Marokko is een land van contrasten. Aan de ene kant is het een modern land met een sterke economie. Aan de andere kant is het een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Deze contrasten maken Marokko tot een fascinerende bestemming voor zakenreizigers. Dat leerde UNIZO Internationaal samen met 11 ondernemers tijdens de Marokko4Explorers. 

Afgelopen oktober stond weer een 4Explorers missie op de planning voor UNIZO Internationaal. Deze missies, georganiseerd door Flanders Investment and Trade in samenwerking met UNIZO, zijn de ideale gelegenheid voor ondernemers om kennis te maken met de opportuniteiten die een land te bieden heeft. Dit keer stond Marokko op het programma, een land dat niet zo ver gelegen is van het onze, maar dat nog niet zo sterk op de radar staat van Vlaamse ondernemers. 

Nochtans, het land heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. In 2022 groeide het bruto binnenlands product (BBP) met 7,2%, de hoogste groei in de regio. Deze groei werd gedreven door een aantal factoren, waaronder een sterke toeristische sector, een toename van de buitenlandse investeringen en een stijgende vraag naar Marokkaanse exportproducten. 

De Marokkaanse regering heeft een aantal beleidsmaatregelen genomen om de economie te stimuleren, waaronder investeringen in infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Deze maatregelen hebben geleid tot een verbetering van de levensstandaard van de Marokkaanse bevolking. De verwachting is dat de Marokkaanse economie de komende jaren zal blijven groeien. Het IMF voorspelt een groei van 4,5% in 2023 en 4,3% in 2024. 

Ook de bilaterale handel tussen België en Marokko kent een positieve tendens. In 2022 bedroeg de totale handelsomzet tussen België en Marokko €7,3 miljard, een stijging van 15% ten opzichte van 2021. België exporteert voornamelijk machines, transportmiddelen en chemische producten naar Marokko. Marokko exporteert voornamelijk landbouwproducten, minerale producten en kleding naar België. 

De vijfdaagse missie naar Casablanca, Rabat en Tangiers hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de sterkere economische banden tussen beide landen. Bedrijven uit diverse sectoren zoals de bouwsector, de houtsector, de IT en nog veel meer hadden de hele week lang meer dan 80 B2B-afspraken met potentiële zakenpartners in Marokko. 

Heb je zelf interesse om mee te gaan met UNIZO Internationaal op zakenreis? Hou dan zeker onze kanalen in de gaten. In 2024 staan alvast de Nieuwe Zijderoute en Ierland op het programma. Twijfel zeker niet ons te contacteren op het adres internationaal@unizo.be voor meer info. 

Nuttig voor jou