Wanneer vallen de soldenperiodes?

De wintersolden beginnen op 3 januari en duren tot en met 31 januari. Enkel wanneer 3 januari op een zondag valt, mogen de solden één dag vroeger beginnen, namelijk op 2 januari.

De zomersolden beginnen op 1 juli en duren tot en met 31 juli. Enkel wanneer 1 juli op een zondag valt, mogen de solden één dag  eerder beginnen, namelijk op 30 juni.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 26/08/2024

Wat is het verschil tussen uitverkoop en solden?

Wat is precies het verschil tussen een uitverkoop en solden? Je zou met het oog op de verhuis van uw zaak de huidige stock versneld van de hand willen doen, aan verminderde prijzen. Maar mag dat op dit moment, of moet je daarvoor wachten tot de soldenperiode?

Uitverkopen is volgens de wet heel wat anders dan koopjes (solden) organiseren. Terwijl bij solden sprake is van een ‘seizoensopruiming’, beperkt tot twee vastgelegde periodes in het jaar (wintersolden van 3 tot en met 31 januari, zomersolden van 1 tot en met 31 juli), geldt voor uitverkopen geen beperking qua datum. Zélfs tijdens de sperperiode, voorafgaand aan de solden, mag je dus uitverkopen. Volgens de wet mag je slechts uitverkopen in negen welbepaalde gevallen. De verhuis van jouw zaak is er daar één van.

Zowel bij uitverkoop als solden is het toegestaan om te verkopen met verlies.

Beluister de podcast

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/08/2024

Welke regels gelden er tijdens de sperperiode? Wat mag wel en niet?

De sperperiode is de periode die aan de soldenperiode voorafgaat en waarbinnen het verboden is om prijsverminderingen aan te kondigen voor schoenen, kleding en lederwaren.

Er zijn 2 sperperiodes vastgelegd:

  • Van 3 december tot en met 2 januari; als 2 januari echter op een zaterdag valt, dan begint en eindigt de sperperiode wel een dag vroeger, en loopt dan van 2 december tot 1 januari.
  • Van 1 juni tot en met 30 juni, als 30 juni echter op een zaterdag valt, dan begint en eindigt de sperperiode al op 31 mei en eindigt ze op 29 juni.

Wat mag er wel tijdens de sperperiode?

  • Kortingen mogen niet aangekondigd worden tijdens de sperperiode, maar het is wel toegelaten om korting te geven / door te rekenen aan de kassa.
  • Het is ook toegelaten om de goederen gewoon aan lagere prijzen te verkopen dan voorheen, uiteraard steeds op voorwaarde dat er geen aankondiging van de korting of prijsvermindering is.
  • Uitverkopen blijven (onder de wettelijke voorwaarden) wel toegelaten tijdens de sperperiode.
  • Uitgestelde kortingen zijn toegelaten: dit zijn kortingen die verleend worden door middel van een aankoopcheque die enkele maanden later kan verzilverd worden bij aankoop van bijvoorbeeld een artikel uit de herfstcollectie. Het is wel belangrijk te vermelden vanaf wanneer (na afloop van de sperperiode) deze cheque kan gebruikt worden.
  • Koppelverkoopacties en andere vormen van gezamenlijk aanbod, zoals bijvoorbeeld: 1+1 gratis, 2 stuks kopen = -20% op het geheel, geschenk gratis etc.
  • Kortingen voor bepaalden klanten, (bijvoorbeeld voor leden van bepaalde verenigingen zoals de Bond voor Grote en Jonge Gezinnen), of korting bij aankoop van bepaalde hoeveelheden op voorwaarde dat deze korting heel het jaar door geldt, mag het ook tijdens de sperperiode. Maar je mag er in die periode geen publiciteit rond voeren.
  • Kortingen aankondigen tijdens braderieën, jaarmarkten of andere occasionele handelsmanifestaties op voorwaarde dat deze worden georganiseerd door de plaatselijke verenigingen van ondernemingen of met hun medewerking en dat ze maximum vier dagen duren per sperperiode. Let er wel op dat de korting die je op een braderie geeft, de basis zal vormen voor verdere kortingen tijdens de solden!
  • Gratis wedstrijden of tombola's organiseren. Meer informatie over regelgeving vind je hier.

Wat mag er niet tijdens de sperperiode?

