Vandaag zijn we 14 dagen ver in de tweede ambtstermijn van de Amerikaanse president Donald Trump. Op 20 januari betrad hij het Oval Office en sindsdien heeft hij al heel wat uiteenlopende maatregelen genomen, waaronder verhoogde invoertarieven, een strenger migratiebeleid en minder aandacht voor een duurzaam klimaatbeleid. Hieronder geven we een kort overzicht met de potentiële impact op de Europese en Belgische economie.

Verhoogde tarieven en handelsbeleid

Een van de meest opvallende maatregelen van president Trump is het voorstel om hoge invoertarieven op te leggen op producten uit andere landen. Dit beleid kan directe gevolgen hebben voor Europese exporten naar de VS, waaronder staal, voertuigen, kaas en wijn. Hogere tarieven maken deze producten minder competitief op de Amerikaanse markt, wat kan leiden tot een daling van de exportinkomsten voor Europese bedrijven. Bovendien kunnen Europese bedrijven indirect worden getroffen als de VS sancties oplegt aan producten die Chinese onderdelen of technologie bevatten.

Deze zaterdag kondigde hij nog tarieven van 25% op Mexico, 25% op Canada en 10% op China aan. Daarnaast is Trump ook van plan om bijkomende importtarieven te heffen op producten die uit de VS komen.

Klimaatbeleid en energie

Trump heeft aangekondigd dat hij de olieboringen in de VS wil herstarten en heeft herhaaldelijk verklaard dat klimaatmaatregelen de economische groei schaden. Deze koerswijziging kan leiden tot een vertraging van investeringen in duurzaamheid, zowel in de VS als wereldwijd.

Voor België, dat zich inzet voor een klimaatneutrale toekomst, kan dit betekenen dat de concurrentiepositie van duurzame technologieën en producten wordt ondermijnd. Europese regelgeving, zoals de CSRD-richtlijn, blijft echter druk uitoefenen op bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen te rapporteren en te versterken.

Geopolitieke stabiliteit en defensie

Op geopolitiek vlak wordt verwacht dat Trump de Amerikaanse steun aan de Oekraïense regering zal verminderen en opnieuw druk zal uitoefenen op de NAVO-leden om hun defensie-uitgaven te verhogen. Dit kan leiden tot een verschuiving in de geopolitieke stabiliteit in Europa en mogelijk hogere defensie-uitgaven voor Europese landen, waaronder België. De verminderde steun aan Oekraïne kan ook gevolgen hebben voor de Europese energievoorziening en de bredere economische stabiliteit in de regio.

Migratie en arbeidsmarkt

Trump heeft verschillende decreten ondertekend die de rechten van migranten beperken en strengere immigratiecontroles invoeren. Deze maatregelen kunnen de arbeidsmarkt in de VS beïnvloeden, wat op zijn beurt gevolgen kan hebben voor Europese bedrijven die afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt. Een strikter immigratiebeleid kan leiden tot een tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren, wat de kosten voor bedrijven kan verhogen en de economische groei kan vertragen.

Technologische samenwerking en innovatie

Ten slotte kan de hernieuwde focus van Trump op nationale belangen en economische bescherming de technologische samenwerking tussen de VS en Europa beïnvloeden. Europese bedrijven die actief zijn in de technologische sector kunnen te maken krijgen met beperkingen op het gebied van samenwerking en toegang tot Amerikaanse markten en technologieën. Dit kan de innovatie en concurrentiekracht van Europese bedrijven onder druk zetten en de technologische vooruitgang vertragen.

In conclusie, de tweede termijn van president Trump brengt een reeks beleidsmaatregelen met zich mee die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de Europese en Belgische economie. Het is belangrijk voor bedrijven, vooral die zakendoen met de VS, en beleidsmakers om deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen en zich aan te passen aan de veranderende economische en geopolitieke realiteit. Hoe dit uiteindelijk nog zal evolueren in de komende weken en maanden is speculatie en doen we dan ook geen uitspraken over. Natuurlijk blijven de Verenigde Staten nog steeds een interessante markt met veel opportuniteiten met een markt van meer dan 330 miljoen inwoners en een BBP per capita van meer dan 81.000 USD.

Denk je er zelf aan om zaken te doen in de VS? Twijfel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

Nuttig voor jou