Zonet maakte de SERV de resultaten van de grootschalige werkbaarheidsmeting bij zelfstandige ondernemers bekend. Positief is dat het aandeel zelfstandigen zonder werkbaarheidsknelpunten nooit zo hoog was. Werkstress en een slechte werk-privébalans vormen wel een probleem, de stress is vooral hoog bij zelfstandigen die personeel tewerk stellen. Om dit aan te pakken pleit UNIZO voor het afdwingbaar maken van administratieve vereenvoudiging en de invoering van een gezondheidsbudget voor ondernemers.

 

52% van de zelfstandige ondernemers heeft een kwaliteitsvolle job zonder werkbaarheidsknelpunten. 90% haalt veel motivatie uit de job en 97% vindt voldoende leermogelijkheden te hebben, zo blijkt uit de meting. Maar er zijn ook nog werkpunten. Bijna vier op de tien zelfstandigen heeft te hoge werkstress (38%). Bij ondernemers met personeel is dat zelfs 44%, zij hebben te maken met administratieve rompslomp en de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het werkgeverschap. Ook worstelt 30% met de werk-privébalans.

“Zelfstandigen zijn zeer gemotiveerde en enthousiaste werkers. Maar net daardoor werken ze soms te hard, vaak ook uit noodzaak ten gevolge van de huidige krapte op de arbeidsmarkt", zegt UNIZO-topman Danny Van Assche.  "We zien nu een positieve tendens. Vergeleken met de vorige peiling werken ondernemers al iets minder en nemen ze al meer vakantie maar de aandachtspunten blijven. Er wordt terecht sterk ingezet op werkbaar werk bij werknemers, maar dat mag niet ten koste gaan van het werkbaar werk bij zelfstandigen. We weten dat investeren in werkbaar werk loont. Dit moet dan ook voor zelfstandige ondernemers een absolute prioriteit zijn.”

 

Weg met administratieve rompslomp 

Om de werk-privébalans voor ondernemers te verbeteren dient in de eerste plaatse de paperasserij worden aangepakt. Uit een peiling van UNIZO waar bij 1200 ondernemers werd gepolst naar de grootste problematieken, blijkt dat naast de hoge belastingdruk het thema administratieve rompslomp op nummer twee staat.  Zelfstandige ondernemers worden gedwongen om teveel tijd en financiële middelen te spenderen aan de administratieve zijde van het ondernemerschap, vaak zonder de garantie dat men daarbij uiteindelijk 100% conform de regelgeving handelt. In tijden van digitalisering en artificiële intelligentie begrijpen kmo’s niet dat bepaalde procedures nog steeds traag zijn of dat ze verplicht worden om meerdere keren dezelfde informatie door te geven. 

Danny Van Assche: “Onze regeringen zijn op papier ambitieus om aan administratieve vereenvoudiging te doen, maar boeken bedroevend weinig resultaat. Wat slagkracht en toezicht betreft, moet worden vastgesteld dat ook de parlementen in gebreke blijven. Zij hebben nochtans een belangrijke rol als waakhond. Daarom pleiten we voor de oprichting van een ‘commissie regeldruk’ die toezicht houdt op een effectieve lastendaling, alsook op het respecteren van de kwaliteit van de wetgeving. Vereenvoudiging en digitalisering moeten de speerpunten van de overheidsdienstverlening zijn." 

 

Tijd voor een gezondheidsbudget voor ondernemers 

Om ondernemers te sensibiliseren, informeren en adviseren over mentale risico’s zetten UNIZO en Liantis met steun van minister Clarinval vorig jaar het project  ‘Samen Sterker Ondernemen’ op poten. Er werd onder meer een welzijnsbarometer uitgewerkt die op een laagdrempelige manier peilt naar de mentale gezondheid en specifiek advies verleent op basis van de resultaten.   

Nu is het tijd voor de volgende stap, UNIZO pleit voor een gezondheidsbudget voor ondernemers. 

Danny Van Assche: “Dit budget wordt door de sociale zekerheid aan de zelfstandige ter beschikking gesteld, waarmee men tijdens de loopbaan investeringen kan doen in preventie en welzijn. Zo kan men gespecialiseerde hulp inroepen en worden problemen die aan de basis van langdurige uitval kunnen liggen, zoals werkdruk of emotionele belasting, tijdig en op gepaste wijze aangepakt. Zo’n gezondheidsbudget is in de eerste plaats een investering, maar zal zich terugverdienen in meer gezonde zelfstandigen en minder uitgaven inzake arbeidsongeschiktheid.” UNIZO vraagt een startbudget van 1.000 euro, dat in de loop van de carrière kan aangevuld worden.

Nuttig voor jou