Wanneer betaal je invoerrechten en hoe bereken je die?

Wanneer betaal je invoerrechten?

Wanneer je goederen importeert uit een EU-land, moet je in de meeste gevallen geen rekening houden met invoerrechten, dankzij de eengemaakte interne markt die hier intussen al meer dan twintig jaar bestaat. Van zodra je goederen invoert van buiten de Europese Unie komen er bij je invoer wél invoerrechten kijken. Die verschillen van product tot product en ook nog eens van land van oorsprong. Met sommige (maar lang niet alle) landen heeft de Europese Unie economische partnerschapsovereenkomsten gesloten. De invoer vanuit deze landen zal dan vaak (gedeeltelijk) vrijgesteld zijn van bepaalde procedures en invoerrechten.

Hoe bepaal je de invoerrechten?

Om de invoerrechten die je zal betalen te berekenen moet je eerst weten wat de hoogte van de invoertarieven zijn. Daarvoor moet je de goederencode van je product kennen. Met die goederencode kan je op TARBEL of op Access2Markets terecht om de invoertarieven die op jouw product van toepassing zijn te berekenen.

Nu je het invoertarief kent, kan je de te betalen invoerrechten berekenen door het invoertarief te vermenigvuldigen met de douanewaarde. De douanewaarde is de waarde die de importgoederen hebben aan de buitengrens van de EU. Dus naast de prijs die je betaalt voor de goederen moet je ook kosten als vervoers- en verzekeringskosten tot aan de grens (of haven) van binnenkomst in de EU meetellen.

Bovenop de douanewaarde en de invoerrechten moet je dan nog de te betalen btw berekenen.
Zie hieronder een voorbeeld van FOD Financiën:

Aankoop van een fantasiejuweel bij een Chinese webshop

  • Waarde: 160 euro
  • Invoerrechten: 4%
  • Verzendkosten: 35 euro
  • Verzekeringskosten: 5 euro
  • btw: 21%

Berekening invoerrechten:

  • Douanewaarde = factuurwaarde van de goederen (160 euro) + verzendkosten (35 euro) + verzekeringskosten (5 euro) = 200 euro
  • Invoerrechten = 4% op 200 euro = 8 euro

Berekening btw bij invoer:

  • Maatstaf van heffing inzake btw = de douanewaarde (200 euro) + de invoerrechten (8 euro) = 208 euro
  • btw = 21% op 208 euro = 43,68 euro

Voor meer informatie kan je terecht op de website van FOD Financiën.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 06/09/2024

Nuttig voor jou