KMO-waarborgen in de Belgische duurzaamheidswetgeving dankzij UNIZO, ITAA en UCM
Het federaal Parlement keurde, op donderdag 28 november, de wet goed die de CSRD-Richtlijn omzet in nationale wetgeving. Na lobbywerk van UNIZO, ITAA en UCM werden amendementen ingediend en goedgekeurd die belangrijke waarborgen voor kmo’s bevatten.
Waarom is de CSRD-Richtlijn belangrijk voor kmo’s?
De CSRD-Richtlijn verplicht grote ondernemingen om te rapporteren over hoe duurzaam ze zijn. Dat rapport moet ook informatie bevatten over de waardeketen (bijvoorbeeld leveranciers), waarin zich vaak kmo’s bevinden.
Belangrijke waarborgen voor kmo’s
De verplichting om te rapporteren over de waardeketen wordt opgelegd door de Richtlijn en is dus afkomstig van Europa. Daar kan de nationale wetgeving niets aan veranderen.
Na lobbywerk van UNIZO, ITAA en UCM zijn er wel belangrijke waarborgen voor kmo’s opgenomen in de wetgeving. Deze waarborgen situeren zich op twee vlakken:
1) Een verbod op het vragen van ‘assurance’ op de informatie die de kmo aanlevert. Een ‘assurance’ op duurzaamheidsinformatie is te vergelijken met een audit op financiële informatie. De Belgische wet verbiedt een grote onderneming om dit te verplichten aan de kmo’s in haar waardeketen.
2) De VSME als informatie-maximum. Op Europees niveau is de VSME ontwikkeld. Dit is een standaard voor de duurzaamheidsrapportering door (niet-beursgenoteerde) kmo’s. De Belgische wet bepaalt dat een grote onderneming enkel gegevens uit de VSME mag vragen aan de kmo’s in haar waardeketen.
Tot slot bevestigde minister Dermagne dat de vrije markt geldt voor de ‘assurance’ op duurzaamheidsinformatie van (niet-beursgenoteerde) kmo’s. Dit betekent dat als een kmo vrijwillig een rapport opmaakt en hierop een ‘assurance’ wil, deze hiervoor op contractuele basis terechtkan bij een bedrijfsrevisor, accountant of andere dienstverlener.