UNIZO Heuvelland daagt kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen uit tijdens lijsttrekkersdebat op 7 oktober
 

PERSBERICHT

UNIZO Heuvelland daagt kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen uit tijdens lijsttrekkersdebat op 7 oktober

Heuvelland, 8 juli 2024 – In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert UNIZO Heuvelland op 7 oktober een lijsttrekkersdebat, gemodereerd door de gerenommeerde journalist Lieven Verstraete. Dit debat zal de gelegenheid bieden aan de kandidaten om hun visie en plannen voor een ondernemersvriendelijker beleid in Heuvelland te presenteren en te verdedigen.

UNIZO Heuvelland heeft vier speerpunten vastgesteld die essentieel zijn voor de ondersteuning en groei van lokale ondernemers. Deze speerpunten zijn niet enkel richtlijnen, maar concrete eisen die inspelen op de huidige behoeften en uitdagingen waarmee ondernemers in Heuvelland geconfronteerd worden. De speerpunten zullen tijdens het debat uitvoerig besproken worden, waarbij UNIZO hoopt op duidelijke en doordachte antwoorden van de kandidaten.

Een van de speerpunten is het opstellen van een duurzaam toeristisch-economisch plan. Dit plan moet een evenwicht vinden tussen landbouw, toerisme, de bescherming van de woonfunctie en het lokale winkelaanbod. Heuvelland heeft een unieke mix van landbouw en toerisme die elkaar moeten versterken in plaats van beconcurreren. De kandidaten zullen gevraagd worden hoe zij van plan zijn deze balans te bewaren en tegelijkertijd de economische groei te stimuleren.

Daarnaast pleit UNIZO Heuvelland voor investeringen in de dienst lokale economie. Het is cruciaal om een duidelijk aanspreekpunt voor ondernemers en kmo’s te creëren, dat nauw samenwerkt met UNIZO. Een proactieve en ondersteunende gemeente kan het ondernemersklimaat aanzienlijk verbeteren, wat zal bijdragen aan een sterker sociaal-economisch weefsel.

Extra ruimte voor ondernemingen is een derde speerpunt. Er moet niet alleen meer ruimte gecreëerd worden voor nieuwe ondernemingen, maar er moet ook een duidelijke inventaris van het beschikbare aanbod komen. Creatieve oplossingen voor (her)bestemmingen en nieuwe vormen van ondernemen zijn essentieel om Heuvelland aantrekkelijk te houden voor ondernemers.

Tot slot vraagt UNIZO Heuvelland om respect voor de specifieke behoeften van een plattelandsgemeente. Een daadkrachtig en concreet plan is noodzakelijk om deze behoeften in te vullen en zo zuurstof te geven aan het lokale socio-economisch weefsel. Dit plan moet proactief worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met UNIZO.

Tijdens het lijsttrekkersdebat zullen de kandidaten onder andere bevraagd worden over hun aanpak van het negatieve plattelandsbeleid dat Heuvelland treft. Ze zullen moeten uitleggen hoe zij de samenwerking tussen landbouwers en lokale bedrijven willen stimuleren en welke maatregelen zij nemen om duurzame landbouw te bevorderen. Daarnaast worden er vragen gesteld over het toerisme in Heuvelland, zoals hoe toeristen kunnen worden aangemoedigd om een bijdrage te leveren aan de lokale economie en hoe de unieke mix van landbouw, topografie, horeca en cultuur behouden en versterkt kan worden.

Ook de economische groei en ondersteuning voor ondernemers komt aan bod. De kandidaten moeten hun plannen uiteenzetten voor het creëren van extra ruimte voor ondernemingen en hoe zij ondernemers willen ondersteunen bij vergunningen en procedures. Het belang van openbare aanbestedingen voor lokale ondernemers en de rol van de gemeente in de samenwerking met opleidingspartners worden eveneens besproken.

Tot slot is er aandacht voor gemeentelijke samenwerking en beleidsvorming. UNIZO Heuvelland wil weten hoe de kandidaten ondernemers bij de besluitvorming en beleidsontwikkeling willen betrekken en welke strategieën zij hebben om transparantie en communicatie over gemeentelijke plannen te verbeteren.

UNIZO Heuvelland kijkt uit naar een constructieve dialoog en concrete antwoorden van de politieke partijen. “Een krachtige lokale overheid reageert doelgericht op de huidige behoeften en uitdagingen van ondernemers. Wij willen horen hoe de kandidaten deze uitdagingen willen aangaan en de ondernemers van Heuvelland willen ondersteunen,” zegt het bestuur van UNIZO Heuvelland.

Het lijsttrekkersdebat biedt een unieke gelegenheid voor de kandidaten om hun visie te presenteren en in gesprek te gaan met de ondernemers van Heuvelland. UNIZO Heuvelland hoopt dat dit debat zal bijdragen aan een ondernemersvriendelijker beleid in de komende bestuursperiode.

Einde persbericht

Voor meer informatie, neem contact op met: Erwin Van der Kelen
Voorzitter UNIZO Heuvelland - Mesen
0473 73 80 14
info@unizoheuvellandmesen.be

 

Nuttig voor jou