Danny's gedacht: Zonder Amazon
“Lobbyisten van Amazon verliezen hun vrije toegang tot het Europees Parlement”. Ik vermoed dat het bericht in de pers deze week je ontgaan zal zijn, maar het is een symbool voor iets veel groter. Letterlijk en figuurlijk dan. We weten immers dat er in de wereld een relatief beperkt aantal gigantische bedrijven zijn, die een zo grote impact hebben op de economie, dat ze ongenaakbaar worden, of bijna toch. Hun omzetten zijn groter dan het inkomen van een gemiddeld land. Ze zijn zo groot en machtig geworden, dat normale concurrentie hen nog weinig deert. Ze hebben daarbij ook de middelen om hele legers experten en advocaten in te zetten om de regelgeving wereldwijd zoveel mogelijk naar hun hand te zetten. In Washington, Londen en Berlijn, en dus ook in Brussel. Spontaan denken we aan “GAFA”: Google, Amazon, Facebook en Apple, maar het lijstje is veel langer. De Belgische professor Jan Eeckhout schat het aantal van deze giganten op een driehonderdtal.
Als er één instantie is die de macht van de driehonderd probeert aan banden te leggen dan is het Europa wel. Let op: niemand wil de economische groei of innovatie hinderen, maar wel de mogelijkheid van enkelen om markt en regelgeving volledig op hun maat te boetseren. Europees commissaris Vestager heeft al een standbeeld verdiend in haar strijd tegen de gigantenmacht. We zien ook al wat resultaten. De invoering van de minimumtaks voor giganten in Europa en België recent nog, bijvoorbeeld. De beslissing van het Europees parlement zegt ook genoeg. Net omdat Amazon een bedrijf is waarover best wel wat vragen gesteld worden, en omdat Amazon zelf officieel weigert om daarop te antwoorden, wordt nu de vrije toegang van de lobbyisten in het Europees Parlement aan banden gelegd. Het is symbolisch. De lobbyisten vinden hun weg wel. Maar het legt wel de cenakels van de economische macht bloot. Het gaat over een legertje lobbyisten dat optreedt voor één bedrijf. Welk Belgisch bedrijf komt in de buurt? Antwoord? AB InBev waarschijnlijk. Maar eigenlijk komt geen enkel Belgisch bedrijf in de buurt, laat staan een Vlaamse kmo.
Het geeft aan hoe belangrijk de stem is van organisaties als UNIZO en SME United, onze Europese koepelorganisatie. “Jullie zijn toch ook lobbyisten,” zullen velen opwerpen? Jazeker, maar ons belang is er een van vele duizenden bedrijven, eigendom van echte mensen, eigendom van echte mensen, en verankerd in Vlaanderen, Brussel en Europa. Het is de stem van het verenigde middenveld die moet opwegen tegen de financiële kracht van de giganten. Financieel zullen we ze nooit overtreffen, maar wel met inhoud en expertise. Onze standpunten zijn gedragen door diegenen die we vertegenwoordigen en vertalen de stem van duizenden tot bij de beleidsmakers. En dat zouden beleidsmakers ten allen tijden moeten erkennen en appreciëren, zowel in Vlaanderen, België als Europa. De beslissing van het Europees parlement is daar alvast een hoopgevend symbool voor.