Transparante cijfers maken goede zakenvrienden
Is jouw leverancier, klant of prospect financieel gezond? Uit het jaarlijkse betaalrapport van UNIZO en Graydon blijkt dat het aantal correct uitgevoerde betalingen in de lift zit. Maar toch blijven bedrijven kampen met slechte betalers, wat een behoorlijke impact kan hebben op de eigen bedrijfswerking. Voor ondernemers is het geen slecht idee de financiële gezondheid van hun zakenrelaties te verifiëren, en aan de hand daarvan de afspraken en voorwaarden aan te passen.
TEKST Kristin Wuyts - FOTO MDH Fotografie & Design/ Margot De Heide
Beluister de podcast hieronder via Soundcloud of Spotify.
Als ondernemer heb je er alle belang bij dat je zakenrelaties in goede papieren zitten. Je wil dat je klanten betalen voor de geleverde producten of diensten, en liefst binnen de vooropgestelde termijnen. Zeker nu er misschien meer druk is op jouw liquiditeit door de hoge energieprijzen en de loonkosten. Maar je wil natuurlijk ook dat je leveranciers hun afspraken nakomen wanneer je hen een voorschot betaald hebt. Als er een hapering is in de aanvoerketen, dan heeft dat wellicht een impact op jouw productieproces, zodat je zelf niet kan leveren wat je je klanten beloofd hebt.
Het is nuttig om op de hoogte te zijn van de financiële gezondheid van de bedrijven waarmee je zaken doet. Er zijn heel wat bronnen die je als ondernemer kan raadplegen om te kijken naar de financiële gezondheid van je zakenrelaties, onder meer bij de Nationale Bank van België, de fiscus en het RSZ, het Belgische Staatsblad en bij dienstverleners als Graydon.
"Transparantie is belangrijk," zegt Rayah Van Nieuwkerke van Graydon.
“Met een bedrijf dat op de rand van het faillissement staat, ga je bijvoorbeeld beter niet in zee. Toch hoeft slecht betaalgedrag geen reden te zijn om alle samenwerking op te blazen. Wel kan je je voorwaarden aanpassen en vragen dat de klant bijvoorbeeld bij de bestelling al 50% betaalt. Bij een leverancier zou je je voorschot kunnen verlagen van 50% naar 20%, waarbij je kijkt wat mogelijk is voor de leverancier. Belangrijk is dat je elkaars businessmodel begrijpt.”
Jaarrekeningen
Ben je zelf wat financieel onderlegd, dan kan je bij de Nationale Bank van België jaarrekeningen raadplegen en gratis downloaden. Vooral de solvabiliteit en de liquiditeit zijn interessant. Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen op lange termijn. Een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd: dat betekent dat minimum 25% van het vermogen bestaat uit eigen geld.
De liquiditeit geeft aan of een organisatie in staat is om op korte termijn aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Bij de berekening van het nettowinstkapitaal is de uitkomst best positief: dan is het bedrijf liquide. Jaarrekeningen zijn helaas niet altijd beschikbaar. De verplichting om een jaarrekening neer te leggen geldt bijvoorbeeld niet voor eenmanszaken, NGO’s, handelaars (natuurlijke personen) en ondernemingen waarvan de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn.
Financiële rapporten bij GraydonGo
Ben je niet financieel onderlegd of heb je geen zin om te rekenen, dan kan je ook terecht bij dienstverleners als Graydon. Via de gratis tool GraydonGo kan je verifiëren of je zakenrelaties financieel gezond zijn. Bij de opzoeking op naam van het bedrijf krijg je een financiële gezondheidsbarometer. te zien met een kleurschakering van groen naar rood. Handig voor een eerste indruk. De score is gebaseerd op informatie uit de jaarrekeningen (indien ze gepubliceerd werden), is zoals bijvoorbeeld eerdere faillissementen van bedrijfsleiders of het betaalgedrag van een bedrijf. Naast jaarrekeningen wordt inderdaad héél wat andere data aangewend. Het betaalgedrag is gebaseerd op onderzoek van Graydon, het gaat om zo’n 8 miljoen betalingservaringen van bedrijven per jaar. Ook wordt in de financiële score rekening gehouden met de groeikansen van het bedrijf en de risico’s die inherent zijn aan de sector. De horeca- of cultuursector bijvoorbeeld kenden wegens corona meer risico, maar ook in andere sectoren kregen bedrijven het hard te verduren.
