Startersplatform gelanceerd voor Oegandese ondernemers in samenwerking met UNIZO en USSIA
Op 3 september 2024 lanceerde Trias samen met USSIA en UNIZO een startersplatform waar startende, Oegandese ondernemers alle info rond een zaak opstarten en formaliseren vinden.
2 jaar gewerkt aan het startersplatform voor ondernemers met USSIA en UNIZO
Na een geslaagd stadsplanningsproject in Tanzania en de uitrol van een Zuid-Afrikaanse ondernemerslijn, besloten UNIZO en USSIA om in 2022 een gloednieuw project op te starten. Ze wilden een online infohub ontwikkelen voor beginnende, Oegandese ondernemers. Ze namen het Startersplatform van UNIZO daarvoor als basis. Zo maakten we de omslag naar de Oegandese context om zo goed mogelijk de noden van Oegandese ondernemers te beantwoorden. De voorbije maanden zette USSIA alle content op het platform en mochten zo’n 80 ondernemers de online tool uittesten. Twee jaar later staat het platform online waar de 8.500 leden van USSIA terecht kunnen met al hun vragen.
Cara Van den Cloot, verantwoordelijke voor de starterswerking bij UNIZO, werkte mee aan het project: “Wat me het meeste aanspreekt aan het project is dat we een kleine bijdrage leveren aan het mooie werk dat USSIA al doet. We werken graag mee aan een sterk Oegandees starterslandschap. UNIZO kan ook leren van hoe USSIA werkt. Het is fijn om te kijken hoe we internationaal zaken kunnen opstarten. USSIA werkt met een klein, maar zeer gemotiveerd team aan het project. Daardoor is het aangenaam samenwerken.”
UNIZO kan ook leren van hoe USSIA werkt
Interview met Veronica Namwanje, directrice van USSIA
We spraken met Veronica Namwanje, directrice van USSIA, over de lancering van het startersplatform en de toekomstige plannen.
Dag Veronica, proficiat met de lancering van het startersplatform! Hoe was jullie lanceringsevenement?
“Bedankt. Er waren verschillende stakeholders aanwezig, waaronder Uganda Manufactures Association, het Ministerie van Handel en het Uganda Industrial Research Institute. Ook de vertegenwoordigers van een aantal jongeren die het platform al hebben getest waren van de partij. Tijdens de lancering hebben we het platform stap voor stap gedemonstreerd.”
Een onderneming opstarten is voor veel jonge Oegandezen vaak de enige manier om rond te komen. Diezelfde jongeren gaan online op zoek naar informatie, maar vinden er lang niet altijd wat ze zoeken.
Wie willen jullie bereiken met het platform?
“De belangrijkste doelgroep zijn jongeren die een bedrijf opstarten. USSIA heeft al heel wat jongeren opgeleid die een bedrijf opstarten. Maar eigenlijk kan iedere ondernemer terecht op het platform, ook ondernemers die geen lid zijn, wat ons zal helpen om nieuwe leden aan te trekken.”
Waarom is zo’n digitale infotool nodig voor startende, Oegandese ondernemers?
“Een onderneming opstarten is voor veel jonge Oegandezen vaak de enige manier om rond te komen. Zo is maar liefst 77% van de inwoners in ons land onder de 30 en is de werkloosheid juist bij jongeren torenhoog. Diezelfde jongeren gaan online op zoek naar informatie, maar vinden er lang niet altijd wat ze zoeken. Of het nu gaat over technische kennis of management skills: vaak is correcte info moeilijk terug te vinden. Ook een gebrek aan kapitaal of goede kennis van de markt verhinderen ondernemers om een bloeiende zaak op te starten. En daar wil USSIA graag iets aan veranderen.”
Welke informatie vinden ondernemers op het platform?
“Eerst en vooral basisinformatie over verschillende technische vaardigheden voor iedereen die een onderneming wil starten. Gebruikers vinden er ook informatie over de procedures om hun bedrijf te formaliseren. Zaakvoerders kunnen er ook stap voor stap hun businessplannen ontwikkelen. Tot slot promoten we ook onze aankomende events, online shop en het lidmaatschap bij USSIA.”
Wat zijn de volgende stappen voor jullie?
“We zullen de online infohub voortdurend updaten en verbeteren. We lanceren binnenkort bijvoorbeeld een mobiele applicatie van het platform. Er komen ook een reeks video’s aan over bedrijfsontwikkeling en nog veel meer. We zien deze tool als onderdeel van een groter project om ondernemende jongeren te bereiken en te ondersteunen. Voor ons en Trias is het ook een manier om meer partners en samenwerkingen aan te trekken.”
Ondernemen is de enige manier jonge Oegandezen om te overleven. Wilt u Oegandese starters steunen? Doe dan een gift. Vanaf 40 euro per jaar krijgt u 45% terug van de belastingen. Elke donatie, klein of groot, helpt Oegandese ondernemers vooruit. Bedankt!
Over Trias
Trias versterkt en verbindt ondernemers wereldwijd via hun ondernemersorganisaties. Samen streven we naar een groeiende zin voor ondernemerschap, klimaatbewustzijn en het creëren van eerlijke kansen.