijn deze maatregelen bedoeld om Amerikaanse bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.1 Daarnaast is het vooral een instrument om betere handelsvoorwaarden te bedingen met andere landen. Maar wat betekent dit nu voor jouw onderneming? We leggen het in dit artikel kort uit.

Vul onze impactmonitor in.

Om de impact op de Vlaamse bedrijven te meten, lanceren wij een impactmonitor. Jouw antwoorden zullen ons helpen om de uitdagingen en behoeften beter te begrijpen. Met deze informatie kunnen we gerichte ondersteuning bieden en pleiten voor maatregelen die jouw bedrijf helpen om de gevolgen van de nieuwe invoertarieven te beperken. Het invullen van de monitor duurt slechts enkele minuten, maar jouw input is van onschatbare waarde. Zit je met vragen? Twijfel dan zeker niet om contact op te nemen met internationaal@unizo.be.

VUL IN

Een kort overzicht, sinds 5 april is op alle goederen die de Verenigde Staten binnenkomen een tarief geldig van ten minste 10%. Op goederen die van de Europese Unie komen zou in principe een tarief van 20% van toepassing zijn, maar op 9 april kondigde het Witte Huis een pauze van 90 dagen aan. De pauze geldt voor 75 handelspartners die nog geen tegenmaatregelen hebben getroffen. De nieuwe tarieven zijn voorlopig niet van toepassing op de import van diensten.

Daarnaast zijn er uitzonderingen voor bepaalde goederen waar verhoogde tarieven van toepassing zijn:2

Uitzonderingen op de Amerikaanse invoertarieven

De impact dat dit besluit van de Amerikaanse president op onze economie zal hebben kan niet onderschat worden. De VS is na de buurlanden, Nederland, Duitsland en Frankrijk, onze belangrijkste handelspartner. In 2024 hebben we voor bijna 33 miljard euro geëxporteerd naar de VS en importeerden we voor bijna 31,5 miljard euro aan goederen uit hetzelfde land. 3 Van alle Belgische bedrijven die handel doen met de VS is het overgrote deel een KMO. Volgens de laatst beschikbare data (2022) van de nationale bank exporteerden 5617 Belgische bedrijven naar de VS. Bijna 92% daarvan hebben minder dan 250 medewerkers. Aan importzijde hetzelfde verhaal, van de 11481 bedrijven die in 2022 goederen importeerden uit de VS is bijna 94% een KMO. 4 Dit zijn de bedrijven die rechtstreeks zakendoen met de VS.

Tabel met Belgische bedrijven die importeren en exporteren van en naar de VS op basis van aantal werknemers. Bron: NBB Statistieken.

Tabel met Belgische bedrijven die importeren en exporteren van en naar de VS op basis van aantal werknemers. Bron: NBB Statistieken.

Daarnaast zijn er heel wat KMO’s die onrechtstreeks een impact zullen ondervinden, doordat ze deel uitmaken van de grotere toeleveringsketen. Dergelijke gevolgen kunnen zijn: verhoogde prijzen, verzwakte concurrentiepositie, economische onzekerheid, minder investeringen etc. Bovendien zal er niet alleen een impact zijn op bedrijven die exporteren naar de VS, maar ook op bedrijven die importeren vanuit de VS. Eerst en vooral door Europese tegenmaatregelen, maar daarnaast ook door hogere prijzen van Amerikaanse producten die bestaan uit onderdelen of grondstoffen die uit andere landen komen.

Wie betaalt de invoerrechten?

Of de koper al dan niet de verkoper de invoerrechten betaalt is afhankelijk van de Incoterms® die van toepassing zijn. De ICC Incoterms® zijn gestandaardiseerde internationale leveringsvoorwaarden die je met je koper of verkoper kunt afspreken. Dit zijn regels waarmee je wereldwijd afspraken maakt over transport, kosten (dus ook invoerrechten) en schade tijdens het vervoer. Lees er meer over in onze snelwijzer.

Snelwijzer Incoterms®

Verkoop je aan consumenten in de VS?

Dan moeten je klanten in de VS mogelijk geen invoerrechten betalen! US Customs and Border Protection verhoogde in 2015 de de minimis-waarde van $200 tot $800 voor een zending goederen die door één persoon op één dag wordt ingevoerd. Die kunnen over het algemeen vrij van rechten en belastingen worden ingevoerd. Ook onder de nieuwe maatregelen blijft dit voorlopig van kracht.

Lees meer.

Welke tarieven zijn van toepassing op andere landen?

Via de onderstaande interactieve kaart kan je de tarieven raadplegen die van toepassing zijn op alle landen ter wereld. Voor veel landen geldt het basistarief van 10%, voor landen zoals de Europese landen geldt een "wederkerigheidstarief" en voor andere landen, zoals Cuba, Rusland, Wit-Rusland etc. is geen enkel tarief van toepassing door reeds bestaande sancties. Canada en Mexico zijn ook vrijgesteld van de tarieven van 2 april vanwege andere bestaande handelsrelaties. Op China is een tarief van 145% van toepassing, waarop China terug reageerde met een tegentarief van 125%. Het invoertarief van 145% is wel niet van toepassing op smartphones en laptops. (Deze kaart werd gemaakt op basis van eigen verzamelde data en wordt up-to-date gehouden.)

Wat kan de Europese Unie doen?

Buitenlands beleid met betrekking tot derde landen is een exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie. Ons land is dan ook afhankelijk van de maatregelen die op Europees niveau worden genomen. De meest voor de hand liggende maatregel is natuurlijk het opleggen van invoerrechten op Amerikaanse producten die vanuit de VS de EU binnenkomen, wat intussen al is gebeurd (zie hieronder). Natuurlijk betekent dit rechtstreekse kosten voor bedrijven die importeren uit de VS. Daarnaast zijn er echter wel nog enkele andere maatregelen die de EU kan nemen, zoals het versterken van de handelsrelaties met andere economische grootmachten of handelsblokken door het afsluiten van vrijhandelsakkoorden.

Op 9 april keurden de lidstaten van de EU een voorstel van de Commissie goed om tegenmaatregelen te nemen als reactie op de Amerikaanse tarieven. Het zou gaan om een tarief van 25% op voornamelijk motorfietsen, gevogelte, fruit, hout, kledij en flosdraad (volgens Reuters). De tegenmaatregelen zouden in verschillende fases ingaan op 15 april, 16 mei en 1 december, "maar kunnen nog steeds opgeschort worden als de VS akkoord gaat met een eerlijk en evenwichtig onderhandelingsresultaat", staat te lezen in het persbericht van de Europese Commissie. Intussen zijn deze tegenmaatregelen op 10 april voor 90 dagen on hold gezet als reactie op de pauze die het Witte Huis aankondigde.

Wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf en welke maatregelen kan je nemen?

De gevolgen voor bedrijven op de Amerikaanse invoertarieven
Maatregelen die bedrijven kunnen nemen als reactie op de Amerikaanse invoertarieven
Begeleiding internationaal starten en groeien

Ben je op zoek naar nieuwe afzetmarkten voor je product of dienst, maar ben je op zoek naar de juiste expert om je daarin te begeleiden? Volg dan zeker  een traject "Internationaal starten en groeien" bij UNIZO Internationaal!

Ik ben geïnteresseerd!

Nuttig voor jou