Vietnam, het nieuwe China?
Op 30 juni 2019 ondertekende de Europese Unie een vrijhandelsakkoord met Vietnam, wat op termijn veel handelsbarrières moet wegnemen. België is al de tweede grootste exporteur van de 27 EU-landen, maar toch liggen er nog veel opportuniteiten voor Belgische ondernemers.
Vietnam is een van de snelst groeiende economieën in Azië en profiteert van de verschuiving van de productie van China naar Vietnam, vooral in de elektronica-industrie. Volgens de Wereldbank zal de Vietnamese economie dit jaar met 6,7% groeien, terwijl de Chinese economie de laatste jaren sterk vertraagde door het strenge "nul-COVID" beleid. Vietnam kan wel al gezien worden als één van de fabrieken van de wereld. Kijk maar naar de handel met Vietnam van de 27 EU-lidstaten. In 2022 exporteerde de EU € 12,701.0 miljoen, terwijl het voor € 51,624.3 miljoen importeerde. Opvallend is wel de positie van België. Binnen de EU is België de tweede grootste leverancier van Vietnam (zie onderstaande grafiek van het Agentschap Buitenlandse Handel).
Belgisch-Vietnamese handel vandaag
De bilaterale handelsrelaties tussen België en Vietnam zijn de afgelopen decennia en laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Dit is onder meer het resultaat van de sterke economische prestaties van Vietnam in de afgelopen jaren, maar ook van de groeiende internationale expansie van Belgische bedrijven. België is een van de grootste Europese handelspartners van Vietnam: het handelsvolume tussen beide landen bedroeg ongeveer 3 miljard euro in 2020. Het handelsvolume is de afgelopen jaren enorm toegenomen tot meer dan 6 miljard euro! Met zijn havens, geografische centrale ligging en state-of-the-art transportinfrastructuur is België de toegangspoort geworden voor Vietnamese producten naar Europa.
Sinds het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Vietnam (EVFTA) in augustus 2020 in werking is getreden, speelt België een belangrijke rol bij het bevorderen van de handel en buitenlandse investeringen in Vietnam. In 2022 bedroeg de totale handelsbalans tussen België en Vietnam 1,5 miljard euro in het voordeel van Vietnam. De export van België naar Vietnam in 2022 bedroeg 2440.40 miljoen euro met als belangrijkste sectoren: chemie, machines & apparatuur en edele metalen & stenen en de invoer van België uit Vietnam bedroeg 3926.17 miljoen euro met als belangrijkste sectoren: schoeisel & hoofddeksels etc, textiel en basismetalen.
EU-Vietnam vrijhandelsakkoord
Het EVFTA gaat veel verder dan traditionele vrijhandelsovereenkomsten, die normaal gesproken het basisprincipe van de Wereldhandelsorganisatie volgen: het vergemakkelijken van de toegang tot elkaars markten door het verminderen van allerlei barrières (voor goederen bijvoorbeeld de traditionele tarieven en invoerrechten). Deze overeenkomst opent ook de Vietnamese markt voor EU-dienstverleners op een hele reeks gebieden waarvoor de toegang in een klassieke op de WTO gebaseerde handelsovereenkomst wordt geweigerd. Ten slotte is er ook een afzonderlijk verdrag inzake investeringsbescherming, dat een innovatief mechanisme omvat voor het beslechten van geschillen via het zogenaamde Investment Tribunal System. Het EVFTA wordt gezien als een modelvoorbeeld voor alle andere landen die een vrijhandelsovereenkomst met de EU willen sluiten.
Dit biedt kansen voor Vlaamse bedrijven die willen investeren in Vietnam of samenwerken met Vietnamese partners. Sommige sectoren die veel potentieel hebben zijn onder andere hernieuwbare energie, landbouw en voedselverwerking, gezondheidszorg en onderwijs, logistiek en transport, en toerisme. Vietnam heeft een jonge en dynamische bevolking, een groeiende middenklasse en een open economie die zich heeft verbonden aan verschillende vrijhandelsovereenkomsten, waaronder die met de Europese Unie. Bovendien heeft Vietnam een goede politieke en economische relatie met China, wat kan helpen om eventuele spanningen te verminderen.
Dat er een gunstig investeringsklimaat is in Vietnam is ondertussen wel duidelijk, maar de Vietnamese overheid is ook actief op zoek naar Belgische bedrijven die willen investeren in hun land. Daar was UNIZO Internationaal zelf getuige van tijdens een hybride event georganiseerd door de Belgian Vietnamese Alliance en Becamex. Tijdens dit hybride event werd ingezoomd op de interessante opportuniteiten die de provincie Binh Dinh in Centraal-Vietnam te bieden heeft voor Belgische ondernemers.
Heb je zelf vragen omtrent Vietnam of meer interesse in dit land? Neem dan zeker contact op met internationaal@unizo.be.
Of download gratis de Landenwijzer 'Waarom zakendoen met Vietnam'.