Loon naar werken 2.0
Loon naar werken! Dat was de titel én conclusie van het rapport dat UNIZO twee jaar geleden aan de Wetstraat bezorgde. België was het land met zowat de hoogste lasten op arbeid ter wereld, waarbij inkomens sneller dan elders in de hoogste belastingschijf terechtkomen en waarbij deze belastingschijf behoorlijk hoog is. Of nog anders gezegd: als de werkgever een opslag geeft aan zijn werknemer, zegt die laatste: “Is dat alles?” en is uw antwoord: “Je weet niet wat dat kost, zeker?” Zoiets.
Ondertussen voerde de Vlaamse regering een Jobbonus in en verhoogde men federaal het minimumloon. Zou dit en ander beleid al enige impact hebben gehad op het probleem? Onze studiedienst zocht het uit. Weet je wat ze vonden? Het is nog erger geworden… Er werken in ons land nog altijd een pak minder mensen dan in onze buurlanden, en de kloof werd niet kleiner, maar nog iets groter. Nochtans steeg het aantal openstaande vacatures in ons land sterker dan elders. Begrijp het maar eens: jobs genoeg in België, maar wel minder mensen die aan het werk zijn, in vergelijking met onze buurlanden. We slagen er amper in mensen te verleiden om actief te worden. En wie een werkloosheidsuitkering trekt is goed af: onze uitkeringen zijn hoog en zonder einde, dus het loont niet echt om te gaan werken. Ook vanuit het oogpunt van de werkgever is het nog erger geworden. We betalen méér per uur werk dan in de buurlanden en ook hier wordt de kloof weer groter. En als je opslag geeft, wordt het grootste deel van die inspanning nog altijd vlotjes wegbelast. Het is een beetje om moedeloos van te worden. Het probleem waar ondernemers al dertig jaar mee worstelen is dus verre van weg. Het wordt zelfs erger.
Tegenwoordig ligt er een rood boekje op mijn nachtkastje: “Krachtwerk!” van UNIZO. In ons memorandum voor de verkiezingen formuleren we hele reeksen oplossingen voor dit probleem. Vooral die fiscale hervorming staat hoog op ons verlanglijstje: zorg ervoor dat mensen méér overhouden van hun loon en van een opslag ervan. Beperk de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, zodat het opnieuw loont om te gaan werken. En sleutel aan die automatische loonindexering, want we prijzen ons uit de markt. Nu nog de coalitie vinden die dit gaat realiseren.
Danny