  • Tijdens de periode is het verboden prijsverminderingen aan te kondigen, of op enige wijze te suggereren, op welke manier ook, ongeacht waar of met welke communicatiemiddelen (etalage, folders, advertenties, mails,…). Dit betekent dat tijdens de sperperiode alle vermeldingen van een verlaagde prijs, een verlagingspercentage of kortingspercentage naast een vroegere (doorgehaalde) prijs verboden zijn.
  • Het is ook verboden deze wettelijke bepaling te omzeilen door het gebruik van slogans en andere verkooptechnieken waarbij een prijsverlaging niet rechtstreeks aangekondigd wordt, maar wel de indruk van een prijsverlaging wordt gewekt (bijvoorbeeld: lege etalages, het gebruik van uitroep- of vraagtekens, gekleurde stippen, nieuwsbrieven, ...).
  • Ook het gebruik van benamingen zoals “gunstprijzen” en “voordeelprijzen”, “stuntprijzen”, “eindereeks” is verboden.
  • Het verspreiden van waardebonnen die recht geven op een prijsvermindering in welke vorm ook tijdens sperperiode, is eveneens verboden.  Waardebonnen die tijdens de sperperiode verspreid worden en recht geven op een korting na afloop van de sperperiode én dit ook op die manier vermelden zijn toegelaten. Waardebonnen met een lange geldigheidsduur (voor en na de sperperiode) zijn eveneens toegelaten, op voorwaarde dat de korting tijdens de sperperiode zelf niet kan worden verkregen en de waardebon hiervan uitdrukkelijk melding maakt.
  • De wet verbiedt ook uitdrukkelijk om voor de aanvang van deze periode prijsverminderingen aan te kondigen of suggesties van prijsverminderingen te verrichten, die pas zullen gelden of doorlopen in de sperperiode.
  • Aankondigingen via een klantenmailing, waarbij handelaars hun klanten schriftelijk uitnodigen om - al dan niet achter gesloten deuren - te genieten van gunstkoopjes tijdens de sperperiode, zijn verboden.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 03/09/2024

Is een uitverkoop tijdens de sperperiode toegestaan?

Ja, ook indien je schoenen, kleding of lederwaren verkoopt, mag jouw uitverkoop overlappen met een sperperiode.

In afwijking van de normale regels bij een sperperiode, mogen de prijsverminderingen die je in de uitverkoop toepast ook nog steeds worden aangekondigd of geafficheerd.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 29/08/2024

Zijn kortingen tijdens de sperperiode toegelaten?

Tijdens deze sperperiode mogen sectoren kleding, lederwaren en schoenen geen prijsverlagingen aankondigen of titels verspreiden die recht geven op een prijsverlaging tijdens de sperperiode. Voor andere sectoren geldt géén sperperiode, zij mogen dus het hele jaar door prijsverminderingen toepassen. 

De sperperiode is de maand voorafgaand aan het begin van de winter- en zomersolden, namelijk:

  • Winter: van 3 december t.e.m. 2 januari;
    als 3 januari op een zondag valt, loopt de sperperiode van 2 december t.e.m. 1 januari
  • Zomer: van 1 juni t.e.m. 30 juni;
    als 1 juli op een zondag valt, loopt de  sperperiode van 31 mei t.e.m. 29 juni.

Is koppelverkoop toegelaten tijdens de sperperiode? 

Ja, koppelverkoop tijdens de sperperiode is toegelaten.

Koppelverkoop is de verkoop waarbij de aankoop en/of het daaraan verbonden voordeel van het ene product gekoppeld is aan het andere product. Klassieke gevallen van koppelverkoop zijn de acties 2 kopen, 3de gratis of 2 kopen, 3de aan de helft van de prijs, enz.

Deze vormen van koppelverkoop worden wettelijk niet gezien als kortingen of prijsverminderingen (van een bepaald product). Het gaat om een voordeel bij aankoop van meerdere producten. Deze acties zijn dus wel degelijk toegelaten tijdens de sperperiode.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 31/07/2024

Korting wegens verhuis tijdens sperperiode, mag dat?

Je verhuist met je kledingzaak naar een nieuw pand, midden in de drukke decembermaand. Een feestelijke opening met 10% korting lijkt een goed idee om je klanten te lokken, maar de sperperiode gooit roet in het eten. Mag je dan toch korting geven?

Helaas, een algemene kortingsactie tijdens de sperperiode is niet toegestaan. De wet verbiedt het aankondigen van prijsverlagingen in de kleding-, lederwaren- en schoenensector tijdens deze periode.

Hoewel een algemene kortingsactie tijdens de sperperiode niet is toegestaan, kun je wel gebruikmaken van lanceringsprijzen. Dit betekent dat je nieuwe producten of collecties tegen een speciale prijs kunt introduceren. Het is belangrijk om te weten dat deze prijzen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, die je kunt vinden op de website van de FOD Economie.

 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 30/08/2024

Mag je korting geven na de solden?

Ja, je mag korting geven na de solden, mits je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • correcte referentieprijs: De kortingen moeten gebaseerd zijn op de juiste referentieprijs, namelijk de prijs die tijdens de soldenperiode van toepassing was.
  • geen verkoop met verlies: Je mag geen producten meer verkopen met verlies. Dit is enkel toegelaten in de soldenperiode zelf.
  • verbod gebruik term solden: Na de soldenperiode mag je de termen "solden" of "koopjes" niet meer gebruiken. In plaats daarvan mag je termen als "promo" en "korting" gebruiken.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 01/10/2024

Nuttig voor jou