Wil je meer info dan enkel een kleurcode, kan je tegen betaling een volledig bedrijfsrapport opvragen. Voor 15 euro heb je een compact rapport, voor 45 euro een uitgebreidere analyse. Daar zie je gegevens zoals een geadviseerde kredietlimiet, de kans dat een bedrijf binnen de 12 maanden failliet gaat, de kans op opheffing, een betaalscore, dagvaardingen en vonnissen.
"Vooral belangrijk is de reden waarom bedrijven op sommige vakken minder goed scoren," zegt Rayah Van Nieuwkerke, productmanager van GraydonGo.
“Slecht betaalgedrag betekent niet dat het gaat om een bedrijf op sterven na dood. Sommige bedrijven scoren minder goed, omdat ze slordig zijn of hun jaarrekening niet tijdig hebben ingediend. Belangrijk is om naar het hele plaatje te kijken. Als een slecht betalende klant ook meerdere faillissementen op zijn naam heeft staan, dan moet je je misschien al sneller zorgen maken.”
Sociale schulden, faillissementen en WCO’s
Een goede indicator om zelf te verifiëren of een bedrijf gezond is, zijn openstaande schulden bij de fiscus en de RSZ. Als een bedrijf de sociale bijdragen voor de werknemers niet betaald heeft, dan weet je dat er iets mis is. Deze info vind je via de website van de RSZ en de fiscus www.checkinhoudingsplicht.be. Wil je weten of je klant, leverancier of prospect in zware financiële problemen zit, dan kan je ook het Belgisch staatsblad consulteren. Daar vind je info over faillissementen, maar ook of een bedrijf een beroep doet op de wet op de continuïteit van de onderneming. Zo’n bedrijf is tijdelijk beschermd tegen zijn schuldeisers. In het Belgische Staatsblad vind je ook info over de statuten van een bedrijf, veranderingen in aandel en of kapitaal, wijzigingen in de rechtsvorm, benoemingen…
Veranderend gedrag
Niet enkel financiële data zijn een indicator van problemen. “Ook veranderd gedrag kan een alarmbel doen afgaan, “zegt Rayah Van Nieuwkerke. “Bijvoorbeeld een wijziging in bestellingen, een groot personeelsverloop van zestig naar tien mensen, een vraag aan jou als leverancier om grotere voorschotten. Een abnormaal grote bestelling van je klant zou dan weer een poging zijn om de inkomsten al in te boeken op een andere post. Misschien is er niets aan de hand. Maar het is beter als je op de hoogte bent van de redenen.”
Een financieel gezonde reputatie
Als onderneming heb je er natuurlijk ook belang bij dat je zelf een financieel gezonde reputatie hebt. Alle grote bedrijven zoals banken, verzekeraars, interimkantoren en nutsbedrijven zullen objectieve, externe info gebruiken als je een beroep op hen wil doen. Jouw financieel rapport kan je verbeteren door alle facturen tijdig te betalen en je jaarrekening op tijd neer te leggen. Daarnaast is een goede solvabiliteit en liquiditeit belangrijk. Als je voldoende eigen vermogen hebt, dan ben je schokbestendig voor tegenslagen zoals een pandemie. Verder wordt stabiliteit positief gewaardeerd. Als je elk jaar een andere bedrijfsleider hebt, dan zal zich dat weerspiegelen in de scores van de financiële rapporten. Ook de resultaten van zusterondernemingen die op jouw naam stralen ook af op eigen bedrijf. Jouw score als leverancier lijkt misschien minder belangrijk, maar denk eraan dat ook jij leveranciers hebt. Uiteindelijk is iedereen van elkaar afhankelijk om de hele keten gezond te houden.
Wil je een bedrijfsrapport consulteren van bedrijven in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk? Bestel op éénmalige of sporadische basis, zonder vervaldag, zonder automatische hernieuwing en zonder verdere verplichtingen. Kies voor 1, 5, 10, 25 of 50 bedrijfsrapporten. Je kan zowel compacte als uitgebreide rapporten aankopen. Als UNIZO-lid krijg je een fikse korting van 25%.
Dankzij het GraydonGo-UNIZO partnership krijgen UNIZO-leden toegang tot de meest gedetailleerde bedrijfsrapporten in België, Nederland
én het Verenigd Koninkrijk aan een fikse korting van 25%. Betaalbaar, gebruiksvriendelijk én toegankelijk.