Lijsttrekkersdebat UNIZO Kuurne
KUURNE - Zoals in de meeste gemeenten, organiseerde Unizo ook in Kuurne een kopstukkendebat. Moderator van dienst was Bruggeling Lieven Verstraete. Francis Benoit (Burg+), Annelies Vandenbussche (Vooruit-Groen), Bram Deloof (N-VA) en Tom Leece (Nieuw Kuurne) keken elkaar in de ogen, met af en toe ruimte voor sarcasme en hilariteit.
Verstraete trapte af met een cijfer. Unizo geeft de samenwerking met de gemeente Kuurne een 8/10. Enkele pijnpunten die werden genoemd zijn het handelscentrum dat onder druk staat, de leegstand en het soms weinig constructief zijn bij het afleveren van bouwvergunningen. Nadat verschillende voorstellen gedaan werden om ondernemers beter door te verwijzen en te informeren, kwamen ontharding en omgevingsvergunningen aan bod als thema.
Ontharding
“Kuurne is voor 40 procent verhard”, zei Deloof, schepen van Ruimtelijke Ordening. “Dat is best veel. Wij willen als gemeentebestuur waar mogelijk ontharden en ondernemers willen natuurlijk zo snel mogelijk verder. Ik geef toe dat we de complexiteit en traagheid soms beter kunnen aanpakken wat betreft de vergunningen, maar hou er wel rekening mee dat er wekelijks zo’n 20 à 30 dossiers worden ingediend.”
Annelies Vandenbussche voegde daar nog aan toe: “Ik geloof dat we de burger iets beter moeten informeren over ontharding, maar we mogen de vergroening zeker niet afremmen. De balans tussen een goede economische motor en een verdere ontharding moet inderdaad gevonden worden.”
Opening McDonald’s
Daarna kwam Tom Leece met kritiek op de recente opening van een nieuwe McDonald’s langs de R8. Die zou met veel toeters en bellen zijn geopend. Ook de kindergemeenteraad kwam er langs. “Waarom gaan die niet langs wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe hamburgerzaak wordt geopend in het centrum?”, klonk het. Deloof en Benoit benadrukten alleszins dat ze de voorbije zes jaar bij elke nieuwe handelaar in Kuurne langs gingen om die te verwelkomen. De McDonald’s kreeg dan iets meer aandacht omdat het over een grote speler gaat. “Als Apple naar Kuurne komt, dan zouden we misschien nog wat meer doen, hé”, kaderde Deloof. “Dat wil niet zeggen dat we onze lokale handelaars niet steunen.”
“Detective Tom”
De debatten bereikten een hoogtepunt in het eerste gedeelte toen het ging over parkeren in Kuurne. Tom Leece bracht het volgende naar buiten: “Er komt een vorm van betalend parkeren in Kuurne! Wisten jullie dat er veertien betaalmeters staan in een loods van de gemeente?” “Dat is manifest onjuist”, reageerde Vandenbussche meteen. “Detective Tom heeft z’n werk gedaan, beste mensen”, klonk het sarcastisch bij burgemeester Benoit. Benoit gaf toe dat de betaalapparaten er staan, maar dat er niets mee zal gebeuren. Na een vraag van Verstraete, bleek dat het over een investering van zo’n 80.000 à 100.000 euro gaat.
Na de pauze kon het publiek zelf vragen indienen. Vragen over een mogelijke fusie met Kortrijk kwamen zo’n vijf keer voor. Niemand wil fuseren, maar Benoit, Vandenbussche en Deloof willen wel een sterke intergemeentelijke samenwerking. “In Zuid-West-Vlaanderen zijn we eigenlijk sowieso pioniers qua intergemeentelijke samenwerking”, aldus Deloof. Verder deed Francis Benoit nog geen uitspraken over het behoud van de aankomst van Kuurne-Brussel-Kuurne. Het contract daarvoor loopt nog twee jaar.
Prioriteit
De politici noemden ten slotte nog elk één prioriteit. Voor Deloof was dat het zich thuis voelen in eigen gemeente, zowel op het vlak van school als voor ondernemers. Tom Leece begon ook met: “Ik ga ervoor zorgen dat de burgers zich thuis voelen in Kuurne”, waarna hij verduidelijkte dat hij de onveiligheid in Kuurne wil aanpakken. Voor Vandenbussche is de aanpak van de Sint-Pieter een prioriteit. Dat mag volgens haar een boost krijgen. Benoit sloot als volgt af: “Kuurne verstedelijkt steeds meer. We zijn een kleine gemeente die de stedelijke uitdagingen aangaat. Wij moeten onze Kuurnse identiteit hoog in het vaandel dragen!”
Door Rémi Bruggeman
Krant van West-Vlaanderen